Επειδή στην προσμονή φτερουγίζει ο νους – To αστέρι των Xριστουγέννων φωτίζει τον έγκλειστο κόσμο μας (Γράφει η Γκουτζιαμάνη Γιάννα)

20 Δεκεμβρίου 2020
13:22

Τα Χριστούγεννα έρχονται πάντα στην ώρα τους, στις 25 Δεκεμβρίου. Τα αστέρια διαγράφουν την πορεία τους επί αιώνες στο σύμπαν κι εκείνο που οδήγησε τους 3 μάγους στη φάτνη του Χριστού έρχεται κάθε χρόνο για να παίξει το ρόλο του και να γράψουμε ξανά μια ιστορία των Χριστουγέννων.

Μπήκε ο Δεκέμβριος του 2020, ο μήνας των Χριστουγέννων, αλλά ένα απαγορευτικό εμποδίζει κάθε κίνηση και δραστηριότητα που προετοιμάζει τη γιορτή. Ένα σκληρό «χωρίς» έδιωξε τη γλυκιά «προσμονή».

Πώς θα ζήσουμε χωρίς την προσμονή, που αναστατώνει την καρδιά και κινητοποιεί το μυαλό για να δώσει ιδέες, να οργανώσει πράγματα και το σώμα για να τρέξει λίγο παραπάνω, να προλάβει να αγοράσει καλούδια, να στείλει δώρα, κάρτες, να ετοιμάσει γλυκά, φαγητά, να στολίσει το δέντρο, να τρέχει ως την τελευταία στιγμή, να βάλει τα καλά του, να πάει στην εκκλησιά; Χωρίς τη συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, χωρίς το ξεφάντωμα της νεολαίας;

Και το αστέρι, εκείνο που οδήγησε τους Μάγους με τα δώρα, τι «βλέπει» κάτω στον κόσμο μας; Τι μπορεί να στείλει σ’ εμάς που δεν μπορεί να το εμποδίσει το απαγορευτικό και να μας παρηγορήσει, να δώσει νόημα στις μέρες των Χριστουγέννων, που δεν θα έχουν ατμόσφαιρα, φωνές, τραγούδια, γέλια, μουσικές;

Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο πίσω και κάτω από αυτό;

Το αστέρι ήρθε και στάθηκε για μια στιγμή αμήχανο μπροστά στην εκκωφαντική ησυχία της γης. Δεν υπάρχει ζωή; Αναρωτιέται. Κι όμως οι άνθρωποι είναι εκεί, αλλά είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους, όσοι έχουν. Έξω είναι μόνο οι «άλλοι» σε παγκάκια και χαρτόκουτα. Η ατμόσφαιρα θολή από το διάχυτο φόβο και την αγωνία για την απειλή του θανάτου μέσα στη σκληρή μοναξιά. Και ενίσταται. Δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό ο δημιουργός.

Ο άνθρωπος χρειάζεται μια σανίδα σωτηρίας, μια ακτίνα φως, αυτό της αγάπης, να διαλύσει το σκοτάδι που τρομάζει την ψυχή του. Να βοηθήσει το μυαλό του να μην ξεχάσει αυτό που ξέρει, την καρδιά του να πλημμυρίσει από αισθήματα και το σώμα του να κρατήσει ζωντανές όλες τις αισθήσεις .

Και συνέχισε την πορεία του, για να έρθει και πάλι στις 25 Δεκεμβρίου, να φωτίσει την ανθρωπότητα με το σωτήριο φως της αγάπης.

Μπορούμε λοιπόν κάτι να προσμένουμε και να είμαστε έτοιμοι να το δούμε. Να ψάλλουμε μαζί με τα παιδιά μας το: Καλήν ημέραν άρχοντες… , Η γέννησή σου χριστέ …. Και να στείλουμε το φως της αγάπης με έναν καλό λόγο, να μικρύνει η μοναξιά, να μεγαλώσει η ελπίδα.

Καλά Χριστούγεννα

Κοζάνη 20-12-2020

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

3 σχόλια

  • Επιτέλους κι ένας ελπιδοφόρος λογος αγάπης και στήριξης για τον άνθρωπο.
    Ευχαριστώ!
    Καλά Χριστούγεννα!
    μ ελπίδα η γέννηση του Χριστού
    να φέρει το θαύμα!

  • Λογια μιας εκπαιδευτικου!λογια βαλσαμο στις καρδιες μας,λογια χωρις αφορισμους και οργισμενα κηρυγματα!
    Λογια αγαπης,λογια,δωρα στον γεννηθεντα Χριστο,λογια απλα χωρις υποκρισια και σκοταδισμο!!

  • Υστερογραφο!
    Λογια ζεστα,δωρα, στην παγωμενη φατνη της Αγαπης,λογια ανυπαρκτα στα κηρυγματα των ευσεβιστων και τυπολατρων,πολιτικων και θρησκευτικων “ταγών,των εις την διαχρονιαν αρχολίπαρων!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.