Η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα… Τα Καϊλάρια όπως αρέσει σε κάποιους…. (του Ν. Σαμαρά)

11 Δεκεμβρίου 2020
18:25

 Η αντιπαλότητα σε νομούς, όπου υπάρχουν δύο μεγάλες πόλεις, είναι υπαρκτή και συνήθως συμβαίνει να είναι πάντοτε σε βάρος του δεύτερου αστικού κέντρου. Πχ. Κοζάνη – Πτολεμαΐδα, Βέροια – Νάουσα, Έδεσσα – Γιαννιτσά, Άργος – Ναύπλιο, Πύργος, – “Αμαλιάδα, Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα κλπ… κλπ. Και η αντιπαλότητα αυτή είναι υπαρκτή και όχι σχήμα λόγου ή παραφιλολογία από την αδικημένη πόλη. Να λοιπόν τρεις χαρακτηριστικες περιπτώσεις για να γίνω πιο σαφής.
1. Όταν επρόκειτο να εγκατασταθεί ο πρώτος αξονικος τομογράφος στην Δυτική Μακεδονία και επιλέχθηκε το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, η απόφαση αυτή πολεμήθηκε λυσσαλέα και τελικά βρέθηκε η Σολομώντια λύση της εγκατάστασης αξονικού και στο Μαμάτσειο της Κοζάνης. Για την ιστορία ο αξονικος που κατ εξοχήν εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί την Δυτ. Μακεδονία, ήταν της Πτολεμαΐδας. (τα στοιχεία μπορούν εύκολα να επαληθευτούν).
2. Όταν αποφασίσθηκε η εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου στο Μαμάτσειο της Κοζάνης, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει χώρος και υποδομή για την λειτουργία του!!!!. Πρόταση μου τοτέ , ως περιφερειακου συμβούλου Δυτ. Μακεδονίας, ήταν να εγκατασταθεί στο Μποδοσάκειο, όπου υπήρχε απεριόριστος χώρος κατάλληλος για την εγκατάστασή του .. η πρόταση μου έπεσε στο κενό. Το αποτέλεσμα ήταν η επιπλέον δαπάνη των 600.000 ευρώ για την δημιουργία της υποδομής. Ο ίδιος ο Μαγνητικός αποτιμήθηκε στο 1 εκατομμύρι ευρώ. Αυτό σε απλά Ελληνικά ονομάζεται διασπάθηση δημοσίου χρήματος….. Όσο για την λειτουργία του, ο δημόσιος μαγνητικός, πραγματοποιεί τόσες εξετάσεις μηνιαίως, όσες κάνει ένας ιδιωτικός σε 2-3 ημέρες (τα στοιχεία είναι εύκολο να βρεθούν).
3. Τρίτη περίπτωση και πιο κραυγαλέα αποτελεί η επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Πολεμήθηκε επίσης λυσσαλέα η πραγματοποίηση της…. από άγνωστες δυνάμεις, μάλιστα η αποκεντρωμενη διοίκηση που εδρεύει στα Γιάννενα είχε κρίνει το έργο μη επιλέξιμο, προτιμούσαν δε να χαθούν τα χρήματα (14 εκατομμύρια ευρώ) και να φύγουν σε άλλη περιφέρεια πάρα να γίνει η επέκταση του Νοσοκομείου. Ήταν η μόνη ώριμη μελέτη σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, χάρη στο ίδρυμα Μποδοσάκη. Για την ιστορία διοικήτρια της αποκεντρωμενης ήταν η Κυρία ΜΠΑΣΤΑ, διορισμένη από την τότε κυβέρνηση. Χάρη όμως στην αποφασιστικότητα της διοικήτριας του Μποδοσάκειου Κυρίας Τάσας Μπούρτσου και του τότε Νομάρχη Γ. Δακή (τα του Καίσαρος τω Καίσαρι) το έργο πραγματοποιήθηκε…..
Η Πτολεμαΐδα με τους θεσμούς της…. απουσίαζε…. ΥΓ. Άραγε πόσοι γνωρίζουν αυτές τις μικρές ιστορίες, από τους απλούς πολίτες της Εορδαίας… μέχρι τους άρχοντές της;…..

