Παραμένει μειωμένος ο συντελεστής ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (του Κ. Ιωάννη Ρόνα, φορο-συμβούλου αρθρογράφου)

8 Δεκεμβρίου 2020
12:37
Κανένα σχόλιο

 

Όπως είναι γνωστό, πέντε (5) νησιά του Αιγαίου έχουν τώρα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30%, σε σχέση με την λοιπή Ελλάδα και η ισχύς του μειωμένου αυτού συντελεστή προβλέφθηκε να παραταθεί για ένα ακόμα εξάμηνο ( ως 30/6/2021 ).

Να λάβουμε υπόψη ότι ο μειωμένος αυτός συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με βάση την 112 ΕΚ Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2006), ως το άρθρο 28 αυτής και αναφέρει:

«Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να επιβάλλει συντελεστές ΦΠΑ κατώτερους μέχρι 30%, από τους αντίστοιχους συντελεστές που επιβάλλονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα ακόλουθα νησιά του Αιγαίου : Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος». Έτσι έλεγε τότε.

Για την ιστορία, με το Ν. 4334/2015 επιβλήθηκε η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου αυτού συντελεστή, αλλά για τα αναφερόμενα πέντε (5) νησιά παρατείνεται συνεχώς (ανά εξάμηνο) η ισχύς, για λόγους. ( Τώρα επικαλούνται τους « πρόσφυγες» και τους «μετανάστες»).

Σήμερα λοιπόν διατηρούν ακόμα τον μειωμένο αυτόν συντελεστή ΦΠΑ τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως.

Οι δήμαρχοι αυτών των νησιών είχαν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να μονιμοποιηθεί και όχι να καταργηθεί ο μειωμένος αυτός συντελεστής ΦΠΑ.

Εμείς όμως νομίζουμε, ότι την αρμοδιότητα την έχει το Ελληνικό Κράτος. Με την τυχούσα κατάργηση μειωμένου συντελεστή είναι δυνατή τότε η προσφυγή για το δίκαιο,, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Σήμερα το Υπουργείο των Οικονομικών, μετά από εισηγήσεις αρμοδίων Υπηρεσιών, κινήθηκε για παράταση ισχύος του, ως τις 30/6/2021, χρονική περίοδο.

Επί του θέματος έχουμε να παρατηρήσουμε και να επιμείνουμε στα εξής :

Η 6η Κοινοτική Οδηγία (ως άνω), προβλέπει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, για την Ελλάδα, μέχρι 30% για νησιά του Αιγαίου. Δεν αναφέρεται σε κατάργηση. Έτσι νομίζουμε. Παρόμοια μείωση προβλέπεται και για άλλα κράτη- μέλη. Αν θέλει να τα βοηθήσει (το κράτος) γιατί να καταργήσει τον μειωμένο αυτόν συντελεστή που επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να μη τον μειώσει, αφού η Ελλάδα έχει αυτό το δικαίωμα (του μέχρι 30%), για την διευκόλυνση των.

(Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, στο περιοδικό «ΛΟΓΙΣΤΗΣ» σελίδες 1171-1173 του Νοεμβρίου 2018, όπου δημοσιεύθηκε σχετικό άρθρο μας, με τίτλο : «Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά» ).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.