Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τώρα, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

12 Ιανουαρίου 2021
09:03
Κανένα σχόλιο

 

Η διατήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα και οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη άνοδο εξαιτίας της «κινητικότητας» των εορτών ή για τρίτο κύμα λόγω του κρύου που αναπόφευκτα θα έρθει, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στον απαραίτητο εμβολιασμό ο οποίος ούτως ή άλλως θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, συνεχίζουν να κάνουν επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας του λαού που ζητάνε οι εργαζόμενοι, ειδικά μέσα στα μεγάλα εργοτάξια.

Πόσο μάλλον στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V που εργάζονται και συνωστίζονται περισσότερα από 1200 άτομα, σε ένα χώρο που βρίσκονται εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα και την περιοχή, που παρουσιάζει έντονη κινητικότητα. ( με τον τερματισμό εργολαβιών και την έναρξη νέων εντός του έργου). Ευτύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα είχαμε μόλις 16 κρούσματα σε ένα τέτοιο χώρο εργασίας.

Είναι όμως αποκαλυπτικό και αναδεικνύει τις ευθύνες της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης ότι κατά την διάρκεια του 2ου κύματος της πανδημίας έχουν γίνει λιγότερα από 500 τέστ στους εργαζόμενους, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, όπως αποδεικνύετε και από τα ευρήματα ελέγχου που πραγματοποίησε το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας& Υγείας στην Εργασία Κοζάνης – Γρεβενών ύστερα από σχετικό αίτημα από το Συνδικάτο μας (απ.145/2020).

Αναδεικνύετε έτσι πως η πρόληψη, η προστασία της υγείας των εργαζομένων αντιμετωπίζετε ως κόστος από τους μεγαλοεργοδότες. Από την άλλη υπάρχουν και μια σειρά από καταγγελίες από εργαζόμενους όπου επιβεβαιωμένα κρούσματα σε συνεργεία εργαζομένων αντιμετωπίζονταν τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την λογική «να βγαίνει η δουλειά».

Σήμερα οι συνέπειες από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη νέα οικονομική κρίση φορτώνονται με νέα αντιλαϊκά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων από την κυβέρνηση. Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο της εμπορευματοποίησης της υγείας, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ειδικά σε χώρους δουλειάς όπως η κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με πρόσχημα μερικές μάσκες και κάποια αντισηπτικά οι εργοδότες κρύφτηκαν πίσω από τις μεγάλες ευθύνες που έχουν ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό. Άμεσα να γίνονται επαναλαμβανόμενα τέστ σε όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

  • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

  • Άμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιον άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

  • Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κοκ). Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση , αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς την μονάδα αλλά και από την πύλη προς τους χώρους του εργοταξίου. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη των εργοδοτών.

  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.

  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ σε όλους τους νομούς της χώρας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία κλπ.).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.