Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Η “Δημοτική Αρχή των έργων” έμεινε στα λόγια

15 Δεκεμβρίου 2020
17:00

 

 

Την Δευτέρα 14-12-2020, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Κοζάνης για το 2021. Έχοντας πλέον παρέλθει επαρκής χρόνος από την ανάληψη των ηνίων του Δήμου μπορούν να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το όραμα της τριανδρίας της Δημοτικής Αρχής.

Το κύριο συμπέρασμα της συνεδρίασης είναι ότι για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο ο Δήμος Κοζάνης κινείται χωρίς πυξίδα, σαφή κατεύθυνση και σχέδιο. Ο προϋπολογισμός ακολουθεί διεκπεραιωτική λογική αδυνατώντας να προτείνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική, το δε τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης αποτελείται από 79 μικρομεσαία έργα εκ των οποίων μονό 6(!!!) χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τα οποία εντάχθηκαν και στην πλειονότητά τους συμβατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. Μετά από 1,5 χρόνο περίπου η Δημοτική Αρχή Κοζάνης δεν έχει να επιδείξει ούτε μία νέα ένταξη έργου στο ΕΣΠΑ, αντ’ αυτού έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο απορριπτικές αποφάσεις για την «Ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη» και τις «Κτιριακές εγκαταστάσεις Δομών στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες» (κτίριο Ηλιαχτίδας) και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Σημανδράκου αναμένεται και τρίτη για την ανάπλαση της οδού Ολύμπου!!! Πρόκειται πραγματικά περί επιτεύγματος!

Η γνωστή τακτική του κου Δημάρχου με την μετάθεση ευθυνών στο παρελθόν δεν πείθει πλέον κανένα, η δε ανάγνωση ωραίων ιδεών για έργα που τοποθετούνται στ μέλλον είναι ευχάριστο να ακούγονται σε συζητήσεις θεωρητικού περιεχομένου όμως στα θεσμικά όργανα οφείλουν να αποτυπώνονται τα πραγματικά γεγονότα με χρονοδιάγραμμα και πλάνο ενεργειών και όχι οι ευσεβείς μας πόθοι. Το δε προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης «Μπροστά» του κου Σημανδράκου, για το οποίο ήταν τόσο περήφανος, δεν υπάρχει πουθενά, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος δεν γνωρίζει και πολλά για τον σχεδιασμό με την αιτιολογία ότι το Γραφείο Προγραμματισμού ανήκει στη δικαιοδοσία του Δημάρχου και προφανώς αυτός απλά εκτελεί ειλημμένες αποφάσεις.

Πριν δύο χρόνια τέτοιο καιρό η παράταξη «Ενότητα για τον Δήμο Κοζάνης» ασκούσε κριτική και καταψήφιζε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2019 δηλώνοντας ότι χαρακτηρίζονται από:

  • «σχεδόν παντελή απουσία επενδυτικών πόρων, από ανταγωνιστικά προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ), ικανών να στηρίξουν την περιοχή και να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της.

  • συνέχιση της κατασπατάλησης του τοπικού πόρου ανάπτυξης σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις επιταγές του νόμου, τις προεκλογικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής.

  • πλήρης απουσία γενικότερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ικανών να δομήσουν την ταυτότητα του τόπου, να αναδείξουν τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, ώστε να δούμε κάποια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας να μειώνονται δραστικά και την επιχειρηματικότητα να ανθίζει ξανά στον τόπο μας.

  • απουσία οποιουδήποτε διεκδικητικού χαρακτηριστικού από το πλαίσιο που θα κινηθεί ο Δήμος το 2019»

Σήμερα και μετά από περίπου 1,5 χρόνο στη διοίκηση του Δήμου όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν ξεκάθαρα το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2021, μηδενική συμμετοχή σε έργα ΕΣΠΑ, καταστρατήγηση της έννοιας του Πόρου, καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, απουσία διεκδικήσεων. Δυστυχώς ο Δήμος Κοζάνης φαίνεται να μετατρέπεται σε κομπάρσο και παρακολουθητή των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή μας με την Δημοτική Αρχή να παρουσιάζει ως μέγιστη αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Δήμου την εγκατάσταση ιδιωτικών φωτοβολταϊκών πάρκων!!!

