Η ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos είναι ο ανάδοχος του mega project της «ΔΕH Ανανεώσιμες» στο λιγνιτικό κέντρο της Δ. Μακεδονίας και αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW – Τον Μάρτιο η κατασκευή

31 Δεκεμβρίου 2020
15:12
Κανένα σχόλιο

Η ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos είναι ο ανάδοχος του mega project της «ΔΕH Ανανεώσιμες» στο λιγνιτικό κέντρο της Δ. Μακεδονίας και αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW.

Η εταιρεία που εξαγοράστηκε τον Ιούνιο 2019 εξολοκλήρου από τη Mytilineos κέρδισε, καταθέτοντας ανταγωνιστική προσφορά για το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το καλοκαίρι η θυγατρική της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% συμμετείχαν, εκτός της Mytilineos, οι εταιρείες Resinvest, AVAX, Aρχιρόδον και η κοινοπραξία Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.

Στη Mytilineos ανατίθεται η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η μεταφορά, η εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του πάρκου των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεσή του σε δύο υποσταθμούς 150 kV.

Πηγές αναφέρουν ότι το έργο χρηματοδοτείται με ελκυστικούς όρους από τις τράπεζες, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, γεγονός, όπως ερμηνεύουν πηγές της ΔEΗ Ανανεώσιμες, που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος στον όμιλο της ΔEΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πάρκο των 200 MW αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του cluster τριών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος των 230 MW που «χτίζει» στην Κοζάνη η ΔEΗ Ανανεώσιμες. Για τα 30 MW είχαν γίνει δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, 15 + 15 MW, με τα έργα να κερδίζουν οι Mytilineos και ΤΕΡΝΑ, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού των 230 MW της ΔEΗ Ανανεώσιμες αποτελεί το μεγαλύτερο στη χώρα και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ. Η μητρική της έχει αναγγείλει την πρόθεση να κατασκευάσει στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,3 GW.

Τον Μάρτιο η κατασκευή

Το πάρκο των 200 MW, που κέρδισε η Mytilineos, θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατασκευάζεται τον ερχόμενο Μάρτιο. Το ένα το πάρκο των 15 MW, που είχε ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού στην εταιρεία-μέλος της Mytilineos, θα έχει ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες, ενώ το δεύτερο των 15 MW κατασκευάζεται. Πηγές της ΔEΗ Ανανεώσιμες κάνουν λόγο για χρόνους-ρεκόρ στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων.

Πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στο μεγάλο project του cluster των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τον Αύγουστο ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ελλάδα αυτοτελούς Φ/Β Σταθμού ισχύος 15 MW και ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης για τη σύνδεσή του στο Σύστημα. Η κατασκευή του Φ/Β Σταθμού ως τμήμα του συνολικού έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μόλις 150 μέρες από την έναρξη κατασκευής του», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στη χώρα και είναι τμήμα του cluster 230 MW της εταιρείας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη 15 MW από το εν λόγω cluster και αναμένεται η έναρξη των επιπρόσθετων 200 MW εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

 

euro2day.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.