Δύο κείμενα (ένα του ποιητικού και ένα του πεζού λόγου), που φωτίζουν την ‘’άγνοιά μας’’ και αναδεικνύουν την Εκκλησία μάνα του λαού Της (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

17 Δεκεμβρίου 2020
18:57

 

Δύο κείμενα (ένα του ποιητικού, του μακαριστού Μητροπολίτου Διονυσίου, και ένα του πεζού, του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου, λόγου) που φωτίζουν την ‘’άγνοιά μας’’, βοηθούν στην αυτεπίγνωσή μας και αναδεικνύουν την Εκκλησία, μάνα του λαού Της.

Η ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ: Μακαριστού Ἐπισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανοῦ, Μητροπολίτου Σερβίων καὶ Κοζάνης.

Ἔτσι ποὺ σᾶς ἀκούω καὶ σᾶς βλέπω 

νὰ ξεσπαθώνετε καὶ νὰ ἀπειλῆτε 

πὼς ὅλοι εἴσαστ᾽ ἕτοιμοι γιὰ ὅλα, 

ντρέπομ᾽ ἐγὼ ὁ δειλὸς τὸν ἑαυτό μου. 

Μὰ τόσο εἶναι φτηνὴ ἡ ὁμολογία, 

καὶ τὸ μαρτύριο τάχα μποροῦμε 

μόνοι μας νὰ τὸ θέλωμε, ἀδελφοί μου; 

Τὸ μαρτύριο εἶναι θεία κλήση… 

Ἄς εἴμαστ᾽ ἕτοιμοι νὰ τὸ δεχθοῦμε, 

ἄν θέλει ὁ Θεὸς νὰ μᾶς τιμήση. 

Ὡστόσο ἄς φοβούμαστε κι ἄς κλαῖμε, 

γιατὶ μᾶς βρῆκαν δύσκολες ἡμέρες 

κι ἐμεῖς δὲν ξέρομε μήτε τὴ γλώσσα 

μήτε τὴν τακτικὴ τῆς Ἐκκλησίας.

‘’ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΕΝΕΓΚΗΣ ΗΜΑΣ ΕΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΝ’’ στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021: Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Ένα ιδιότυπο πειρασμό ‘’με την παρουσία της λοιμικής ασθενείας, αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, η πατρίδα μας…’’ στη διάρκεια του οποίου ‘’Ταπεινώθηκε η Εκκλησία έως εσχάτων. Όμως, σκέπασε τα παιδιά της με το ράσο των Κληρικών της, όπως είπε χαρακτηριστικά κι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Όπως δέχτηκαν τα ώτα του Χριστού τις ασεβείς βλασφημίες, έτσι δεχτήκαμε κι εμείς κατ’ αυτές τις ημέρες τις ασεβείς, προσβλητικές και υβριστικές απόψεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το θεοσύστατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί το βιωματικό ευχαριστιακό γεγονός της Εκκλησίας και το κεντρικό σημείο της ίδιας της υπάρξεώς μας. Κανείς μέχρι σήμερα, στα 2.000 χρόνια που το μυστήριο της Εκκλησίας φανερώθηκε στην γη, κανένας δεν μολύνθηκε από την μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων, ούτε ακόμη από την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου…’’. (Ημερολόγιον 2021, σελ. 8-9).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-12-2020

28 σχόλια

  • “…κανένας δεν μολύνθηκε από την μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων, ούτε ακόμη από την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου”.
    ΣΥΓΓΝΩΜΗ,ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ: ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΑΥΤΟ; ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ;ΘΕΛΩ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    • Η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει καμία νόσο.
      1. Το σώμα και το αίμα του Θεού δεν είναι δεκτικά παθήσεως. ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΣ
      2. Εμπειρία της Εκκλησίας 2000 ετών !
      3. Εάν το 1/10 αυτών που κοινωνούσαν συχνά από Μάιο έως Οκτώβριο μολυνόταν θα έπρεπε να υπήρχαν πολλάπλάσια κρούσματα στην επικράτεια. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ, κοινώνησαν εκαντοτάδες χιλιάδες πιστοί πολλές φορές !!
      4. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι μεταδίδει νόσο δεν έχουν κανένα επιστημονικό επιχείρημα !
      5. Λογική αναγκαιότητα και γι΄αυτούς (αφού είναι ψωμί και κρασί ….). Αυτοί θέλουν να ισχύει η δική τους λογική !
      ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ
      Δεν διαπραγματευόμαστε τα ιερά και όσια.

      • “….3. Εάν το 1/10 αυτών που κοινωνούσαν συχνά από Μάιο έως Οκτώβριο μολυνόταν θα έπρεπε να υπήρχαν πολλάπλάσια κρούσματα στην επικράτεια. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ, κοινώνησαν εκαντοτάδες χιλιάδες πιστοί πολλές φορές !!
        4. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι μεταδίδει νόσο δεν έχουν κανένα επιστημονικό επιχείρημα !”

        ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!! ΣΟΦΙΣΤΕΙΕς ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ!!!!ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΔΛΔ. ΧΜΜΜΜΜ!!!!ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ,ΘΑ ΚΟΝΤΕΨΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ!!! ΤΕΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΥΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΥΣ.

