Επιστολή “καταπέλτης” από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης & τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βέττα, για τη ΜΕΘ στο Μαμάτσειο, με σοβαρότατες καταγγελίες: “Υποστηρίζεται από δύο μόνο εντατικολόγους, οι λοιποί ιατροί δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία από ΜΕΘ, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία πλήρους εφημεριακής κάλυψης και δημιουργεί συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας – Η λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης, έστω και με τρία κρεβάτια, θα ήταν σημαντικό γεγονός αν δεν επρόκειτο απλά για επικοινωνιακή φούσκα – Αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και ευκαιριακών εντυπώσεων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση

11 Δεκεμβρίου 2020
16:51

 

Η λειτουργία της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης, έστω και με τρία κρεβάτια, θα ήταν σημαντικό γεγονός αν δεν επρόκειτο απλά για επικοινωνιακή φούσκα. Εξηγούμε γιατί:

  1. Η ΜΕΘ στελεχώνεται από ιατρούς άλλων τμημάτων και τομέων (ΤΕΠ, Αναισθησιολογικό, Παθολογικό) με αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση άλλων αναγκαίων για το Νοσοκομείο υπηρεσιών.

  2. Υποστηρίζεται από δύο μόνο εντατικολόγους, οι λοιποί ιατροί δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία από ΜΕΘ, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία πλήρους εφημεριακής κάλυψης και δημιουργεί συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας.

  3. Η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας θα απαιτήσει την ενασχόληση όλων των αναισθησιολόγων με τα κύρια καθήκοντά τους που είναι τα χειρουργεία, οι διασωληνώσεις και οι συνακόλουθες διακομιδές ασθενών. Σήμερα στο Νοσοκομείο απασχολούνται μόνο τρείς αναισθησιολόγοι και την προ Covid περίοδο πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση περισσότερες από 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Επομένως, θα τεθεί αναγκαστικά υπό αίρεση η συνέχιση της σημερινής, έστω και προβληματικής, λειτουργίας της ΜΕΘ.

  4. Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης άλλων τμημάτων με την πρόσληψη ιδιωτών ιατρών, που θα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί λύση διαρκείας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κοζάνης, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και ευκαιριακών εντυπώσεων. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ανεπίτρεπτους ερασιτεχνισμούς που πιθανότατα θα αποβούν εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ και την προ Covid περίοδο προκηρύχθηκαν 5 θέσεις μονίμων ιατρών για τη ΜΕΘ του Γ. Ν Κοζάνης και 4 θέσεις για τη ΜΕΘ το Γ. Ν. Πτολεμαΐδας. Η κατάληξη αυτών των προκηρύξεων ήταν: 7 προσλήψεις, 1 άγονη και 1 σε εξέλιξη. Στο μεταξύ όμως αποχώρησαν 2 μόνιμοι ιατροί, ένας επικουρικός ιατρός και ένας ιατρός από τους ήδη προσληφθέντες. Έτσι δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν και οι δύο ΜΕΘ στην Π.Ε Κοζάνης.

Επί κυβέρνησης ΝΔ και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης προκηρύχθηκε μόνο μία θέση για τη ΜΕΘ του Γ.Ν Πτολεμαΐδας και καμία θέση για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης. Αντί λοιπόν από την αρχή ακόμα της επιδημίας να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, και γιατί όχι και πρόσθετες, με την αύξηση των οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των δύο Νοσοκομείων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για προσλήψεις μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού και άρα για την αποτελεσματική λειτουργία των ΜΕΘ, προτιμήθηκε η «λύση» των μπαλωμάτων και των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Εντυπώσεις που κατά κανόνα αντιστρατεύονται τόσο τις πραγματικές ανάγκες των πολλών όσο και την ίδια τη λογική.

Εξάλλου, η απροθυμία της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ουσιαστικά και επίσημα για τη λειτουργία των ΜΕΘ στην ΠΕ Κοζάνης, διαφαίνεται κι από το γεγονός ότι δεν έχει απαντήσει στις επιστολές και τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, ήδη, από τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο.

