Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης: “Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν”

6 Φεβρουαρίου 2021
10:03
Κανένα σχόλιο

 

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το πρόγραμμα και την δράση μας αυτό το διάστημα. Μας περιόρισαν από τις ζωντανές δυναμικές παρεμβάσεις, τις συγκεντρώσεις μας μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική πορεία τόσο για το συνταξιουχικό όσο για το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Αλλάξαμε και προσαρμόσαμε τις μορφές των επαφών μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες. Προσπαθούμε να μην χάσουμε την επαφή μεταξύ μας και αναπτύσσουμε τη δράση μας με τις μορφές και τους τρόπους που μας επιτρέπει η πανδημία.

Επεξεργαστήκαμε, τα υλικά μας, όπως δελτία Τύπου, υπομνήματα διαμαρτυρίας, προς τους αρμόδιους υπουργούς τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Παρά τις απαγορεύσεις προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο και πρόσφατα στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) Κοζάνης με όλες τις προφυλάξεις για την πανδημία, συμμετέχοντας σε μια σειρά εκδηλώσεων του εργατικού κινήματος, των υγειονομικών για τα προβλήματα της Υγείας.

Όλη αυτή την περίοδο, αναδείξαμε και απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνταξιουχικός κόσμος. Την άμεση καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων που χρονίζουν. Την επαναφορά στα κομμένα δώρα μας, τις συντάξεις χηρείας, συντάξεις δίχως την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Την άμεση εφαρμογή της μηδενικής καταβολής για φάρμακα στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ. Την καταβολή κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους συνταξιούχους. Άνοιγμα μονάδων ΜΕΘ, πρόσληψη ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση διάθεση εμβολίων για όλο το λαό με προτεραιότητα των ευαίσθητων ομάδων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και οι τοποθετήσεις των λεγόμενων “Μάνατζερ” για την έκδοση των συντάξεων με πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού για το σκοπό αυτό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα του αυταρχισμού των απαγορεύσεων ενάντια συνολικά στο κίνημα, το φοιτητικό, μαθητικό κόσμο που η κυβέρνηση προωθεί.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για το πρόσφατο τρομοκρατικό κάλεσμα της προέδρου της ΟΕΝΓΕ από την αστυνομία για την συγκέντρωση των υγειονομικών το Σεπτέμβρη του ΄20. Αλλά και οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και νοσοκομείων ΠΟΕΔΗΝ και “Αγ. Σάββας” δέχτηκαν κι αυτοί ραβασάκια, γιατί κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν προσλήψεις γιατρών, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας. Μετά τα καλέσματα σε χειροκροτήματα, η κυβέρνηση προχωρά σε καλέσματα “των ηρώων υγειονομικών” στην Ασφάλεια.

Εκφράζουμε την καταδίκη μας για μια ακόμη φορά στη συνεχιζόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης από μεγάλη μερίδα ΜΜΕ και του Τύπου που αποσιωπούν τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων. Μαζί με εκπροσώπους μεγαλοδικηγορικών γραφείων σπέρνουν αυταπάτες ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων μέσω δικαστηρίων όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι τα δικαστήρια που επικαλούνται έχουν βγάλει τα πάντα συνταγματικά και μόνο αντισυνταγματικό τα αναδρομικά 11 μηνών, που και αυτά η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση δεν τα έχει αποδώσει στο σύνολό τους. Γι’ αυτό τα ΜΜΕ στην μεγάλη πλειοψηφία κατ’ εντολή της κυβέρνησης έχουν αποκλείσει τους εκπροσώπους των συνταξιούχων από τις εκπομπές τους.

Επισημαίνουμε τα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν.

Σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας οι κυβερνήσεις το σοβαρότατο για την υγεία των λαών πρόβλημα της πανδημίας, το διαχειρίζονται με βάση τα συμφέροντα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιωτών στην υγεία και όχι με βάση τις ανάγκες των λαών. Έτσι, στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ εκατομμύρια κόσμος που θα μπορούσε να σωθεί έφυγε από τη ζωή.

Στη χώρα μας, έχει πρυτανεύσει η ίδια λογική με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, κρεβάτια ΜΕΘ δομές Υγείας, τεστ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δίχως ελέγχους σε εργοστάσια και σε χώρους δουλειάς. Έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται με χιλιάδες θύματα που θα μπορούσαν να σωθούν και η πανδημία να είχε από την αρχή νικηθεί αν είχαν αντιμετωπισθεί αυτού του χαρακτήρα προβλήματα.

Οι καθυστερήσεις των εμβολίων που εξελίσσονται με βάση τους ρυθμούς που επιβάλουν για την παραγωγή τους τα μονοπώλια του είδους με σκοπό το κέρδος, ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η προστασία της “πνευματικής ιδιοκτησίας” των φαρμακευτικών ομίλων, βάζει τους λαούς σε νέους κινδύνους.

