Κοζάνη…η ώρα της καινοτομίας (γράφει ο Στέλιος Α. Μήλιος)

19 Δεκεμβρίου 2020
07:15

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις, αυτής της Covid-19. Τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς, είναι πολλά και ποικίλουν. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η κρίση ανέδειξε τη σημασία για την αναδόμηση της λειτουργίας του Κράτους.

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, απαιτείται νηφαλιότητα, σταθερότητα , αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Όσον αφορά το τελευταίο, αμφιβάλω αν υφίσταται.

Η Κοζάνη μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή κατέχει από την αρχή της Πανδημίας ένα αρνητικό ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής με αυτόν τον αόρατο ιό. Πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε ακόμη πιο σκληρό lockdown. Η Κοζάνη εδώ και 3 μήνες περίπου είναι σε καραντίνα, αλλά οι επιτελικοί αρμόδιοι επιμένουν στην αποτυχία του (lockdown) και στην αποτυχία τους.

Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να θίξουμε την σημασία της αποκέντρωσης. Είναι απαραίτητο να μεταφερθούν οι ευθύνες της κεντρικής διαχείρισης σε αυτούς που δρουν σε κάθε τόπο, σε εκείνους που βρίσκονται σε επαφή με το άμεσο πληθυσμό. Να μεταφερθούν οι ευθύνες και να δοθεί η δυνατότητα λήψης αποφάσεων στους τοπικούς άρχοντες. Σε αυτούς που αντικρίζουν την απελπισία στα μάτια των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε αυτούς που γνωρίζουν τις καταστάσεις, στα σχολεία και στα νοσοκομεία…

Καμία επίσκεψη Υπουργού και κανένα κλιμάκιο δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Βέβαια σε αυτό το ερώτημα γεννιέται και η απορία, κατά πόσο οι τοπικοί άρχοντες είναι δίπλα στους δημότες.Αναντιλαμβάνονται όντως την αγωνία των ανθρώπων μιας πόλης που βιώνει εδώ και τρεις μήνες ένα σκληρό lockdownυπό τη σκιά της ενεργειακής μετάβασης.

Από την στιγμή όμως που δεν δύναται η δυνατότητα άσκησης μιας πολιτικής με κύριες αποφάσεις, τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια;

Θα περίμενε κανείς, να δει έναν δραστήριο Δήμο με ουσιαστικές και ποιοτικές παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Κοζάνης. Έναν Δήμο που θα αποτελεί πρότυπο και για όλους τους άλλους . Πραγματικά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την δραστηριότητα των Δήμων της Ευρώπης.

Δεν χρειάζεται όμως να πάμε και τόσο μακριά. Υπάρχουν και παραδείγματα εντός της χώρα μας. Για παράδειγμα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας πραγματοποίησε την δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ’οίκον. Έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες της Βέροιας να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά, την μόρφωση. Επίσης πέτυχε και την μεγαλύτερη διαφήμιση της πόλης αλλά και της ίδιας της βιβλιοθήκης μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Τα Χανιά είναι ακόμη μία πόλη που κατάφερε και στήριξε τους κατοίκους της. Έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που παρακινεί τους δημότες να περπατούν και να γυμνάζονται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Δήμος Χανίων, δώρισε τάμπλετ σε μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες δράσεις και από άλλους Δήμους. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να υποτιμήσω τον Δήμο μας, διότι έγιναν κάποιες προσπάθειες.

Αυτό όμως που χρειάζονται οι πολίτες της Κοζάνης,, είναι η καινοτομία.

Δεν είδα να γίνεται κάποια αντίστοιχη κίνηση από την Βιβλιοθήκη μας, όπως έγινε στη Βέροια, ούτε μια αντίστοιχη κίνηση όπως αυτήν των Χανίων.

Υπάρχουν και εδώ μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν πρόσβαση στη τηλεκπαίδευση. Υπάρχουν και εδώ πολίτες που έχουν ανάγκη το διάβασμα.

Καινοτομία θα ήταν,εάν βλέπαμε αντισηπτικά σε κεντρικά σημεία της πόλης καθώς και την δωρεάν παροχή μασκών.

Καινοτομία θα ήταν, εάν διορθώναμε τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια.

Καινοτομία θα ήταν, εάν ενώναμε ξανά τις γειτονίες.

Καινοτομία θα ήταν, εάν δινόταν η ευκαιρία στους πολίτες να μάθουν την ιστορία του τόπου τους.

Καινοτομία θα ήταν,εάν γινόταν εκστρατεία για την σημασία της ανακύκλωσης.

Καινοτομία θα ήταν,εάν διοργάνωνε ο Δήμος διαδικτυακά σεμινάρια για την επιμόρφωση των πολιτών.

Καινοτομία θα ήταν,εάν διοργάνωνε Ημερίδες ο Δήμος για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε διάφορα καίρια ζητήματα.

Καινοτομία θα ήταν, εάν επιτέλους το Λαογραφικό Μουσείο έκανε κάποια δράση με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του.

Τέλος καινοτομία θα ήταν, εάν οι πολίτες ( κάθε ηλικίας) αυτού του τόπου περνούσαν μία δημιουργική καραντίνα βγαίνοντας πιο μορφωμένοι.

Οφείλουμε να αλλάξουμε βαθιά τη λογική μας και να θέσουμε σε νέες βάσεις τους τρόπους σκέψης μας, να πράξουμε, να καινοτομήσουμε και να προοδεύσουμε. Για μία κοινωνία καλύτερη επενδύοντας στους Δημότες μας.

ΥΓ: είναι απαραίτητες οι καλλιτεχνικές και χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις…αλλά η καινοτομία και η κατανόηση των αναγκώντων κατοίκων συμβάλλουν στην άνθηση της καρδίας και του νου.

Στέλιος Α. Μήλιος

Τεταρτοετής Φοιτητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Ένα σχόλιο

  • Καινοτομία by definition είναι άλλο πράγμα. Ένα αυτό κ ένα δεύτερο εμπιστοσύνη στο κράτος που τη στιγμή που πεθαίνουν 100+ άνθρωποι επενδύει σε rafale κ μας ταΐζει επιδόματα πείνας απλά δεν παίζει μην γελιόμαστε κ μεταξύ μας. Η πανδημία σήμερα διαχειρίζεται με όρους καταστολής κ ελέγχου ενώ πρόκειται για υγειονομική κατάσταση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.