kozan.gr: Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης – Σελίδα στο facebook με σκοπό την αφιλοκερδή συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το έθιμο της Αποκριάς στην πόλη της Κοζάνης

22 Ιανουαρίου 2021
11:45

 Η διαφαινόμενη ματαίωση των διά ζώσης εκδηλώσεων κάθε μορφής εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα για τον χρόνο επαναφοράς στην κανονικότητα προξενούν ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τον φετινό εορτασμό της Κοζανίτικης Αποκριάς και ειδικότερα για το εθιμικό δρώμενο των Φανών, που αποτελούν σημαντικά και αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε η παρούσα άτυπη ομάδα και Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης, οι οποίοι, έχοντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, επιθυμούν εθελοντικά να συνδράμουν στην υλοποίηση διάφορων δράσεων για το εν λόγω έθιμο, που θα συμφωνούν βεβαίως με τα θεσπισμένα μέτρα και τις ειλημμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η αφιλοκερδής και εθελοντική ομάδα, η οποία θα βρίσκεται διαθέσιμη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram), θα επιχειρήσει να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης για όλους όσους υιοθετούν ως τρόπο ζωής τις παραδόσεις και αξίες του τόπου μας και πιστεύουν στη δύναμη, που κρύβει αυτές μέσα τους.

Εφόσον και εσείς αγαπάτε τον τόπο μας, τρέφετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική παράδοση και τα αποκριάτικα έθιμά μας και επιθυμείτε να μοιραστείτε τις σχετικές ιδέες σας και να συμβάλλετε εθελοντικά στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την Κοζανίτικη Αποκριά και στις παραπάνω δράσεις μας, μπορείτε ελεύθερα να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας τη φόρμα, που θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1hjEQJYJco_b67wmas1fhwkS_SHg4fySMEGyx4T6b3zE/edit .

Στο προσεχές διάστημα θα γνωστοποιηθούν όλες οι ιδέες όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον σχετικά με την Κοζανίτικη Αποκριά 2021 εν καιρώ πανδημίας.

Διευκρινίζεται ακόμη μία φορά ότι η εν λόγω άτυπη ομάδα αποτελεί απλώς μίαν πρωτοβουλία από νέους της πόλης μας με καθαρά αφιλοκερδή και εθελοντικό χαρακτήρα, καθώς δεν επιδιώκεται οποιοδήποτε όφελος ή κέρδος, ενεργώντας πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες νομικούς και ηθικούς κανόνες.

«Η πορεία των ατόμων, των ομάδων, των λαών προς τα εμπρός χωρίς σύνδεση με την παράδοση τους είναι πορεία χωρίς πυξίδα». (Μ. Γ. Μερακλής)

Είμαστε στη διάθεση σας!                                      Email: [email protected]

 

8 σχόλια

  • Σγια το εθιμο.Ολη η βορεια Ελλαδα και η Θεσσαλια το ιδιο εθιμο εχουν και σε πολλες περιοχες και ακομα καλυτερο.

  • Διαβάζω ότι θέλετε ο καρνάβαλος να είναι παραδόσεις και έθιμα του τόπους μας. Καλώς.
    Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία λέει ότι η ηθική του καρνάβαλου είναι σαφώς σεξοκεντρική.
    « Δεν υπαρχ’ Μνι Αγαμπτο (γραμμένο), -πολύχρωμα σύμβολα γεννητικών μορίων (τσούρες) διαφόρων μεγεθών. –Επίδειξη σεξουαλικών καλλιεργειών (πουτσουράνα, μουνόχορτο)».

    Καιρός να καθαρίσει η ΚΟΖΑΝΗ από τα «ξινέντροπα» και να γίνει ευκαιρία χαράς, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.

  • Όντως είναι ένα έθιμο πολύ παλιό και πρέπει να το διατηρήσουμε αλλά όχι όπως το θέλουν λίγοι αλλά πολλοί όχι με τόσο ποτό και τόσα χιδαια σε ηλικίες που δεν θα έπρεπε.Ναι στην παράδοση όχι στην βλακεία.

  • Μπράβο Μράβο Μπράβο!!
    Πόσο ελπιδοφόρο είναι να βλέπεις τόσο νέους ανθρώπους να θέλουν να προσφέρουν στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, της τοπικής ιδιαιτερότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας που κληρονομήσαμε!!
    Με πολύ χαρά θα συμμετέχω σε αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία!
    ΥΓ. Λαός χωρίς παρελθόν και μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Με άλλα λόγια, εσείς που ψάχνετε ευκαιρία να βγάλετε το άχτ σας στις Απόκριες, δεν θα γράφετε στα ελληνικά αν οι πρόγονοί μας δεν ήθελαν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα σε κάθε τόπο, είτε φαλικά είτε όχι.

    • Σωστος.Και μη ξεχναμε πως οι Κοζανιτες στα καρναβαλια μετεδιδαν τα μυστικα του αγωνα για την επανασταση στο Μπουρινο και το 1912.

  • Ωραία θα ήταν η πρωτοβουλία των νέων π.χ. να είναι πως να θέσουμε ιδέες και να ζητήσουμε απο βουλευτές και τοπικούς φορείς να εργαστούν να βρούν δουλειές και επενδύσεις για την νεολαία στην περιοχή μας.Παραδείγματος χάρη να εργαζόμασταν ενωμένοι μικροί μεγάλοι στην περιοχή ώστε να φτιαχτεί μια Βιομηχανική περιοχή τα επόμενα χρόνια στα πρώτυπα περιοχών οπως Γιάννενα και άλλων πόλεων.Αντί για καινοτόμες ιδέες και δράσεις η νεολαία μας ασχολείται με τις απόκριες και τους φανούς περιμένοντας τους εκάστοτε σωτήρες των αθηνών.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.