42 σχόλια

  • Γιατρέ μου σύμφωνα με αυτά που μας αναφέρεις, καταλαβαίνουμε τα εξής:
    1. Κανένας δεν στέρησε τον αξονικό από την Πτολεμαϊδα. Όπως παραδέχεσαι κι εσύ ο ίδιος, ο αξονικός τομογράφος εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαϊδα. Ναι ή Όχι;
    2. Από τη στιγμή που αποφασίσθηκε ο Μαγνητικός Τομογράφος να μπει στην Κοζάνη, έπρεπε να μπει στην Κοζάνη. Δεν στέρησε κανένας από την Πτολεμαϊδα κάτι που προοριζόταν γι αυτήν. Ναι ή Όχι;
    3. Το έργο της επέκτασης του Μποδοσάκειου, όπως ομολογείς κι εσύ, πραγματοποιήθηκε. Ναί ή Όχι;
    Συνεπώς κανένας δεν πήρε κάτι από την Πτολεμαϊδα.
    Τι νόημα είχε τελικά αυτό το δημοσίευμα;

  • Κύριε Σαμαρά ρίχνετε νερο στο μύλο του διχασμού. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που το κάνετε αλλά δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στον τόπο. Απο τα γραφόμενα σας δεν προκύπτει ότι αδικήθηκε η Πτολεμαιδα απλά θέλετε να ισχύσει η λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα … λυπάμαι

  • Ο κ Σαμαρας τα λεει σωστα οπως εχει κανει πολλες φορες και παλια Αυτο που δε καταλαβαινετε ειναι οτι για να γινει κατι στην Εορδαια πρεπει να γινει πολυ μεγαλη μαχη κι ας εχουμε δικιο .

  • ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ Η ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΔΙΩΤΕΣ ΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ

    • Οι Κοζανίτες γιατί να ασχοληθούν όταν η πρωτεύουσα του Νομού είναι η Κοζάνη; Ειλικρινά, πριν γράψετε μία ανοησία δεν δίνετε 5 λεπτά στον εαυτό σας να το σκεφτεί, μήπως και δεν την γράψει; Λέω καμιά ιδέα! ΥΓ: Μεγαλύτερους ρατσιστές από τους Κοζανίτες δεν έχω ματαξαναδεί στη ζωή μου!

        • Αυτοι οι ΑΗΣ είναι εντός της Εορδαίας τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά. Πριν όμως από τον βίαιο ακρωτηριασμό της Εορδαίας από το σχέδιο Καλλικράτης προηγήθηκε η Νέα Χαραυγή και η Νεα Καρδιά, οι επονομαζόμενος…αποικίες.

        • Αυτοί οι ΑΗΣ βρίσκονται εντός των ορίων της Εορδαίας. Η οποία ακρωτηριάστηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πέρα από αυτα δεν πρέπει να ξεχνάμε την Νέα Χαραυγή και τη Νέα Καρδιά που….τις αποκαλούμενες αποικίες, που έκαναν τον τότε Δήμο Κοζάνης ενεργειακό χωρίς να έχει στην επικράτεια του ορυχεία.

      • Κύριε Βούρα δεν απαντάτε επί των θεμάτων που έθεσε ο κ. Σαμαράς με την επιστολή του. Γι αυτά τα ζητήματα σας κάλεσα να απαντήσετε.

      • Το μισος σας για τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι απαράμιλλο.
        Σας καλώ να το προσέξετε μήπως και ζήσετε καμιά χαρά στη ζωή σας
        Μεγάλες περιφερειακές δομές χρειάζονται και αντίστοιχο πληθυσμό που να μπορεί να στηρίξει αυτές τις δομές.
        Η Κοζάνη δεν είναι απόλυτο δημιουργήθηκε ελέω ΔΕΗ
        Εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν κέντρο εμπορίου όλης της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο
        και να στε σίγουρος πως είναι μία πόλη που μπορεί να στηρίξει οποιαδήποτε δομή και μετά τη ΔΕΗ
        Κάτι που δεν μπορεί να κάνει καμία αλλη πολη στη Δυτική Μακεδονία.
        Κρίμα για τον τρόπο που σκέφτεστε και κρίμα και για αυτούς που σας ακούνε

