Απολογισμός του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ

6 Ιανουαρίου 2021
17:31
Κανένα σχόλιο

 

Αγαπητοί συνάδελφοι. Στο τέλος κάθε χρόνου είτε στην κοπή της βασιλόπιτας είτε στην γενική μας συνέλευσή κάνουμε μια ανασκόπηση έναν απολογισμό για την χρονιά που μας πέρασε. Και το ερώτημα που πάντα τίθεται είναι εάν ήμασταν καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά η χειρότερα. Η εκτίμησή μας είναι ότι ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές όχι μόνον για τους συνταξιούχους αλλά γενικότερα και για τους εργαζόμενους. Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

1) Με το καλημέρα μας κόβουν την έκπτωση που είχαμε εμείς στην ΔΕΗ με το μειωμένο ρεύμα. (Άμεση επιβάρυνση στον καθένα μας 600 €
περίπου).

2) Γίνεται στις 15 Ιανουαρίου 2020 η συζήτηση για τις παράνομες μειώσεις των συντάξεων που είχαμε με το δεύτερο μνημόνιο το 2012. Στο συμβούλιο της επικρατείας προεδρεύει η σημερινή πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η προσφυγή έγινε από την κυβέρνηση και ενώ είχαν αρχίσει τα διοικητικά εφετεία να βγάζουν τελεσίδικες αποφάσεις για επιστροφές μειώσεων 42 μηνών το συμβούλιο επικρατείας γνωμοδοτεί ότι δικαιούμαστε μόνο 11 μήνες.

3) Με το νόμο 4714 / 2020 άρθρο 114 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 του νόμου 4734 / 2020 δεν επιτρέπεται στο συνταξιούχος που δεν κάνανε αγωγές να κάνουν. Το δικαίωμα τους έχει αποσβεστεί με την επιστροφή των μειώσεων που μας έγινε στις 28 / 10 / 2020 μόνον από την κύρια σύνταξη. Εξαιρούνται και συνεχίζουν να διεκδικούν μόνο όσοι έχουν καταθέσει αγωγές.

4) Παρά τις αντίθετες προεκλογικές διαβεβαιώσεις είχαμε με το νόμο 4670 / 2020 άρθρο 47 κατάργηση της 13ης σύνταξης συνολικού ύψους 971 εκατομμύρια €. Αυτή μας χορηγήθηκε με το νόμο 4611 / 2019 άρθρο 120 παράγραφος 1 και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα.

5) Οι χρόνοι απονομής των συντάξεων αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων πάνω από 400.000. Παράδειγμα για τις επικουρικές συντάξεις της Δ.Ε.Η. δουλεύουν ακόμη τον Αύγουστο του 2018. (Και προφανώς η κλήση προς εργασία συνταξιούχων, από τον κ. Βρούτση, για να βγάζουν συντάξεις, αντί προσλήψεων νέων ανέργων, δεν απέδωσε!!!!!)

6) Αλαλούμ με τον επαναϋπολογισμό που έγινε στους παλιούς συνταξιούχους (πριν το νόμο 4387 / 2016) των συντάξεων τους.

α)Λάθος στοιχεία από την πληροφορική της ΔΕΗ κατά τον επαναϋπολογισμό που έγινε στις 1/1/2020 με αποτέλεσμα μείωση συντάξεων.

β) Δεν μας δόθηκε η δεύτερη αύξηση που προβλέφθηκε με το νόμο 4387/ 2016.

γ) Σε όσους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά δεν βγαίνουν για όλο το 2020 εκκαθαριστικά συντάξεων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι συνάδελφοι με ποιες προϋποθέσεις πληρώνονται.

7) Ενώ προεκλογικά είχαμε δεσμεύσεις για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ένα μέρος το 2020 και εντελώς κατάργηση της το 2021) αυτό γίνεται μόνον για τους εργαζόμενους στον  ιδιωτικό τομέα και καλώς. Αλλά οι συνταξιούχοι είναι απέξω από την ρύθμιση (νόμος 4738 /2020 άρθρο 298). Επίσης από πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ακούμε ότι θα μεταφερθεί προς είσπραξη από την τοπική αυτοδιοίκηση.

8) Με το νόμο 4670 / 2020 προβλέφθηκε σε υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ 1891 / 2019 σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργαστεί να υπάρξει μία αύξηση στις συντάξεις τους με καινούργια ποσοστά αναπλήρωσης. Από ότι βλέπουμε ο καινούργιος υπολογισμός συνεχώς αναβάλλεται και το θέμα είναι εάν πράγματι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα η σκόνταψε η αύξηση αυτή σε άρνηση της τρόικα όπως τελευταία κυκλοφορεί.


Τέλος κυρίαρχα θέματα που θα μας απασχολήσουν το 2021 είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι οι γνωστές προτάσεις Πισσαρίδη που θα κληθούν να υλοποιήσουν ο καινούργιος υπουργός εργασίας κύριος Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός του Παναγιωτης Τσακλόγλου.

               

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.