Πραγματοποιήθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού πατέρα Αυγουστίνου Μύρου (Βίντεο – Γράφει ο Μάνος Δημουδιάς)

6 Φεβρουαρίου 2021
15:44

Ἡ λέξη «Μνημόσυνο» προέρχεται από το ρήμα, μνημονεύω, πού σημαίνει: ενθυμούμαι, αναφέρω το όνομα κάποιου. Το Μνημόσυνο τελείται πάντοτε με θεία Λειτουργία και με κόλλυβο, δηλαδή με βρασμένο σιτάρι, πού συμβολίζει την ανάσταση των νεκρών. Όπως το σιτάρι θάπτεται στη γη, σαπίζει και ύστερα από λίγο καιρό πάλι φυτρώνει και γίνεται ωραιότερο, έτσι και ὁ νεκρός μας. Αυτός πού θάφτηκε και διαλύθηκε «εἰς τά ἐξ ὧν συνετέθη» θα αναστηθεί πάλι με τη δύναμη του Θεού, με άφθαρτο σώμα, κατά την κοινή Ανάσταση. Μπορεί να μην μπορέσαμε λόγο της κατάστασης να παρευρεθούμε στο Μνημόσυνο που τελέστηκε εις μνήμην του Πατήρ ΑΥΓΟΥΣΤΊΝΟΥ στο Παλαιογράτσανο Βελβεντού Κοζάνης, όμως η σημερινή ημέρα ήταν μέρα προσευχής αφιερωμένη σε εκείνον . Ημέρα συγκίνησης και επικοινωνίας μαζί του διότι με τα Μνημόσυνα δείχνουμε την αγάπη μας προς τούς κεκοιμημένους, έπειτα ανακουφιζόμαστε κι εμείς οι θλιμμένοι, γιατί ο θάνατος δημιουργεί αβάσταχτη θλίψη για το πρόσωπο πού χάσαμε. Ἡ προσευχή όμως και το Μνημόσυνο είναι η μοναδική επικοινωνία μ’ αυτούς. Καλή Ανάσταση πατέρα μας.

Μάνος Δημουδιάς

 

18 σχόλια

  • Όλοι αύριο στον Άγιο Νικόλαο που θα γίνει το επίσημο μνημόσυνο.
    Μέσα ή έξω από τονα Ιερό Ναό. Πάντως εκεί. Η κοινή προσευχή μας για την ψυχή του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά που μας πρόσφερε και μας προσφέρει δια των πρεσβιών του ο πατέρας Αυγουστίνος.

      • Διαβάστηκε τρισάγιο το Σάββατο και όχι λειτουργία στον τάφο του μακαριστού πατήρ Αυγουστίνου,και σήμερα θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Ιερ.Μητρ.Ναο.Αγ.Νικολάου Κοζάνης.
        Αιωνίατου η μνήμη,

        • Το πρωί του Σαββάτου 6/2/2021 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο. Μετά το τέλος του Μνημοσύνου τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Πατέρα Αυγουστινού. ΚΑΙ σήμερα Κυριακή 7/2/2021 στον Ιερ.Μητρ.Ναο.Αγ.Νικολάου Κοζάνης θα τελεστεί θεία λειτουργία και Μνημόσυνο. Απόσπασμα από την ομιλία του ιερέα μετά το πέρας του μυστήριου μπορείτε να δείτε εδώ https://youtu.be/T6qS7o1ROEY

    • Καλησπέρα, θα ήθελα να ενημερώσω ότι το πρωτότυπο βίντεο μαζί με το συνοδευτικό κείμενο είναι αρχικά αναρτημένο στο youtube στη διεύθυνση https://youtu.be/d1LMxn3wxlc όπου και αναφέρεται και στην πηγή του ορισμού της λέξης μνημόσυνο. Καλή Ανάπαυση στον Πατέρα μας και καλή Ανάσταση σε όλους.

  • Αυτος ο σχολαστικισμός σας εφαγε!
    Ο ανθρωπος εγραψε κατι απο αγαπη!
    Οι διυλιζοντες τον κωνωπα οι παραεκκλησιαστικοι…

  • Πάντως το :”Αιωνία η μνήμη ” έχει την έννοια της προσευχής προς Τον Ύψιστο Θεό που τον παρακαλούμε να έχει αιώνια στη μνήμη Του την ψυχή του εκλιπόντος. Συχνά δεν το μεταφράζουμε ορθά.

  • Έγιναν κι αλλού σήμερα μνημόσυνα για τον π. Αυγουστίνο. Επιμένουν πολλοί κ συνεχίζουν χωρίς να τηρούν μέτρα. Δε φορούν μασκα κ δεν κρατούν αποστάσεις κ δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό. Παρά πολύ μεγάλο. Ας μην διαμαρτυρομαστε λοιπόν γιατί τις εκκλησίες εμείς τις κλείνουμε. Δεν μας τις κλείνουν άλλοι. .

  • Πόσους τετοιους λόγους ακουσαμε δια του στόματος του πατερ σε στιγμές θλίψης. Πόσους λόγους σε στιγμές χαράς. Σημασία έχει ότι μας έμαθε να αντιμετωπίσουμε χαρές και λύπες!! Και τώρα σημασία έχει ότι μας λείπει δια του λόγου του ,δια της παρουσίας του. Να σε καλά Μάνο που τον μημονευεις. Ευχαριστούμε

    • Μνημόσυνο στο παλαιογρατσανο τελέστηκε και μαλιστα παρουσία αστυνομιας. Τι πάθατε γιατι τέτοια αμφισβήτηση επί των παντων

  • Η αναφορά και κοινοποίηση και μόνο του συμβάντος είναι ένα μνημόσυνο στην μνήμη του , καλόν παράδεισο Πατέρα ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΕ!

  • Μνημόσυνο τελέστηκε στο παλαιογρατσανο και μαλιστα παρουσία αστυνομιας. Τι πάθατε γιατι τέτοια αμφισβήτηση επί των παντων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.