Η ΝΔ δεν είχε και δεν έχει καμία διάθεση να ενισχύσει πραγματικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις παροχές υγείας. Τα ελάχιστα που έκανε ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της κρίσης και είναι βέβαιο ότι έπειτα από αυτήν θα συνεχίσει στο ίδιο σταθερά μοτίβο της εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των δημοσίων αγαθών. Άλλωστε βιώνουμε καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της, δυστυχώς όχι μόνο στον τομέα της υγείας.

Η ΝΕ Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

 

17 σχόλια

  • Και γιατί δεν έλυσαν το ζήτημα αυτοί ,πέρυσι ,που ξέρουν από αυτά , είμαι από αυτούς που δεν συμπαθούν την δεξιά,ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, αλλά όχι να χτυπούν τα πόδια το κεφάλι!!!! ΠΑΣΟΚ θα λέμε και θα κλαίμε παράκληση να μπει χωρίς να κοπεί,αν δεν προσβάλει τον διαχειριστή

  • Αντε ρε Γκανατσιο για να πεις μονο οτι κατι εκανες. Να βγεις τωρα και να πεις αν αρκουν οι εξειδικευμενοι γιατροι που εχεις για τα τοσο κρεβατια που ανοιξες. επισημα με νομοθεσια και εγγραφα. Για υγεια μιλάμε

    • Δεν πας by the book στις δευτερεύουσες ειδικότητες. στις βασικες πας. Θες 3 εντατιτοκολογους τουλαχιστον και για 3 κρεβατια. και επισης δεν ανοιγεις αλλα κενα στο νοσοκομειο βλεπε αναισθησιολογους. αστο δεν το εχεις πηγαινε να παιξεις ενα ταβλι να περασεις την ωρα σου.

  • 4μιση χρονια κυβερνησατε,αλλα φαινεται σας πηρε πολυ χρονο να σκιζετε μνημονια και να καταργειτε τον ενφια,και δεν σας εμεινε χρονος να ασχοληθειτε με τα νοσοκομεια!!!!

    • τι δεν κατάλαβες; επί Συριζα προκηρύχθηκαν 9 θέσεις για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ των δύο Νοσοκομείων. Βλέπεις αρχίζουν και ξεφτίζουν τα κλισέ και οι γελοιότητες που γράφετε διάφοροι τυχοδιώκτες και γυρολόγοι.

      • Προκηρύχθηκαν θέσεις ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ στο Μαματσειο ενώ ΔΕΝ είχε ΜΕΘ;
        Αυτό με ξεπερνάει.
        Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ να ναι πιο προσεκτικά τους διαβάζουν και νοήμονες.

        • Εσύ παπαγαλάκι της νουΔΟΥΛΑΣ
          σε ξεπερναει μηπως το γεγονος επισης που λίγους μήνες πριν τις εκλογές ο Συριζα ειχε βγαλει προκυρηξη για πανω απο 4,500 χιλιαδες γιατρους διαφόρων ειδικοτήτων , και ο διαπλοΚουλης τον Οκτώβριο που μας πέρασε (του 2019) την ακύρωσε μόνο και μονό επειδή ήταν του Σύριζα , να σαι και εσυ πιο προσεκτικος παπαγαλακι της νουΔΟΥΛΑΣ και να θυμασαι τι εκαναν διαχρονικα και ιστορικα οι δικοι σας οχι να κοιτας μονο τα 4 χρονια.

          • Ευτυχως ηταν η πρωτη και η τελαυταια φορα που ο τσιριζα κυβερνησε την χωρα!!!! Ο κοσμος ουτε να σας ξερει δεν θελει,ενα πυροτεχνημα ησασταν που εσκασε!!!!

  • α ρε κομουνισμός που σας χρειάζεται να μη μπορείτε να πείτε κουβέντα η κούβα πχ δεν έχει κανένα κρούσμα όλα τέλεια τα άφησε ο λεβέντης ο κάστρο

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΜΕΘ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ Ο Κ. ΧΙΩΤΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.ΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ.

  • Ποια ΜΕΘ βρε σύντροφοι. Εδώ δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσουν ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα θα βρούν για τη ΜΕΘ της Κοζάνης. Φαντάζει ανέκδοτο

  • Ευτυχως ηταν η πρωτη και η τελαυταια φορα που ο τσιριζα κυβερνησε την χωρα!!!! Ο κοσμος ουτε να σας ξερει δεν θελει,ενα πυροτεχνημα ησασταν που εσκασε!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.