  • Πριν 10 μερες και εν μέσω Λοκνταουν βγαίνει ο Δήμαρχος Κοζάνης και ζητάει καινουργιο νοσοκομείο γιατί λέει τα Σερβία είναι μακριά από την πτολεμαιδα!! Η πτολεμαιδα σπέρνει διχασμό???
    15000 φοιτητές έχετε, το Μποδοσάκειο θα γίνει πανεπιστημιακό θέλετε δεν θέλετε

    • Είστε πλέον κωμόπολη.. ούτε ευρώ στην πτολεμαϊδα..πεταμένα χρήματα (χρηστή διοίκηση λέει ο συντάκτης του κειμένου)

    • Είδες κανέναν τοπικό (Εορδαία) άρχοντα να νοιάζεται και να το κυνηγάει;
      Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι σχολές δεν πέφτουν σαν ώριμο φρούτο απ’ το πουθενά. Πρέπει να τα διεκδικήσεις.

      Ακούς δήμαρχε;

    • Εδώ το Μποδοσάκειο είναι ενταγμένο στις άγονες περιοχές με ειδικά προνόμια, για να έρχονται οι γιατροί και να φεύγουν πηγαίνοντας όπου θέλουν μετά.Αυτό το ξέρεις, που θες και πανεπιστημιακό?

  • Η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια που δεν έχει Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και αυτό είναι το ζήτημα γιατρέ και αυτά που γράφετε μόνο διάσπαση για την προσφέρετε

  • Γιατρέ λυπάμαι πολύ που μπαίνεις σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης.Κανεις δεν διεκδικεί τίποτα από το Μποδοσάκειο .Η Κοζάνη διεκδικεί καινούριες εγκαταστάσεις.Γιατι ενοχλείστε εσείς λοιπόν?

  • Πιο εύκολο είναι να γίνει μισό ακόμη νοσοκομείο ως συμπλήρωμα του Μποδοσάκειου και να χαρακτηριστεί πανεπιστημιακό, παρά ολόκληρο νοσοκομείο απ’ το μηδέν. Για αυτό και οι Κοζανίτες πρέπει να υποστηρίξουν τη δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα το οποίο φυσικά θα είναι καλό για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

  • Άλλου βάρουν τα όργανα άλλου χορεύει η νύφη. Μια ζωή τα ίδια.

    Τι κακό πράγμα αυτό με την Πτολεμαΐδα.

    Εσάς θα σας ευχαριστούσε μόνο αν έκλειναν τελείως τα νοσοκομεία.

    Δεν υπάρχει λογική.

  • Γιατρέ σε έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και σε σέβομαι με βάση τις υπηρεσίες που παρέχεις σε όλους τους Δυτικομακεδόνες και όχι μόνο. Με το άρθρο σου αυτό όμως δεν συμφωνώ γιατί τέτοιες σκέψεις και ιδέες, ειδικά από ανθρώπους του δικού σου κύρους, καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και την αντιπαλότητα ανθρώπων με διαφορετική γεωγραφική προέλευση, κάτι που συναντούσαμε πολλές δεκαετίες πριν. Σαν κάτοικος Κοζάνης σε πληροφορώ ότι πάνω από το 95% (ίσως λέω και λίγο) των κατοίκων της πόλης δεν ασχολείται με αυτή την αντιπαλότητα και στους μόνους χώρους που την συναντάς είναι σε ποδοσφαιρικά στέκια στα οποία ακούγονται το τι γίνονταν στα ντέρμπι Κοζάνης – Εορδαϊκού ή Εορδαϊκού Κοζάνης αν θέλεις. Αν τώρα οι θεσμικοί της κάθε πόλης δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά της είναι άλλο θέμα και πάλι την ευθύνη την έχουν οι πολίτες γι’ αυτούς που επέλεξαν να τους αντιπροσωπεύσουν. Κλείνοντας γιατί πιστεύω κούρασα τους αναγνώστες, ξαναλέω ότι με εξέπληξες δυσάρεστα με τα γραφόμενά σου. Σε έχω πολύ- πολύ ψηλότερα από τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

