Παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και μπαταριών για ηλεκτροκίνηση, παρασκευή φαρμάκων και υδροπονικές καλλιέργειες, μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Χρηματοδοτικές ενισχύσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 60-80% ανάλογα με το μέγεθος, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά και για τη διατήρηση υφιστάμενων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πλέγμα κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές.

Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την διαμόρφωση και υποβολή προς έγκριση ενός Ειδικού Καθεστώτος Ενίσχυσης για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία οι οποίες θα υποστούν τις επιπτώσεις της ταχείας απολιγνιτοποίησης.

Παράλληλα σχεδιάζεται η επέκταση της «Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης» που ήδη εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια σειρά από παρεμβάσεις τους ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο μέτρων «θετικής διάκρισης» για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών. Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης έχει ενσωματωθεί ήδη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με αύξηση κατά 10% του βασικού ποσοστού επιχορήγησης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Συνολικός προϋπολογισμός άνω των 3,5 δισ. ευρώ

Επίσης έχει ενσωματωθεί στο νόμο της ηλεκτροκίνησης με τη θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων που αφορούν στην αλυσίδα εφοδιασμού της ηλεκτροκίνησης στις λιγνιτικές περιοχές και στον χωροταξικό-πολεοδομικό νόμο, με την επέκταση κατά ένα χρόνο όλων των προθεσμιών που αφορούν στην ένταξη των «μικρών» φωτοβολταϊκών έργων στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, εφόσον εγκαθίστανται στη Δυτική Μακεδονία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Master Plan για την απολιγνιτοποίηση που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης περιλαμβάνονται 80 ιδιωτικά σχέδια που έχουν παρουσιαστεί και βρίσκονται υπό αξιολόγηση, από τα οποία ξεχωρίζουν 16 εμβληματικές επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω των 3,5 δις. ευρώ.

Έτσι η εταιρεία Sunlight του ομίλου Οlympia είναι έτοιμη να εγκαταστήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου για ηλεκτροκίνηση, επενδύοντας 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Η μέγιστη παραγωγική δυνατότητα της μονάδας ανά έτος θα είναι 2GWh και θα εγκατασταθεί σε έκταση 50 στρεμμάτων στην περιοχή της Κοζάνης ή της Πτολεμαΐδας. Η επένδυση στοχεύει σε εξειδικευμένες αγορές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης όπως περονοφόρα οχήματα, ρομποτικές μηχανές, ναυτιλία, αποθήκευση ενέργειας κ.λπ. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Φωτοβολταϊκά 2,3 GW από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Εξάλλου η Wonderplant του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024. Η επένδυση που θα συνοδεύεται από μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πέρα από τα γνωστά πλάνα της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2,3 γιγαβάτ για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 1,4-1,6 δισ. ευρώ, υπάρχουν δύο ακόμη επενδυτικά σχέδια σε τεχνολογίες αιχμής.

Το ένα προωθείται από την ελληνική εταιρεία Eunice και αφορά την κατασκευή του πρώτου έργου αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλης κλίμακας μπαταρίες λιθίου στην Ελλάδα, συνολικής επένδυσης 285 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο ενεργειακό έργο προωθείται από την πολωνική εταιρεία Solaris και αφορά τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Πρόκειται για το White Dragon project, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες ισχύος 1,5 GW, που θα δημιουργήσουν 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σχεδιάζεται από 4 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και ανταγωνίζεται για χρηματοδότηση άλλων 7 έργων στο πλαίσιο του προγράμματος Hydrogen Europe. Το παραγόμενο υδρογόνο θα αξιοποιείται ως καύσιμο τηλεθέρμανσης, ως εξαγόμενο καύσιμο μέσω του αγωγού ΤΑΡ και ως καύσιμο για μεταφορές, ειδικά για μεγάλα οχήματα, φορτηγά, απορριμματοφόρα, λεωφορεία κ.λπ.

Στο κάδρο και ο οινικός τουρισμός

Στον τομέα της μεταποίησης, η φαρμακοβιομηχανία DEMO έχει σχεδιάσει την κατασκευή πέντε μονάδων παραγωγής φαρμάκων στη Μεγαλόπολη, από τις αρχές του 2021 έως τις αρχές του 2025 για τις οποίες θα επενδυθούν περί τα 90 εκατ. ευρώ. και θα δημιουργήσουν έως 350 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.100 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της. O αναμενόμενος κύκλος εργασιών, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, υπολογίζεται στα 150 εκατ. ετησίως.

Στον τομέα του οινικού τουρισμού, τέλος, το Κτήμα AΛΦΑ με τους αμπελώνες στο Αμύνταιο της Φλώρινας έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής και τη δημιουργία καταλυμάτων σε υφιστάμενα και νέα οινοποιεία.

Τα παραπάνω σχέδια είναι τα πιο ώριμα μεταξύ 16 συνολικά μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

www.worldenergynews.gr