Για εμάς, είναι καθαρό ότι αν το Φάρμακο δεν ήταν καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική από την αρχή και η πανδημία θα είχε από την αρχή αντιμετωπισθεί.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα αποκαλύπτουμε αλλά και να διεκδικούμε μέσα από τη δράση μας λύσεις, από την κυβέρνηση με βάση τα αιτήματα που έχουμε θέσει για την Υγεία και τον άμεσο εμβολιασμό του λαού.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους, το λαό, τους συνταξιούχους χειροτερεύει αφού το εκμεταλλευτικό σύστημα απαιτεί νέα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος τους. Οι λεγόμενες πολιτικές τύπου Κέυνς, η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση και οι επεκτατικές πολιτικές λόγω της πανδημίας, είναι πρόσκαιρες και θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα από τους εργαζόμενους, τον λαό, τους συνταξιούχους. Έτσι τα νέα μέτρα για την μείωση της αξίας της Εργατικής δύναμης είναι γι’ αυτούς μονόδρομος, η έκθεση Πισσαρίδη για το σκοπό αυτό είναι αποκαλυπτική.

Ταυτόχρονα, τα αυταρχικά μέτρα τις κυβέρνησης, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η ποινικοποίηση της δράσης του κινήματος, η κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών γενικών συνελεύσεων, η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια κλπ., που αρκετά έχουν ψηφισθεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή προγραμματίζεται η ψήφισή τους, είναι μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό.

Ανησυχία προκαλεί ότι η κυβέρνηση με την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος έχει μπει για τα καλά στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκική κυβέρνηση με την καθοδήγηση των δυνάμεων της ΕΕ και των Αμερικάνων για την συνδιαχείριση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας. Με βάση αυτά καθορίζονται οι διαφορές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Αιγιαλίτιδας ζώνης έτσι όπως υπογράφτηκαν οι τελευταίες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση με τις αντίστοιχες της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Στη βάση αυτή έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία της οποίας η αστική της τάξη εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος την Ελλάδας.

Είναι καθαρό, ότι καμιά μια τέτοια συμφωνία μέσα στα πλαίσια αυτού του ανταγωνισμού δεν μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη όπως αυτοί ισχυρίζονται. Έτσι η ειρήνη για τους λαούς θα είναι πάντα επισφαλής με το πιστόλι στον κρόταφο ή με πολεμικές συρράξεις επί θύρας. Οι εξοπλισμοί για την χώρα μας θα συνεχίζονται όχι για την άμυνα της αλλά για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ όπως η τελευταία της αγοράς των αεροσκαφών “Rafale” που αγοράσθηκαν από τη μη καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Οι κίνδυνοι, θα μεγαλώνουν παντού και στην περιοχή μας, αν οι λαοί δεν παλέψουν να απαλλαγούν από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών Αμερικανών – Ευρωπαίων, των ανταγωνιστών τους της Κίνας και Ρωσίας. Η ειρήνη σήμερα περνάει μέσα και από τον δικό μας αγώνα που έχουμε μια μεγάλη εμπειρία από τους πιο αιματηρούς πολέμους που έζησαν οι λαοί αφού ακόμη στις γραμμές μας είναι στη ζωή συνάδελφοί μας που έχουν ζήσει ακόμα τον καταστρεπτικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, για εμάς, ο δρόμος του αγώνα είναι δοκιμασμένος και παρακαταθήκη για το κίνημα. Με την δράση και τους αγώνες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα τόσο το διάστημα της κρίσης ή της αναιμικής ανάπτυξης καταφέραμε να αποκρούσουμε αντισυνταξιουχικές αποφάσεις και πολιτικές, αλλά και να λύσουμε ορισμένα προβλήματα που έχουμε αναφερθεί.

Αυτός είναι ο δρόμος, που θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές κόντρα στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτό το δρόμο θα σπάσουμε τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Αγώνας σε κοινή δράση με την ΣΕΑ, με το πλαίσιο αιτημάτων μας. Είμαστε σε ετοιμότητα μόλις ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πανδημίας να βρεθούμε ξανά πιο δυνατά στον δρόμο του αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, τόσο αυτοτελώς όσο και με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που όλο αυτό το διάστημα βρίσκετε στις επάλξεις του αγώνα απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και τις επιθέσεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Απέναντι στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ που έχουν ταυτισθεί απόλυτα με τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση με στην στήριξη των κομμάτων του συστήματος υλοποιεί.

Αναπτύσσουμε, παντού την δράση μας για όλα τα προβλήματα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα. Εμπλουτίζουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Αυτός για εμάς είναι μονόδρομος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.