  • Αντε παλι…μα τί κομπλεξ αυτο των Εορδαιων με την Κοζανη….οτι παει να γινει στην Κοζανη, τσουπ να μυξοκλαει η Εορδαια….μια τοπικη κοινωνια που μετατραπηκε χαρη στην ΔΕΗ απο αγροτικη σε υψηλομισθη υπαλληλικη και ευεργετηθηκε τα μαλλα επι πενηντα χρονια, εξακολουθει να το παιζει παραπονεμενη…

  • Η συνεργασία των δύο μεγάλων πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος όλου του νομού θα ήταν νομίζω το ιδανικό και όχι η αντιπαλότητα. Όσο για τους επικριτές του άρθρου θα πρότεινα να το διαβάσουν με λιγότερο φανατισμό, και περισσότερο σεβασμό σε ένα ΑΝΘΡΩΠΟ – ΓΙΑΤΡΌ με ΑΠΟΨΗ εκ των έσω, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην δημόσια υγεία, στέλεχος της φημισμένης ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου. Οι τελευταίες σειρές του άρθρου δεν δείχνουν να απευθύνεται ή να θίγει τους κατοίκους της Κοζάνης. Εσείς οι περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι μην παραφράζεται !!!

  • «Η αντιπαλότητα σε νομούς, όπου υπάρχουν δύο μεγάλες πόλεις, είναι υπαρκτή και συνήθως συμβαίνει να είναι πάντοτε σε βάρος του δεύτερου αστικού κέντρου. Πχ. Κοζάνη – Πτολεμαΐδα, Βέροια – Νάουσα, Έδεσσα – Γιαννιτσά, Άργος – Ναύπλιο, Πύργος, – “Αμαλιάδα, Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα κλπ… κλπ. Και η αντιπαλότητα αυτή είναι υπαρκτή και όχι σχήμα λόγου ή παραφιλολογία από την αδικημένη πόλη».
    Είναι πράγματι έτσι όπως τα λέει ο εκλεκτός γιατρός;
    Καλό είναι όταν κάνουμε συγκρίσεις να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα και εξηγώ τι εννοώ.
    Η μόνη σύγκριση που θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του αρθρογράφου, θα ήταν μεταξύ Τρίπολης και Μεγαλόπολης από τη μια πλευρά και από την άλλη Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
    Τι κοινό έχουν αυτά τα ζεύγη πόλεων;
    Η Τρίπολη είναι πρωτεύουσα περιφέρειας το ίδιο και η Κοζάνη
    Η Μεγαλόπολη είναι η δεύτερη πόλη της ΠΕ Αρκαδίας (κακώς υπάρχει ακόμη ο όρος ΠΕ, όλα έπρεπε να είναι σε επίπεδο Δήμου, αλλά δεν είναι της παρούσης) και Λιγνιτικό Ενεργειακό Κέντρο της Πελοποννήσου το ίδιο είναι και η Πτολεμαΐδα δηλαδή, είναι η δεύτερη πόλη της ΠΕ Κοζάνης και το Λιγνιτικό Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Για το μεν πρώτο Ενεργειακό κέντρο δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι η Μεγαλόπολη, για το δεύτερο σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις).
    1. Συγκρίνουμε λοιπόν τις υγειονομικές δομές της Τρίπολης και της Κοζάνης (ομοειδή πράγματα είπαμε συγκρίνουμε Πρωτεύουσες Περιφερειών)
    Τρίπολη (panarkadiko.eu), δείτε το οργανόγραμμα gn.sdr (panarkadiko.eu)
    Κοζάνη – (mamatsio.gr) δείτε το οργανόγραμμα org2020.pdf (mamatsio.gr)
    2. Συγκρίνουμε τις υγειονομικές δομές της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας (Δεύτερες πόλεις και Λιγνιτικά Κέντρα;).
    Τώρα μπορείτε αξιότιμε γιατρέ να βγάλετε συμπεράσματα και να μας πείτε πόσο αδικημένοι είναι οι κάτοικοι της Κοζάνη (ΠΔΜ) και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας, σε σχέση με την Τρίπολη (ΠΠ), αλλά και με όποια άλλη πρωτεύουσα περιφέρειας θέλετε να τη συγκρίνεται!!! (Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Λαμία, κλπ)
    Συγκρίνεται λοιπόν τώρα και τις δεύτερες πόλεις των ΠΕ και δείτε ότι οι Πτολεμαΐδα έχει τις καλύτερες υγειονομικές δομές όχι μόνο από τη Μεγαλόπολη, αλλά από όλες τις δεύτερες πόλεις των ΠΕ της χώρας.
    Πιστεύω πως έγινε αντιληπτό το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Τρίπολη και την Μεγαλόπολη.
    Επομένως αγαπητοί συμπολίτες μου Δυτικομακεδόνες, η πρωτεύουσά μας και απόρροια αυτού όλη η περιφέρεια μας, έχει τις χειρότερες υγειονομικές δομές της χώρας. Όλοι μαζί πράγματι πρέπει να αγωνιστούμε για ένα μεγάλο Νοσοκομείο στη Πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) εφάμιλλο της Ιστορίας και της προσφοράς μας. Ζητάμε τα αυτονόητα, ένα Νοσοκομείο ισάξιο με τις άλλες πρωτεύουσες των Περιφερειών.
    Το ποιοι φταίνε το γνωρίζουμε όλοι.
    Όσον αφορά τη γεωγραφία, μπορούν οι σχολιαστές να δουν τις τρεις Γεωγραφικές Επαρχίες που είχε ο Νομός Κοζάνης σε ένα παλαιό χάρτη, πριν τις συνενώσεις σε δήμους και τότε θα είναι ξεκάθαρα μέχρι που εκτείνονταν η Επαρχία Εορδαίας.

