Καμπανάκι για τις εφεδρείες των υδροηλεκτρικών μονάδων το ερχόμενο καλοκαίρι ανησυχητικά, “χτύπησε” η ΔΕΗ

8 Δεκεμβρίου 2020
10:06

Καμπανάκι για τις εφεδρείες των υδροηλεκτρικών μονάδων το ερχόμενο καλοκαίρι ανησυχητικά, χτύπησε η ΔΕΗ προς τις αρμόδιες αρχές, ΡΑΕ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΑΔΜΗΕ, καθώς η στάθμη στα φράγματα των μονάδων υποχωρεί ανησυχητικά.

Η ΔΕΗ διαπιστώνει ανησυχητική για την εποχή υποχώρηση της στάθμης των ταμιευτήρων στις υδροηλεκτρικές μονάδες της, πρόβλημα που όπως αναφέρουν κύκλοι της επιχείρησης δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης.

Ο ΑΔΜΗΕ ζητάει από τη ΔΕΗ καθημερινά να αυξάνει τις ποσότητες ενέργειας από υδροηλεκτρικά για να καλυφθεί η ζήτηση, καθώς οι παραγωγοί θερμικών μονάδων έχουν δώσει προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα υδάτινα αποθέματα, που κανονικά θα πρέπει να κρατιούνται ως εφεδρείες για τους θερινούς μήνες , να έχουν μειωθεί σε σημείο που να εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο αστάθειας του συστήματος το καλοκαίρι λόγω έλλειψης εφεδρειών αλλά και για τις αρδεύσεις των όμορων περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια ημέρα ο ΑΔΜΗΕ κάλεσε τη ΔΕΗ να ρίξει στο σύστημα 20 GW από υδροηλεκτρικές μονάδες, μέγεθος που σε κανονικές συνθήκες αντιστοιχεί σε ποσότητα μιας εβδομάδας.

Πως λειτουργεί η απορροφητικότητα του συστήματος

Ο ΑΔΜΗΕ στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να καλέσει τη ΔΕΗ να ανεβάσει την ισχύ των υδροηλεκτρικών γιατί ο αλγόριθμος βάσει του οποίου λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν προσφορές οι παραγωγοί, είναι σχεδιασμένος να επιλέγει κατά προτεραιότητα την πιο φθηνή μονάδα.

Ετσι, όταν οι ιδιώτες παραγωγοί προσφέρουν υψηλές τιμές ο κλήρος για την κάλυψη της ζήτησης πέφτει αυτόματα στα υδροηλεκτρικά.
Το πρόβλημα αποτελεί μέρος των επαφών της ΡΑΕ και του υπουργείου με τον ΑΔΜΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκλιμάκωση των τιμών.
Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ πάντως, εμφανίζεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΔΕΗ δηλώνει ωστόσο ότι η στάθμη των ταμιευτήρων αν και έχει υποχωρήσει κινείται εντός των ορίων που προβλέπουν οι κανονισμοί για τη χρήση των νερών.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ για να περιοριστεί η χρήση τους η ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλει επισήμως αίτημα στη ΡΑΕ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων.

www.worldenergynews.gr

6 σχόλια

  • Τι έγινε; Ακρίβηνε το φυσικό αέριο; Δεν φτάνουν οι εισαγωγές; Δεν δίνουν ρεύμα οι ανεμογεννήτριες; Δεν δίνουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά;

    • Θα το εμφιαλώνουν και θα το αγοράζουμε.
      Προς αρση κάθε παρεξήγησης οχι το νερο.
      Το άλλο που εγινε πολυτιμότερο απο το νερο τουλάχιστον για την πρώτη ωρα, χωρίς αυτό:

    • Φίλε μου΄, αν θέλεις όπως λες καθαρό περιβάλλον, υπάρχει και η γκαζόλαμπα… ή η ζωή στις σπηλιές… Δεν πήρες είδηση ότι όλες αυτές τις μέρες ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δουλεύει στο φουλ; Γιατί; Επειδή είναι αποτελεσματικές οι ΑΠΕ;

  • Ε, και τι έγινε που δεν χιόνισε; Δεν παίρνουμε κάθε μέρα ρεύμα απ’ το λιγνίτη των Σκοπιανών, των Βούλγαρων και των Τούρκων;

  • Ο Μητσοτάκης, ο Χατζιδάκις και οι υπόλοιποι άσχετοι που βιάστηκαν να δηλώσουν πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία και την μεγαλούπολη να τα βλέπουν αυτά . Χωρίς σχέδιο, χωρίς εναλλακτική χωρίς τίποτα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.