Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του μοιραίου Χιούι στο Σαραντάπορο

19 Απριλίου 2017
15:16

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που έφτασαν στο σημείο της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού εντόπισαν τα συντρίμμια. Ηταν μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Φωτογραφία: larissanet.gr

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις
Το κλίμα στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι βαρύ μετά την τραγωδία και γι αυτό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Το χρονικό της συντριβής
Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη Λάρισα η νεκροψία -Στη Θεσσαλονίκη η τραυματίας
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν μεταφερθεί οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού σήμερα το πρωί στο Σαραντάπορο. Την ίδια ώρα η αρχιλοχίας που ανασύρθηκε πολυτραυματίας από τα συντρίμμια του Χιούι έχει μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για νοσηλεία.

Στο νοσοκομείο της Λάρισας θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι νεκροψίες των Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δώσουν απαντήσεις για το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών και αναμένεται να φωτίσουν τις πτυχές της τραγωδίας, αφού ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ομάδα ειδικών ψυχολόγων για τους συγγενείς
Στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί ο σύζυγος της αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρά της και να της συμπαρασταθεί κατά τη νοσηλεία της στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα ομάδα ειδικών ψυχολόγων έχει αναλάβει τη στήριξη των συγγενών των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας.

Φωτογραφία: larissanet.gr

Ένα σχόλιο

  • Κρίση στα Ίμια, πτώση ελικοπτέρου και νεκροί, κρίση στα σκόπια, τα ίδια. Ένα σωρό έξοδα για εξοπλισμούς και κυρίως χαμένες ζωές νέων ανθρώπων, για να ακούς από πάνω και τις θεωρίες των “εταίρων” και να σου κουνάνε το δάχτυλο. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να κάνουμε οικονομία σε όλα, για να βελτιώσουμε τους αριθμούς. Για τις ανθρώπινες ζωές, ποιός νοιάζεται; Κρίμα…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.