Kοινή επιστολή δημάρχων Κοζάνης, Σερβίων & Βελβεντού, προς τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, για πλωτά φωτοβολταϊκά ΡΑΕ και δημοσιεύματα

25 Ιανουαρίου 2021
16:18

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επιθυμούμε να ενημερωθούμε επισήμως και επειγόντως για τα σχέδια, ανακοινωθέντα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναδημοσιευμένα διθυραμβικά, από διάφορα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναφέρονται στην αδειοδότηση πλωτών
φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου.

Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη ενημερωμένη και ότι οι διεργασίες αυτές δεν έγιναν ερήμην της Περιφερειακής Αρχής όπως γίνεται με τους Δήμους μας. Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης
Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής. Αναμένοντας μια επείγουσα συνάντηση ενημέρωσης,

Με εκτίμηση,
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

10 σχόλια

  • Πράσινη ανάπτυξη χωρίς πράσινη ενέργεια δεν νοείται.
    Και ενεργειακό κέντρο χωρίς νέες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας δεν μπορεί να νοηθεί.
    Όσοι παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο στην ΕΕ κατανοούν οτι οι πράσινες επενδύσεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον Covid-19.
    Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει από ουραγός σε πρωτοπόρος στις ΑΠΕ και η Κοζάνη πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη.
    Η περιοχή έχει ανάγκη από μια πράσινη επανάσταση και όχι από «πράσσειν άλογα».

    • ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΟΛΤΑΙΚΑ

      ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

      Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑΛΛΑΣΣΑ ΚΑΜΙΑ

      ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑΧΤΕΣ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ

      ΣΕΒΑΣΘΗΤΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

      ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ !!
      ΕΛΕΟΣ

      ΗΔΗ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣ !!

      ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ

  • Κύριοι, ο Περιφερειάρχης, είναι ο πρώτος που όταν βγήκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αντέδρασε έντονα. Ποιος ειμαι ? Ένας πολίτης που έτυχε να δει την αντίδραση.

  • Δήμαρχοι ολιγωρείτε

    Γιατί αδιαφορείτε ;

    Μην επιτρέψετε κανένα Φ/κ σε λίμνη

    Μας γεμίσατε με καθρεφτάκια γιά ιθαγενείς = Φ/ΚΑ

    Ντροπή !

    ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !
    ΟΧΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !

    ΜΑΛΟΥΤΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!

  • καλα ο ελυθεριου ειπε για τον χυτα αμιαντου:
    “δεν γινεται να λεμε οχι σε ολα”
    ως λεμε οχι χωρις να εχουμε δει τις μελετες”
    “να δουμε τα ανταποδοτικα”

    και εδω χωρις μελετες ανταποδοτικα λεει οχι
    ενω για τον χυτα αμιαντου λεει ναι και απο οσο μαθευτηκε τον προτεινε κιολας στον χατζιδακι!
    ποσα θες να μας τρελανεις; ή τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια;

  • «Τι είναι αυτό που θέλει να κάνει το κράτος και η περιφέρεια.; Ο αρνητισμός δεν βοηθάει κανέναν. Στην περιοχή ήδη έχουν θαφτεί αμιαντούχα υλικά .Δεν μπορώ να είμαι αρνητικός αν δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να γίνει εκεί .Θα πάμε στην τοπική κοινωνία και θα ζητήσουμε το λόγο. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Μακάρι να γίνει το έργο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Υπάρχει έντονος προβληματισμός και αρνητισμός .Πώς αρνείσαι αν δεν ξέρεις; Ο δήμος αν έχει αποφασιστεί κεντρικά μπορεί να σταματήσει το έργο; Θα πάμε με ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η τοπική κοινωνία θα πει ναι ή όχι. Το τι θα γίνει μετά δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα .Η τοπική κοινωνία έχει το Α και το Ω. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητές .Η περιοχή καταρρέει , αν λέμε όχι σε όλα θα μας μείνει το κουφάρι”

    ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!!!!

    • Ο ανθρωπος δεν μπορεις να συνεννοηθεις μαζι του αλλα σου λεει τη μια μερα αλλα την αλλη τωρα λεει οχι στο δημοτικο συμβουλιο ειπε ναι.

  • Αφού είναι τόσο ασφαλής και επικερδής ο χυτά αμιάντου γιατί βάζουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά; Χυτά αμιάντου παντού σε κάθε τρύπα και χαράδρα και ορυχείο στην δυτική Μακεδονία!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.