Γεωργία Ζεμπιλιάδου: “Χωρίς συναίσθηση και μέτρο διαφημίζουν την αποτυχία τους! ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ”

16 Φεβρουαρίου 2021
21:24

Ο απολογισμός του 2020 από την Περιφερειακή Αρχή του κου Κασαπίδη έγινε σε μια οριακή στιγμή για την οικονομία της Περιφέρειας.

Μία λιγνιτική μονάδα και ένα ορυχείο έκλεισαν μέσα στο 2020 και ένας ολόκληρος ΑΗΣ θα κλείσει εντός του 2021.

Ένα δις Ευρώ (1δις€) χάθηκε μέσα σε 4 μόλις χρόνια από την περιφερειακή οικονομία και μαζί 10.000 θέσεις εργασίας το ίδιο διάστημα.

Ένα πλάνο απολιγνιτοποίησης εξελίσσεται ραγδαία, χωρίς σχέδιο και  κυρίως χωρίς πρόνοια και ενάντια στην βούληση, της τοπικής κοινωνίας.

Η Πανδημία, εξοντωτική για τη Δυτική Μακεδονία, συνεχίζεται με σκληρά μέτρα, που ειδικά για τον Δήμο Εορδαίας συνεχίζονται ακόμη, φέρνοντας τις επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αγγίζουν την Περιφερειακή αρχή του κου Κασαπίδη που με μια αδικαιολόγητη  αμεριμνησία φαίνεται να «πανηγυρίζει» για την αποτυχία της να βελτιώσει την κατάσταση.

Έτσι λίγες βδομάδες μετά τον απολογισμό της, στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  όπου σε μια συνεδρίαση 9 και πλέον ωρών, κανένα μέτρο ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης εκτιμώντας προφανώς ότι τα πήγε πολύ καλά στον τομέα του ΕΣΠΑ, δημοσίευσε τον απολογισμό του για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) για το οποίο ο ίδιος έχει την ευθύνη.

Ως γνωστόν το 2020 είναι το τέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα μπαίνει πλέον στις παρατάσεις. Το 2021 είναι το τελευταίο έτος που μπορούν να γίνονται συμβάσεις και μέχρι το 2023 απλά θα κλείνουν οικονομικά όσα έργα είχαν συμβάσεις.

Γι αυτό είναι να απορεί κανείς, για το πώς  είναι δυνατόν αυτή η Περιφερειακή Αρχή να «καμαρώνει», όταν το πρόγραμμα που είναι καθοριστικό για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας ειδικά τις στιγμές που ζούμε, ΕΚΛΕΙΣΕ με την απορρόφηση του να είναι μόλις στο 33% (Νίκος Λυσσαρίδης «…..Παραλάβαμε το ΠΕΠ στο 16% απορρόφησης και το φτάσαμε μόλις σε 16 μήνες στο 33%» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Άφωνοι τον παρακολουθούμε να καμαρώνει γιατί πήγε λέει η απορρόφηση του ΠΕΠ, μετά από ενάμιση χρόνο, από το 16,6% των προηγούμενων, στο 33%, και να φαίνεται να μην κατανοεί ότι ενώ πρακτικά είμαστε στο τελευταίο έτος του Προγράμματος το 70% ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ.

Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι «κλέβει» στον λογαριασμό. Κρύβει ότι επί θητείας τους το ΠΕΠ έχασε 46εκ€ και άρα μετράν την απορρόφηση με μικρότερο προϋπολογισμό. Είναι στοιχειώδη μαθηματικά…. όταν ο παρανομαστής μικραίνει, το αποτέλεσμα της απορρόφησης να φαίνεται πλασματικά μεγαλύτερο.

Αναρωτιόμαστε όμως πώς μπορούν να καμαρώνουν, αφού ενάμιση χρόνο μετά εξακολουθούν ακόμη να είναι τελευταίοι από όλες τις Περιφέρειες (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) (τελευταίοι στην απορρόφηση, τελευταίοι στις συμβάσεις και προτελευταίοι στις εντάξεις έργων) και άρα αφού είμαστε στο κλείσιμο, να είναι μεγαλύτερο το χάσιμο για εμάς…

Κυρίως όμως πώς μπορούν να καμαρώνουν όταν το πρόγραμμα κλείνει με τις επιχειρήσεις να έχουν πάρει μέχρι σήμερα ΜΗΔΕΝ 0 ευρώ (με εξαίρεση μια και μοναδική επιχείρηση στοιχεία pepdym.gr (πατήστε εδώ, εδώ & εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Προσέξτε! ΟΧΙ τι ΘΑ πάρουν. Τι πήραν στο Ταμείο τους….

