Δυτική Μακεδονία: Βρέθηκαν οι ίδιες μεταλλάξεις κορονοϊού σε ανθρώπους και μινκ

11 Ιανουαρίου 2021
17:53

 

Σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, σύμφωνα με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Μάλιστα, η κάθε περιοχή έχει διαφορετικά στελέχη του ιού, τα οποία είναι κοινά σε κατοίκους και ζώα

Κοινές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες έχουν βρεθεί σε ανθρώπους και μινκ (ή βιζόν) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν μολύνει, αλλά και να έχουν μολυνθεί από τα μινκ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι άνθρωποι να μόλυναν τα ζώα στις φάρμες, ο ιός να μεταλλάχθηκε και ακολούθως να πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα μέσα Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 16 εκτροφείς της περιοχής θετικοί στον κορονοϊό (εδώ).

«Υπάρχει περίπτωση οι άνθρωποι να κόλλησαν από τα μινκ ή και το αντίθετο. Ο κορονοϊός μεταφέρεται από το ένα είδος στο άλλο», εξηγεί στο Protagon ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Μάλιστα, στοιχείο που συνηγορεί στη μετάδοση μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τα μινκ στους ανθρώπους είναι η εντοπιότητα διαφορετικών στελεχών του ιού σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά.

Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε ζώα φάρμας της Καστοριάς βρέθηκε και σε κατοίκους της ίδιας περιοχής, ενώ από φάρμα στην Κοζάνη όπου τα μινκ είχαν διαφορετική μετάλλαξη διαπιστώθηκε μετάδοση και στους κατοίκους της περιοχής κ.ο.κ.

«Βλέπουμε τις ίδιες μεταλλάξεις σε ανθρώπους και μινκ ανά περιοχή στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να αποδείξεις ότι η μετάλλαξη πέρασε από μινκ σε άνθρωπο είναι να βρεις τη μετάλλαξη σε συγκεκριμένο μινκ με το οποίο είχε έρθει σε επαφή ο άνθρωπος. Αλλά θα είναι αδύνατον να μην έχει συμβεί αυτό, απλώς δεν μπορείς να το αποδείξεις», εξηγεί ο κ. Θάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γενετική χαρτογράφηση της πανδημίας μέσω αλληλούχισης του γενετικού υλικού του κορονοϊού (VIROME) στη χώρα μας.

Καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα μινκ, ακολούθως στα ζώα αποκτά καινούργιες μεταλλάξεις και μετά μεταφέρεται και πάλι με τις μεταλλάξεις αυτές στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χιλιάδες ζώα έχουν σφαγιαστεί στην Ελλάδα (εδώ) και εκατομμύρια ζώα σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Δανία (εδώ).

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Θάνος, μία από αυτές τις μεταλλάξεις, που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, έχει περιγραφεί και στην Ινδία. «Δεν σημαίνει όμως ότι υπήρχε κάποιος ινδός εργαζόμενος, αλλά η μετάλλαξη γίνεται αυτόματα, από τύχη ας πούμε, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζεται ανεξάρτητα πολλές φορές».

Υγειονομική ταφή μινκ μετά τη θανάτωσή τους στην Κοζάνη / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον καρκίνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία που έχουν καρκίνο στο έντερο από τις ίδιες ακριβώς μεταλλάξεις στα γονίδιά τους. «Το βασικό θέμα είναι ότι όπου στον κόσμο υπάρχουν μινκ, υπάρχει και μεγαλύτερη ετερογένεια μεταλλάξεων. Τα μινκ βοηθούν στην ετερογένεια, δηλαδή βοηθούν να γίνουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού», συμπληρώνει ο ίδιος.

Και υψηλό ιικό φορτίο

Και ενώ δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να έχουν κάποια άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα υψηλότερη ή χαμηλότερη μεταδοτικότητα ή επιθετικότητα, σε σύγκριση με το βασικό στέλεχος του κορονοϊού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους κατοίκους των ίδιων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid, έχει καταγραφεί υψηλό ιικό φορτίο.

Στοιχείο που γενικά καταδεικνύει ότι θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί και η μεταδοτικότητα ή η πιο βαριά νόσηση, όμως αυτό είναι κάτι που ελέγχεται.

70 «γαλανόλευκες» μεταλλάξεις

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870.

«Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου, από παντού. Οι 70 όμως είναι “γαλανόλευκες” και έχουν δημιουργηθεί εδώ, στη χώρα εμάς», συμπληρώνει ο κ. Θάνος.

Αυτές οι εικόνες του Reuters από το Φάληρο την Κυριακή θεωρήθηκαν από κάποιους, ειδικούς και μη, απόδειξη ότι οι πολίτες δεν «πειθάρχησαν»… |

Πηγή: Protagon.gr

5 σχόλια

    • Δεν είπα κάτι τέτοιο λέω πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παράταση του εγκλεισμού άλλο το ένα άλλο το άλλο

  • Αναφορικά με τα προηγούμενα σχόλια περί εγκλεισμού, η εγκαθίδρυση στην περιοχή μιας μετάλλαξης με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά πιο ήπια σε σχέση με την εμφάνιση συμπτωμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό σενάριο για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού τοπικά. Με την ιχνηλάτηση να μην λειτουργεί, τις “εκπτώσεις” σε ελέγχους τήρησης μέτρων αλλά και την κούραση του κόσμου από τον εγκλεισμό, μια μετάλλαξη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα ευδοκιμούσε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.