  • Για να σταματήσει η φαγωμάρα να προτείνω να γίνει το Μποδοσάκειο πανεπιστημιακό, αλλά η ιατρική σχολή στην Κοζάνη.

  • Τ 1998 προταθηκε επισημως να μεταφερθουν στην Πτολεμαιδα 2 τμηματα του ΤΕΙ απο την Κοοζανη συην Πτιοολεμαιδα και να δημιουργηθει ενα τρι το καινουειο.ΟΛΟΙ γνωριζουν ποι το αρνηθηκαν,.

  • Ένα νοσοκομείο στην Μπάρα Σιάτιστας και τέλος,
    Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά είναι το θέμα και η Πτολεμαΐδα μόνη της δεν είναι σωστό, αϊντε με τον τοπικισμό σας, γιατρός πράμα

  • Γιατί μαλώνετε Κοζανίτες και Πτολεμαιδιώτες; Γιατί βάζετε και χωρίζετε και τα κόμματα και τους πολιτικούς με χρώματα και παρατάξεις; Θα έπρεπε να τους κυνηγάτε όλους και να απαιτείτε να έχουν και οι 2 πόλεις σας αξονικούς, μαγνητικούς και ότι άλλο χρειάζεται. Εσείς κάνετε κουμάντο ,ζητάτε και απαιτείτε να έχετε τα καλύτερα για εσάς και ολους τους πολίτες του ΝΟΜΟΥ! Ψηφίστε όχι με λόγια αλλά με πράξεις! Καλό κυνήγι τώρα λοιπόν.

  • Το Μποδοσάκειο για ποιους λόγους δεν έχει Μαγνητικό Τομογράφο, απο τη στιγμή που τρέχουν προγράμματα ΕΣΠΑ ?

    Το Μποδοσάκειο για ποιους λόγους σταμάτησε να στέλνει τα δειγματα COVID στο Μαματσειο Νοσοκομείο Κοζάνης τον τελευταίο μήνα ?

    Τελικά μήπως οι ιδιοι στην Πτολεμαιδα εμμέσως τροφοδότουν τα ιδιωτικά κέντρα ?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.