Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεσάζοντας των ιδιωτικών κολλεγίων στην εκπαίδευση

2 Φεβρουαρίου 2021
16:39

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αρχικά, στηλίτευσε την ανυπαρξία ουσιαστικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου, τον κατασταλτικό του χαρακτήρα και την πριμοδότηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών επισημαίνοντας: «Αντί να επιδιώξει συναινέσεις και συγκλίσεις, η κυβέρνηση, με διαβούλευση μιας εβδομάδας αλλάζει τον χάρτη δεκαετιών των δημόσιων πανεπιστημίων, κανονικοποιεί τον αυταρχισμό, τιμωρεί φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό και, τέλος, προωθεί τους υποψηφίους στα κολλέγια, ως οιονεί θεσμικός μεσάζοντας ανάμεσα στην κοινωνία και την ανεξέλεγκτη αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Έπειτα, έκανε ειδική αναφορά στην θέσπιση της Ελάχιστης Bάσης Eισαγωγής η οποία θα οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων και δραματική συρρίκνωση φοιτητών, ιδιαίτερα σe περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε το έργο και τις περγαμηνές των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ενάντια στην συστηματική απαξίωση που εκπορεύεται από συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Παράλληλα, ανέδειξε την αντίφαση ανάμεσα στον διακηρυγμένο στόχο για τον ρόλο του Π.Δ.Μ. στην ενεργειακή μετάβαση και την πραγματικότητα που οδηγεί το Πανεπιστήμιο στην απαξίωση: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης -όπως ευφημιστικά λέγεται η βίαιη απολιγνιτοποίηση και αποδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας στην περιοχή- καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναπροσαρμογή της μονοκαλλιέργειας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, με τα στοιχεία που σας παρέθεσα, οδηγούμαστε σε αναπόφευκτη αναδίπλωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωση του ιδρύματος».

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θεσμός που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: «Η κυβέρνηση, πιστή στην επικοινωνιακή της λατρεία για καταστολή, πειθαρχία και επιτήρηση, αναγάγει το θέμα των ευάριθμων βίαιων περιστατικών σε λίγα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως θέμα ύψιστης σπουδαιότητας.

Οι αντιδράσεις από τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους αστυνομικούς, ακόμα και από ανθρώπους του συντηρητικού χώρου είναι καθολικές. Σας αναφέρουν ότι αδιαφορείτε για τις συνταγματικές διατάξεις, ναρκοθετείτε την ακαδημαϊκή ελευθερία, ρισκάρετε την ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των αστυνομικών.

Αντί να διαβουλευτείτε πάνω σε αυτές τις θέσεις και να αναπροσαρμόσετε το νομοσχέδιο, προχωράτε με την οίηση της αλαζονείας και της επικοινωνιακής δύναμης για να αποδυναμώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=PcPzgS0ZkBg&feature=youtu.be

9 σχόλια

  • Κυρια βουλευτινα,αλλου βαρουν τα οργανα και αλλου ο γαμος!!!! Στον συριζα ειστε και μεταφορικα και κυριολεκτικα εκτος τοπου και χρονου!!!!

    • Ευτυχώς που έχουμε τα υπερκομψα μπλε παιδάκια εδώ στο νομό που είναι πάντα μέσα στο κλίμα του σωσιματος που προσφέρουν και έτσι νιώθουμε μια χαρά ότι πάμε καλά (για τον γκρεμό)

  • Υποκρισία είναι να στέλνεις τα παιδιά σου (ως ελληνας) στο εξωτερικό και να μην μπορείς να σπουδάσεις στην χώρα σου….
    Πρέπει να υπάρχουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά…

  • Εσείς πόσο διάλογο και πόση σύγκλιση επιδιώξατε όταν σε μια νύχτα εξισώσατε τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ χωρίς ελάχιστη βάση. Ουσιαστικά υποβαθμίσατε τα Πανεπιστήμια και τα υποβαθμισμένα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Δυστυχώς έτσι που έγιναν τα πράγματα η αναβάθμιση του πανεπιστημίου απαιτεί την συρρίκνωση σε φοιτητές.

  • Με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται φαίνεται οτι δεν θέλει την εξουσία προς το παρόν.
    Κάτι ξέρουν μάλλον, δύσκολος φθινόπωρος έρχεται…..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.