“Πάγωσαν” προσωρινά, ελέω κορωνοϊού, οι εργασίες στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW που κατασκευάζει στην Κοζάνη η γερμανική εταιρεία Juwi για λογαριασμό των Ελληνικών Πετρελαίων

7 Ιανουαρίου 2021
07:59

“Πάγωσαν” προσωρινά, ελέω κορωνοϊού, οι εργασίες στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW που κατασκευάζει στην Κοζάνη η γερμανική εταιρεία Juwi για λογαριασμό των Ελληνικών Πετρελαίων. Παρότι η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είχε ξεκινήσει κανονικά στα μέσα Νοεμβρίου, το ιδιαιτέρως αυστηρό καθολικό lockdown στην περιοχή της Κοζάνης δεν άφησε ανεπηρέαστο το μεγάλο έργο, το οποίο περιλαμβάνεται στα 16 εμβληματικά έργα που θα στηρίξουν την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, αυτό το προσωρινό εμπόδιο δεν θα επηρεάσει τον στόχο ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η συνολική επένδυση του πέμπτου μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, θα ανέλθει στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, οι περισσότερες από τις 350 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, προέρχονται από την περιοχή, ενώ χρησιμοποιούνται υποδομές της Κοζάνης για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία. Επίσης, υφιστάμενοι δρόμοι θα αναβαθμιστούν ενώ οι νέοι που θα διανοιχθούν για τις ανάγκες του έργου θα παραδοθούν σε κοινή χρήση και θα συντηρούνται για όσα χρόνια λειτουργεί το φ/β πάρκο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, με διφασικά πλαίσια της JinkoSolar, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, κοντά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή με την τοπωνυμία «Μπεκρεβενίκος-Μικρή Πέτρα» των Δημοτικών Ενοτήτων Δημ.Υψηλάντη και Μουρικίου, των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας.

Στο μέλλον ο σχεδιασμός προβλέπει και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι το έργο θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Με την υλοποίηση του έργου επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Παράλληλα, από τη λειτουργία του έργου θα ενισχύονται οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με περίπου 500.000 ευρώ ανά έτος, μέσω των τελών που θα καταβάλλονται για μια τριακονταετία που, όπως εκτιμάται, θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου. Να θυμίσουμε ότι αποδίδεται 3% του τζίρου των ΑΠΕ σε ετήσια ανταποδοτικά τέλη, εκ των οποίων το 1% στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων όπου εγκαθίστανται οι σταθμοί ΑΠΕ, 1,7% στους δήμους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και ένα 0,3%, στο Πράσινο Ταμείο.

www.worldenergynews.gr

7 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.