«O έπαινος και ο ψόγος προορίζονται μόνο για ό,τι γίνεται με την θέλησή μας» (Της Βιολέττας Μπούσιου)

20 Δεκεμβρίου 2020
15:46

Ο Αριστοτέλης, στα Ηθικά Νικομάχεια, λέει ότι ο έπαινος και ο ψόγος προορίζονται μόνο για ό,τι γίνεται με την θέλησή μας, ενώ για ό,τι γίνεται χωρίς τη θέλησή μας προορίζεται η κατανόηση, καμιά φορά και ο οίκτος. Οι άνθρωποι, επομένως, που μελετούν την αρετή είναι απαραίτητο να ορίσουν με σαφήνεια το περιεχόμενο των εννοιών «εκούσιο» και «ακούσιο». Αν ακούσια είναι η πράξη που γίνεται με την επιβολή βίας ή από άγνοια, εκούσια θα είναι η πράξη που η αρχή της βρίσκεται μέσα στο ίδιο το άτομο, το οποίο γνωρίζει πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η συγκεκριμένη πράξη του.

Και επειδή είναι φανερό πως στο lockdown του νομού Κοζάνης μας οδήγησαν οι εκούσιες πράξεις μας, φρόνιμο θα ήταν, άμεσα, και ν’ αναλάβουμε τις συνέπειες των πράξεών μας και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας «επί τω βελτίω».

Το κράτος βεβαίως είναι αναμφίβολα και ιδεολογικός και κατασταλτικός μηχανισμός. Αλίμονο όμως στους πολίτες, που έχουν ανάγκη από συνεχή επιτήρηση και απειλή χρήσης βίας προκειμένου να επιτελέσουν το αυτονόητο, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που η πληροφόρηση και συνεχής είναι και απρόσκοπτη.

Επομένως, οι ισχυρισμοί του τύπου, ο ιός μεταδόθηκε στα εργοστάσια της ΔΕΗ ή από μικροπωλητές ή από τα super market, δεν δίνει άλλοθι σε κανέναν. Αν μπόρεσαν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής τα νήπια, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και οι έφηβοι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, είναι ηθικά απαράδεκτο οι ενήλικες εργαζόμενοι και καταναλωτές να αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Γιατί η αμέλεια αυτού του τύπου είναι εγκληματική όχι μόνον για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους και για όλον τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι οι πράξεις μας είναι εκούσιες, η αντιπολίτευση του τύπου, για όλα φταίει η οργανωμένη πολιτεία, αποτελεί αφ’ ενός μεν φθηνή αντιπολίτευση, αφ’ ετέρου δε μικρόψυχη πολιτική. Και επιπρόσθετα μας προσβάλει ως τοπική κοινωνία. Γιατί μόνον άλογα άτομα υπερασπίζονται παράλογες πράξεις αφού οι ίδιοι κανόνες ισχύουν σε όλη την Ελλάδα και, παρόλα αυτά, σε άλλους νομούς της χώρας μας η διασπορά του ιού είναι ελεγχόμενη.

Και επειδή όλοι οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης οφείλουμε να κρατήσουμε το δικαίωμα να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας στα μάτια, χωρίς τύψεις για τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται εξ αιτίας της δικής μας απερίσκεπτης συμπεριφοράς, ας σταθούμε γρήγορα στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί, εκ των υστέρων, δεν θα τιμά κανέναν μας ο οίκτος και η κατανόηση για όσους ζημιώθηκαν ή χάθηκαν αναίτια. Καλά Χριστούγεννα!

8 σχόλια

  • Κ.ΜΠΟΥΣΙΟΥ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • Τελικά η τηλεόραση είναι η 1η δύναμη διαμόρφωσης-αποχαύνωσης του κόσμου.
    Καταφέρνει για χρόνια τώρα να φέρει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
    Χθες έφταιγαν οι δεητζηδες με την απεργία τους που δεν σκέφτονταν τον κόσμο ,
    χθες έφταιγαν οι δάσκαλοι που δεν μάθαιναν γράμματα τα παιδιά τους,
    σήμερα φταίνε όλοι οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα .
    Κάποιοι που δεν στελεχωσαν τα νοσοκομεία σωστά,
    κάποιοι που άνοιξαν τα σύνορα για τουρισμό ή για εργάτες γης,
    κάποιοι που άνοιξαν τα σχολεία με 25 μαθητές μέσα,
    κάποιοι που έχουν τον κόσμο στοιβαγμενο στα ΜΜΜ,
    έξω απ τις Τράπεζες, ΔΕΗ κι αλλού,
    δεν έχουν ευθύνη???

  • ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκ. Παπανικολάου είπε ότι έχουν τεράστια έλλειψη σε προσωπικό οπότε κ δεν μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο στα νοσοκομεία…αυξάνεται η θνητότητα λόγω έλλειψης προσωπικού..αλλά εμάς μας φταίει ο “χαρακτήρας” των Κοζανιτών;

  • ΟΧΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ .
    ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ??
    ΠΑΡΑΛΟΓΟ !! ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΛΛΕΙΠΗΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΜΕ ΚΥΡΙΩΣ
    ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ .

    ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΩΣ ΝΟΝΙΚΟΣ κ. ΒΙΟΛΕΤΑ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ
    ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ
    ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ: ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

  • Όλα σωστά και καλά αυτά που λέτε κ. Μπούσια και να συμφωνήσω μαζί σας.
    Όμως αδυνατώ να δεχτώ, ότι οι κάτοικοι της ΠΕ Κοζάνης αποτελούν διαφορετική φυλή από τους υπόλοιπους κατοικοεδρεύοντες στην Β. Ελλάδα.
    Μήπως η κατάσταση στην όποια περιήλθε η περιοχή, πέρα από την αυτονόητη ευθύνη του καθενός μας, αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης από κάθε εμπλεκόμενο φορέα;
    Ίσως η λέξη αδυναμία να είναι και λίγη σε κάποες περιπτώσεις.
    Σε κάποιους κουτί τους έρχετε η ανυπαρξία.
    Καλά Χριστούγεννα!
    Ο Θεός βοηθός!

  • Δεν έχουν όλες οι πόλεις τις ίδιες συνθήκες, τα ίδια εργοστάσια, τα ορυχεία, τα ιδρύματα κλπ. Δεν είναι παντού το ίδιο. Μπορεί να θέλετε να συμπαρασταθειτε στην κυβέρνηση αλλά δεν πειθετε κυρία Βιολέτα. Ο κόσμος κουράστηκε 2 μήνες σε μέτρα χωρίς απόδοση, χωρίς τέλος. Μια καλή κουβέντα δεν είχατε για τους συμπολίτες σας;

  • Όταν παντρεύεσαι μία νοσηλεύτρια, παντρεύεσαι και τη δουλειά της.
    Αυτό σημαίνει πολλές χαμένες ευκαιρίες. Πολλές χαμένες εκδηλώσεις με τα παιδιά, πολλά χαμένα γεύματα με την οικογένεια.
    Βαθιά μέσα σου το αποδέχεσαι. Συνειδητοποιείς ότι αυτό είναι το κάλεσμά της. Αυτό είναι το πάθος της.
    Έρχεται στο σπίτι με αρνητικό τεστ rapid και διαβάζει, παίζει με τα παιδιά,βοηθάει και την κατάκοιτη μητέρα της.
    Άνοιξε η γη κάτω απ τα πόδια της.Αλήθεια,ποιος ευθύνεται που ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της;
    Την άλλη μέρα την ειδοποιούν ότι το μοριακό τεστ βγήκε θετικό

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.