Ένα μήνυμα για εσένα που έχεις παρέα τον καρκίνο…. Παγκόσμα Ημέρα κατά του Καρκίνου (της Πηνελόπης Μελίδου MSc Ψυχολόγος Υγείας)

4 Φεβρουαρίου 2021
16:23
Κανένα σχόλιο

Ελπίδα. Υπομονή. Αυτοφροντίδα.

Αυτά τα τρία χρειάζονται για την καλύτερη διαχείριση του συναισθηματικού και ψυχικού φορτίου που κουβαλά μαζί του ο καρκίνος.

Ελπίδα.

Στον καρκίνο χρειαζόμαστε την ελπίδα. Χρειαζόμαστε κάτι να ακουμπήσουμε πως θα μας κρατάει για το αύριο και το κάθε αύριο. Όταν η ελπίδα παύει να υπάρχει, παίρνει τη θέση της η παραίτηση. Κανένας, όμως, δεν αξίζει την παραίτηση. ΚΑΝΕΝΑΣ.

Υπομονή.

Θέλει χρόνο ο καρκίνος. Κάποιες φορές πολύ περισσότερο απ’όσο νομίζουμε. Θέλει υπομονή και επιμονή. Δεν είναι καθόλα στο χέρι μας η μετάλλαξη των κυττάρων. Είναι στο χέρι μας όμως η διαχείριση του χρόνου.

Αυτοφροντίδα.

Ο καρκίνος χρειάζεται αποθέματα. Ψυχικά αποθέματα. Και πως τα βρίσκουμε αυτά; με την αυτοφροντίδα. Σημαντικο να μην ξεχνάμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας με τον καρκίνο. ΠΡΕΠΕΙ να τον φροντίζουμε. ΠΡΕΠΕΙ να τον αγκαλιάζουμε. ΠΡΕΠΕΙ να του δίνουμε ό,τι χρειάζεται. Όταν είμαστε φροντισμένοι όλα μοιάζουν λιγότερο οδυνηρά.

Η επαφή μου με την ασθένεια του καρκίνου ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος μου έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα τρια εργαλεία στην βαλίτσα τους, αντέχουν.

Τι σημαίνει αντέχω;

Αυτός είναι ο σκοπός μας στην ψυχοθεραπεία του καρκίνου, λοιπόν. Να βρούμε και να δώσουμε ένα δικό μας “προσωπικό” νόημα στο αντέχω.

Σου παραθέτω ένα απόσπασμα από ένα υπέροχο βιβλίο τη «Μόμο», ελπίζα πραγματικά να σε βοηθήσει σε όλο αυτό το μακρύ δρόμο:

«Καμιά φορά έχεις μπροστά σου έναν πολύ μεγάλο δρόμο. Σκέφτεσαι τι μακρύς που είναι και πως ποτέ σου δεν θα τα καταφέρεις, και τότε σε πιάνει το βιαστικό σου και βιάζεσαι ακόμη πιο πολύ. Και κάθε φορά που σηκώνεις τα μάτια σου δεν έχει καθόλου λιγοστέψει. Βάζεις όλη σου τη δύναμη, σε πιάνει απελπισία, στο τέλος λαχανιάζεις και δεν μπορείς άλλο. Δεν πρέπει να το κάνεις έτσι, Μόμο. Δεν κάνει να σκέφτεσαι ολόκληρο το δρόμο, κατάλαβες; Πρέπε να σκέφτεσαι μονάχα το επόμενο βήμα, την επόμενη ανάσα, την επόμενη σκουπισιά και ξαφνικά βλέπεις πως βήμα-βήμα έχεις καθαρίσει ολόκληρο το δρόμο χωρίς να λαχανιάσεις… αυτό έχει σημασία». (Απόσπασμα από το βιβλίο «η Μόμο»)

Αυτά απο εμένα.

Πηνελόπη Μελίδου

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.