Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου: «Η δημιουργία πλωτού Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη λίμνη Πολυφύτου θα βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής μας.»

25 Ιανουαρίου 2021
16:21

 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της περιοχής μας. Το πρώτο πλήγμα ήταν η απαλλοτρίωση των χωραφιών μας από τη ΔΕΗ για λόγους δημόσιας ωφέλειας…πριν από μισό αιώνα που προκάλεσε ένα καίριο οικονομικό και κοινωνικό τραύμα, που δεν έκλεισε ποτέ.

Στη συνέχεια η ΔΕΗ ανενόχλητη ακολούθησε την τακτική της μονοκαλλιέργειας, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες. Ειδικότερα η περιοχή μας εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στο έλεος του Θεού.

Ο σύλλογός μας κατ’ επανάληψη έθεσε επί τάπητος το ζωτικό θέμα της αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου, ως την καθοριστική παράμετρο για την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πολιτείας θα δημιουργούσε συνθήκες ακύρωσης της προοπτικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της λίμνης και θα έβαζε την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής και μάλιστα να εμφανίζεται ως πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι εξοργιστικά λυπηρό να καταδικάζεται, για μια ακόμα φορά, στην εγκατάλειψη και τον μαρασμό ένας χαρισματικός τόπος με υπερήφανους, εργατικούς, θετικούς και φιλόξενους ανθρώπους. Ένας τόπος ο οποίος διαθέτει φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμό χιλιετιών. Mία λίμνη με εκπληκτική θέα, η οποία στα νερά της φιλοξενεί 17 είδη ψαριών, τις γαλάζιες καραβίδες και 170 είδη πουλιών. Μια παραλίμνια περιοχή, από τους σημαντικότερους βιότοπους, με πλούσια ορνιθοπανίδα, ερπετοπανίδα, με αρχαιολογικούς θησαυρούς κατά μήκος της όχθης της λίμνης, με πολλές δυνατότητες αλιευτικής και της οικοτουριστικής εκμετάλλευσης και βέβαια με τη μοναδικής ομορφιάς μεγάλη γέφυρα των Σερβίων.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου μας αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ευκαιριών και δυνατοτήτων που μας προσφέρει η λίμνη μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να μην επιτρέψουμε άλλο τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Πρώτα μας στέρησαν τη γη. Τώρα, αφού την κατασπάραξαν και την μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο, έρχονται να εκμεταλλευτούν αλόγιστα και τα νερά μας, ένα δημόσιο αγαθό. Δεν έχουν ιερό κα όσιο.

Θέλουν να εγκαταστήσουν στη λίμνη μας πλωτά φωτοβολταϊκά, ισχύος 1000 και πλέον MW. Τους διαμηνύουμε ότι σχεδιάζουν, χωρίς τον ξενοδόχο. Αγωνιστήκαμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας. Κανείς δεν θα μας στερήσει ότι με κόπο αποκτήσαμε, αλλά ούτε και την αισιοδοξία για πρόοδο και μια καλύτερη ζωή.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν μπορεί στο όνομα της δήθεν «δίκαιης μετάβασης» από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ισοπεδώνονται τα πάντα. Είμαστε απέναντι σε όποιον θέλει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να καταστρέψει τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τις λίμνες μας και μας θεωρεί νούμερα και αναλώσιμο υλικό.

Στην επίθεση κατά της αξιοπρέπειάς και της επιβίωσής μας, απαντούμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ, δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια που εξυφαίνονται πίσω από την πλάτη μας και δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε την ακύρωσή τους.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Νικόλαος Κουρτίδης Χαρίσιος Μπουντιός

11 σχόλια

  • Για τα ΧΥΤΑΜ δεν αξιζει να γραψτε δυο αραδες? Αν εχετε την εντυπωση οτι θα πουλατε ψαρια- αν υπαρχουν- μετα την κατασκευη Χυταμ ειστε γελασμενοι . Τι να πω. Νομιζω οτι ισως δεν κατανοησατε τι σημαινει Χυταμ για την λιμνη μας

    • Δυστυχώς φίλε δεν παρακολουθείς τα γεγονότα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογος πήρε θέση και για αυτό το θέμα με επίσημη ανακοίνωση
      Καλό βράδυ

      • Φίλε ΨΑΡΑ
        ο σύλλογος σας πήρε θέση για τις ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΛΟΥΤΑ όχι για την πρόταση για χυταμ
        εάν έχετε πάρει θέση για την πρόταση για χυτα αμιάντου εάν μπορείς σε παρακαλώ βάλτην να την δούμε
        όσο και να έψαξα δεν βρήκα τίποτα
        ειλικρινά με ενδιαφέρει

  • Ε ΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑΜ Η ΛΙΜΝΗ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ! ΑΡΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΘΑ ΨΑΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΕΤΕ
    ΜΕ ΧΥΤΑΜ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • Ενώ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο όλα έδειχναν ότι οδηγούμαστε σε μία ομοιόμορφη κοινωνία με βάση τα καλά ελληνικά χαρακτηριστικά δυστυχώς όλα μας οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα.. Οι πεινασμένοι πεινούσαν συνεχώς περισσότερο επειδή δεν είχαν ανάλογη παιδεία .. Διέπρεπαν στον ρουφιανισμό ενώ οι οικογένειες τους, χαλαρών ηθών και παιδείας γινόταν αποδεκτοί από τους υπόλοιπους νέο αγράμματους πολιτικούς…. Γιατί;; γινόταν σταδιακά πλειοψηφία επειδή δεν είχαν την Ελληνική παιδεία.. Ειδικά στα Σέρβια προσπάθησαν οι γερμανοτσολιάδες να διαγράψουν την ιστορία της περιοχής.. Να φανταστείτε ότι χρηματοδότησαν ούτε μία ούτε δύο ούτε τρείς φορές να χρηματοδοτήσουν χωριάτες από άλλες περιοχές για να γράψουν ανοησίες με τη χρηματοδότηση Πασοκ Και ΝΔ.. Θα τα πληρώσετε όλα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.