Κοινή Δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας ΠΕΡΚΑ-ΒΕΤΤΑ-ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: Ένας χρόνος νομοθέτησης υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συνεχούς απορρύθμισης του δημόσιου περιφερειακού Πανεπιστημίου

11 Ιανουαρίου 2021
13:06

Μετά από έναν χρόνο νομοθέτησης και τροπολογιών που ευνοούν μόνο τους ιδιοκτήτες κολλεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, παρατηρήσαμε την αναστολή λειτουργίας των έξι (6) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα Πανεπιστήμια, την προσθήκη τροπολογίας στο Σ/Ν για την επαγγελματική εκπαίδευση, που καθιστά τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης αρμόδιους για την επιλογή ωρομισθίων με αδιαφανή κριτήρια.

Πλέον ενημερωνόμαστε συνεχώς από δημοσιεύματα ότι η κ. Κεραμέως, η οποία παραμένει ακλόνητη στον υπουργικό θώκο του Υπ. Παιδείας, επιβουλεύεται τη θέσπιση της βάσης του 10, γεγονός που δυστυχώς θα οδηγήσει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια σε μαρασμό και σε τρομερή απώλεια εισακτέων. Το σχέδιο για την απορρύθμιση καλά κρατεί, αφού από τη μια οι «κακοί» μαθητές -όπως τους αποκαλούν οι ‘επιτελικά άριστοι’- είναι κακοί για το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είναι αρκετά καλή πελατεία για τους κολλεγιάρχες. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε η ίδια η Υπουργός για την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο και Οικονομικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο αντίστοιχα και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η Δυτική Μακεδονία σε μια άτεχνη, βίαιη και καθόλου δίκαιη απολιγνιτοποίηση, θα προστατεύσει το Πανεπιστήμιό της, το οποίο απέδειξε στην πράξη ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας. Μάλιστα μετά τη διατράνωσή του, πετυχαίνει τους στόχους του, έχει αναπτύξει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, συνάπτει διαρκώς νέες διμερείς συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Erasmus+, δίγλωσσα μεταπτυχιακά), διεξάγει διεθνή συνέδρια για όλα τα αντικείμενα που θεραπεύει, αναπτύσσει καινοτόμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, πιστοποιεί και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες του και εν τέλει προσφέρει παιδεία, πολιτισμό και πνευματική καλλιέργεια στην πιο αδικημένη περιφέρεια της Ελλάδος.

Είμαστε αποφασισμένοι/ες ότι ο φάρος της παιδείας και του πολιτισμού στο τριεθνές πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να συνεχίσει να φωτίζει. Η ΝΔ και η κυβέρνηση των «αχρήστων» της, πρέπει να σκεφτεί καλά, αν θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ξανά τα αλήστου μνήμης σχέδια ‘’Αθηνά’’.

Δηλώνουμε παρούσες και παρόντες σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούμε το δημόσιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο. Τους νέους/νέες που έχουν όνειρα να δημιουργήσουν και να δώσουν πνοή στην Περιφέρειά μας. Η ερημοποίηση και η επένδυση των λίγων που αισχροκερδούν δεν θα περάσει.

Αναμένουμε την αυτονόητη στήριξη από όλους τους φορείς της Περιφέρειας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, πρέπει να παίξει τον πιο ενεργό ρόλο, να ενισχυθεί και να αναδείξει το νέο παραγωγικό μοντέλο στον τόπο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Η Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Η Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

12 σχόλια

  • Που είναι οι βουλευτές της ΝΔ να τοποθετηθούν (Κοζάνης Φλώρινα Καστοριας Γρεβενών κλπ). Προφανώς η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσουν τμήματα. Περαστικά μας

  • Θα μείνουν εκτός ΑΕΙ πάνω από 20.000 υποψήφιοι και όλοι από τμήματα της περιφέρειας. Όχι μόνο θέλει να ενισχύσει τα κολέγια (όχι τόσο τα υπάρχοντα όσο αυτά που κυοφορούνται), αλλά θέλει να ερημώσει την επαρχία. Θέλει να αφήσει περίπου 10-12 Πανεπιστήμια στη χώρα και τα υπόλοιπα θα είναι κολέγια, όπου μπαίνεις π.χ. για μηχανικός χωρίς προϋποθέσεις και το κυριότερο: βγαίνεις χωρίς προϋποθέσεις και έχεις τα ίδια δικαιώματα με αυτόν που πήγε στο Μετσόβιο. Αυτό λέγεται ανάπτυξη της χώρας!
    Η Δυτική Μακεδονία θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια. Τόσο απλά και τόσο σκληρά είναι τα πράγματα. Και κανείς δεν μιλάει!

  • Βάλθηκαν τη δυτική Μακεδονία να την κλείσουν. Το μόνο που βλέπουμε είναι διόδια, επικείμενες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τώρα κλείσιμο τμημάτων. Επιτελική ανάπτυξη. Κόσμε κοιμηθείτε, όταν το πάρετε χαμπάρι θα είναι αργά.

  • Εσείς από τα γραφεία των βουλευτριών: φούρκα.. Είστε αριστεροί ή της συντεχνίας και εσείς; Γιατί οι συντρόφισσες δεν έχουν χαμπάρι και ούτε ρωτάνε.. Οι υπόλοιποι είστε οι περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι… εξηγήστε στις κυρίες ότι όλα γίνονται για τα ανοίκιαστα διαμερίσματα… ας τα νοικιάσουν σε οικογένειες και ανθρώπους που εργάζονται.. θα πέσουν και τα ενοίκια και η εκμετάλλευση….

    • Είναι λογικό να μπαίνει βάση για τα δημόσια πανεπιστήμια και για τα ιδιωτικά μια απλή αίτηση. Φοβερό όραμα παιδείας.
      Και ναι γίγαντα είναι σημαντικό να υπάρχουν τμήματα στην επαρχία..δεν σου φαίνεται λογικό…αλλά σου φαίνεται λογικό η Θεσσαλονίκη να έχει ουσία τρία πανεπιστήμια απθ μακεδ κ το παλιό τει.

    • ότι να ναι, μάλλον εσείς προέρχεστε από γραφεία βουλευτών και δεν μπορείτε να δικαιολογείσετε τα αδικαιολόγητα … να χάσουμε και το πανεπιστήμιο για να μειωθούν τα ενοίκια, δεν αντέχει λογική το επιχείρημα …

      • Αρχικά δεν ανέφερα τα ενοίκια. Αλλά μάλλον όραμα για την περιοχή για μερικούς είναι τα 1) τα διόδια 2) φωτοβολταικά (μηδεν εργαζομένους) 3) να κλείσει το πανεπιστήμιο. Προφανώς δεν γνωρίζεις τα ποσα που έρχονται στο πανεπιστήμιο απο προγράμμα.
        Ωστόσο, ακούμε προσεκτικά τις αντιπροτάσεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.