H παρέμβαση του Δημάρχου Γρεβενών και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργου Δασταμάνη στην Τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής για την Απολιγνιτοποίηση

29 Ιανουαρίου 2021
16:19
Κανένα σχόλιο

 

Κυρία Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση μας να συζητήσουμε για το μείζον ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης που μας απασχολεί.

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο που είναι ο συντονισμός και η εκπροσώπηση των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, οργάνωσε από τις αρχές του περασμένου έτους έναν εκτεταμένο και αναλυτικό διάλογο μεταξύ των μελών του.  Η ολοκλήρωση του διαλόγου αυτού, αποτυπώθηκε σε ένα ενιαίο κείμενο θέσεων και προτάσεων για μια δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Με την εμφάνιση του προτεινόμενου Master Plan και την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι οι εκτιμήσεις που κάναμε εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρες.

Τονίσαμε σε όλους τους τόνους ότι η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας τόσο βίαιης μετάβασης μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Και όλα αυτά σε μία στιγμή που η περιοχή μας αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης και χαμηλής επιχειρηματικότητας.

Μέσα σε αυτό το περίγραμμα, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί, δείχνουν ότι ο «λογαριασμός», πολύ απλά δεν βγαίνει με τους χρονικούς ορίζοντες του 2028, πολλώ δε μάλλον το 2023.

Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει μας κάνει ακόμη πιο βέβαιους ότι ο περίφημος διάλογος που διεξάγεται είναι προσχηματικός ενώ πολύ φοβόμαστε ότι η διαβούλευση που γίνεται αποσκοπεί στη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων. Το λέμε αυτό γιατί δεν βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει πράγματι ευήκοα ώτα στα αιτήματα και τις προτάσεις της κοινωνίας στο τοπικό επίπεδο. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι ο αποκλεισμός της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας από την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ και τον παραγκωνισμό των ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τη στιγμή που η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία ως μία περιοχή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βαθιά κρίση εν συνόλω.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο οι εκτιμήσεις μας για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης αλλά και οι προτάσεις μας για μια δίκαιη μετάβαση εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.

Για να μην καταχραστώ το χρόνο σας, δεν αναφέρομαι αναλυτικά στις προτάσεις , οι οποίες σας έχουν κοινοποιηθεί για να τις μελετήσετε.

Επιπλέον να αναφέρω ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα στερήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση, είναι ότι οι συζητήσεις, οι συσκέψεις και οι σχεδιασμοί θα πρέπει πλέον να καταλήγουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς η κλεψύδρα του χρόνου στην κατεύθυνση μιας δίκαιης μετάβασης τελειώνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν αυτόν τον καιρό θα έχουν ιστορική σημασία. Είτε θα αφήσουμε για τα επόμενα χρόνια μια ολόκληρη περιφέρεια στην περιδίνηση και την παρακμή, είτε θα δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους κατοίκους της.

Πιστεύω ότι από την θεσμική θέση που κατέχετε θα συμβάλλετε αποφασιστικά και ουσιαστικά στη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Δασταμάνης

Δήμαρχος Γρεβενών

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.