  • Σ ευχαριστώ πολύ πάτερ. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Την ευχή του μακαριστου επισκόπου μας Διονυσίου να έχουμε που γιόρταζε σήμερα κι η μητέρα του μας κερνουσε Ανδριωτικα γλυκα εκλεκτά που έκανε η ίδια. Πόσο μας λείπει…

  • Μην επικαλείστε το όνομα και τις γραφές του αξιοσέβαστου μακαριστού και ταπεινού Διονύσιου για να καλύψετε την έπαρση σας και το ατόπημα σας . Όσο για το σημερινό Μητροπολίτη θα παρακαλούσα να μην τον συσχετίζετε με τον σοφο και σεμνό Διονύσιο . Καμια σχέση και σύγκριση του ενος με τον άλλο ..! Ο Μακαριστός ηρεμούσε και παρηγορούσε το λαό του στις δύσκολες στιγμές ενώ ο σημερινός τον προκαλεί..!!!

    • ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!! ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΣΠΟΤΗ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ. ΣΑΜΠΩΣ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;ΤΖΑΜΠΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΞΟΔΕΥΕΤΕ.

      • Ένας επίσης; Άξιος Δεσπότης που πρόσφερε πολλά στην μητρόπολη σε διαφορετικό τομέα. Απέξω απ το χορό πολλά τραγούδια λέτε κάποιοι κακόβουλοι. Κι εσείς έχετε σίγουρα κατηγορηθεί κάποτε αδίκως. Σας άρεσε; να τα δημοσιεύουμε με υπονοηματα χωρίς αποδείξεις; ; Α όχι για εσάς όλους τους Α μεμπτους όχι όχι…

      • Φωστήρα 21.29 το ότι ο Χρήστος Κυρατσους δεν είναι Ελυτης δε μειώνει το κύρος του ούτε ομως και του Ελύτη που δεν ανακάλυψε κάποιο φάρμακο ιατρικό. Όλα έχουν τον τομέα τους και την αξία τους αρκεί να έχεις ματιά με ήθος και σεβασμό.

  • Τα κρουσματα αυξανονται γεωμετρικα στην Κοζανη!
    Και εσεις ερχεστε να διχασετε τους ανθρωπους της Κοζανης,χρησιμοποιωντας,δυο εκ διαμετρου αντιθετες μορφες της Εκκλησιας!
    Να γραφτει παρακαλω!

  • Εχεις αγνοια κινδυνου!
    Απαλασσεσαι λογω…αγνοιας!
    Αλλον νταλκα εχεις,αλλη στενοχωρια!
    Συγκρινουμε πορτοκαλια με πορτοκαλια!
    Και οχι πορτοκαλια με κουκουτσια!
    Καθ οσον απεχουσι ανατολαι απο δυσμων,απεχει η πιστη απο τον σκοταδισμο!

    • Έχεις καλή γνώση για κουκούτσια κ φρούτα αλλά για Χριστό τίποτε. Οπότε μη προσπαθείς να διδάξεις κιόλας γιΑυτον. Άδικος κοπος

  • ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ ΣΕΒΑΣΤΕ κ. ΚΩΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!

  • ΠΑΤΕΡΑ ΚΩΝ/ΝΕ, ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΝΩΝΥΜΑ.Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ = ΜΕ ΦΟΒΙΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΛΟΙ.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • Παπα Κώστα,ότι έφτασες εσύ στο σημείο να κολακεύεις τον Παύλο τον δεσπότη σε πλήθος άρθρων σου δεν υπάρχει πιο απογοητευτικό…Κρίμα για έναν παπά που αλλιώς τον ξέραμε και αλλιώς μας τη βγήκε.

  • Παπα Κώστα,ότι έφτασες εσύ στο σημείο να κολακεύεις τον Παύλο τον δεσπότη σε πλήθος άρθρων σου δεν υπάρχει πιο απογοητευτικό…Κρίμα για έναν παπά που αλλιώς τον ξέραμε και αλλιώς μας τη βγήκε. ΔΕν είσαι ο εαυτός σου,αυτό θέλω να πιστεύω. Και πάλι κρίμα.

  • Η πανδημία μας έμαθε πολλά θετικά: Την σημασία της πειθαρχίας. Την σημασία της κρατικής περίθαλψης (η ώρα του ΕΣΥ). Την ποιότητα των επιστημόνων μας. Την αξία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Και ένα αρνητικό: Την υστέρηση, την μούχλα και τον συντηρητισμό της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

  • Η πανδημία μας έμαθε πολλά θετικά: Την σημασία της πειθαρχίας. Την σημασία της κρατικής περίθαλψης (η ώρα του ΕΣΥ). Την ποιότητα των επιστημόνων μας. Την αξία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Και ένα αρνητικό: Την υστέρηση, την μούχλα και τον συντηρητισμό της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

  • Οταν στα ματια λαμπουν ολες οι πυρές της Ιερας εξετασης,οι πανδημιες θα σκορπιζουν το θανατικο!
    Ιερα Εξεταση σημερα:αρνηση και σκοταδισμος και φαρισαισμος και ευσεβισμος!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.