Εμείς σε αντίθεση με την «Ενότητα για τον Δήμο Κοζάνης», παρά την κριτική μας, υπερψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2021 με την λογική της συνέχειας και της στήριξης του Δήμου μας αφού είτε θέλει να το παραδεχτεί ο κ. Μαλούτας είτε όχι, ο σχεδιασμός που εκπονήσαμε και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε θα είναι επίκαιροι για πολλά χρόνια ακόμη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαριθμήσουμε έργα και δράσεις που δρομολογήσαμε κατά την διάρκεια της δικής μας θητείας, αυτό έχει γίνει και μπορεί να ξαναγίνει οποτεδήποτε ζητηθεί παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες διαγραφής 5 ετών από τον κο Μαλούτα. Έχει όμως σημασία να τονίσουμε ότι, σε αντίθεση με την σημερινή δημοτική αρχή που δείχνει να αποτελεί μια συγκυριακή συνεργασία νομής εξουσίας κινούμενη στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» είχε και έχει σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον του Δήμου Κοζάνης αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις προκλήσεις των καιρών και τις ανάγκες της εποχής και του τόπου μας.

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

9 σχόλια

  • 5 χρόνια ένα Κουρι ξεκινήσατε και αυτό σταμάτησε γιατί δεν είχατε φροντίσει τη χρηματοδότηση και τώρα ξυπνήσατε ;;;;

  • Τι θέλετε να πείτε; Ότι αυτά που έλεγε ο Αντιδήμαρχος δεν θα γίνουν;
    Καταθέτουμε πρώτοι το Πρόγραμμά μας για τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για το Δήμο της Κοζάνης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνδιαμορφώσαμε με τους πολίτες έπειτα από τη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού που ακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες. Περπατήσαμε την κάθε γειτονιά του Δήμου μας. Επισκεφθήκαμε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορέσαμε κι απευθυνθήκαμε σε όσους περισσότερους δημιουργικούς ανθρώπους της περιοχής μας προλάβαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρτίσουμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε με την προοπτική να αποτελέσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα εποχή. Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια κατατίθεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο μάλιστα είναι εστιασμένο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

  • Πραγματικά είστε ανεπανάληπτοι. Ενώ ουσιαστικά δεν αφήσατε καμία απολύτως έτοιμη μελέτη, το συνολικό έργο που αφήσατε από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ,μόλις προϋπολογισμού 2,7 εκ ευρώ σε μια ολόκληρη πενταετία, παρόλο που παραλάβατε έργα 37 εκ.ευρω έχετε το θράσος και μιλάτε ακόμη για αναπτυξιακά έργα που ετοιμάσατε. Δεν τρώμε κουτοχορτο κ. Ιωαννίδη ακούσαμε και εσάς και τον δήμαρχο και βγάλαμε τα συμπεράσματα μας. Γι αυτό εξάλλου δεν δευτερολογησατε…

  • Όντως τους ακούσαμε κ.τασο και τους δύο.. Όπως ακούσαμε τι έλεγαν και προεκλογικά. Όλοι βγάζουν συμπεράσματα..για πείτε όμως.. Εκεί στην οικονομική όλα καλα;

  • Μια χαρά τους βόλεψε το λοκ ντάουν ούτε παίρνει χαμπάρι κανένας τίποτα, όλα στα μουτκα. Βαγγέλη βασιζόμαστε πάνω σου, περιμένουμε φωτογραφίες!

    • Βαγγέλη μην τους ακους, δεν σε χωνευουν αυτοι οι Κοζανιτες. Ελα στα Γρεβενα να δειξεις το εργο σου σε μας που σε αγαπαμε, και να βγαλεις οσες φωτογραφίες θελεις!

    • Αυτό λένε κι αυτοί, ο Ιωαννίδης την υπέβαλε και ο Μαλουτας είχε υποχρέωση να την προχωρήσει, όχι να την αφήσει να χαθεί.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.