Το γεγονός ότι με μεγάλη καθυστέρηση, τώρα σε λίγο θα πάρουν ~1700 επιχειρήσεις 40εκ€, από το πρόγραμμα της μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για τον COVID -19, είναι μεν πολύ καλό δεν είναι όμως για διαφήμιση για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον γιατί πολύ απλά, χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια μένουν εκτός του Προγράμματος. Και το νέο πρόγραμμα των 5εκ€ είναι πολύ μικρό και πολύ λίγο για να σώσει την κατάσταση.

Δεύτερον γιατί άλλες Περιφέρειες ΕΔΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

Τρίτον γιατί λόγο των κριτηρίων αποκλείστηκαν οι Μεσαίες Επιχειρήσεις

Το ερώτημα είναι μπορούν τώρα να κάνουν κάτι;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Μπορούν να κάνουν την ζημιά της μη απορρόφησης του ΠΕΠ κέρδος.

Μπορούν να μεταφέρουν  τα μη δεσμευμένα σε συμβάσεις, κονδύλια του ΠΕΠ (125εκ€) στην Επιχειρηματικότητα και σε ένα νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Είναι άλλωστε μονόδρομος αν δεν θέλουν να χαθούν από την Περιφέρεια για να πάνε σε άλλα Προγράμματα που αφορούν οριζόντια όλη τη Χώρα.

Θα δώσουν έτσι ένα χέρι βοήθειας στις Επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο στο Εμπόριο και στην Εστίαση και στον Κατασκευαστικό Κλάδο και μαζί μια ανάσα στην υπό κατάρρευση οικονομία της Περιφέρειας.

Τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες υπάρχουν θεσμοθετημένες.

Η εκφρασμένη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει θεσμοθετημένη με την Ανακοίνωση της για την Πανδημία από τον Μάρτιο του 2020

Η βούληση της Κυβέρνησης «θεωρητικά» επίσης υπάρχει με ένα πρόγραμμα Μετάβασης λόγω απολιγνιτοποίησης, που προς το παρόν είναι πιο παγωμένο και από …. την «Μήδεια»

Γι αυτό ας σταματήσουν να διαφημίζουν την αποτυχία τους και αντιπεριφερειάρχες μαζί με τον Περιφερειάρχη, μαζί και με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, ας στρωθούν στη δουλειά και ας κάνουν κάτι.

Δεν το έκαναν το 2020, ας το κάνουν τη χρονιά που ξεκινάει τώρα πριν να είναι πολύ αργά !

                                                                                                                                      

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

23 σχόλια

  • η παραταξη κασαπιδη φανηκε κατωτερη των περιστασεων και ειναι αυτη η οποια αντι να αντισταθει στα σχεδια της κυβερνησης ταυτιστηκε μαζι της σε ολα τα καταστροφικα σχεδια της για την περιοχη

  • ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

    2013 2014 2015 2016 2017 2018*
    94.673 98.707 95.794 97.754 96.456 97.530

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ 10000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ???

    ψέμα και πάλι ψέμα … λίγο ντροπή

  • Η γνωστη καταστροφολογος ζεμπιλιαδου που εμαθε να τα βλεπει ολα μαυρα,οσο ασκεις τετοια αντιπολιτευση τοσο θα βαλτωνεις,βαρεθηκαμε τα ανεξοδα παχια λογια της,ακομα και για τα λεφτα που θα παρουνε οι επιχειρησεις απο ωρα σε ωρα εβαλε αστερισκους,ε κουρασες κυρια μου,μπλα,μπλα μπλα.

    • ναι βέβαια τα βλέπει μαύρα η Ζεμπιλιάδου ενώ είναι κάτασπρα! μας δουλεύεις μάλλον. Που μείναμε απέξω και πρέπει να πανηγυρίζουμε κιόλας. Μια χαρά τα λέει η Ζεμπιλιάδου

  • Η οικογένεια Μητσοτάκη δυστυχώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποβιομηχάνιση του Νομού
    Έχουν και το θράσος να μας υποδείξουν για μοντέλο ανάπτυξης
    Ας φροντίσουν να κάνουν ότι η άλλες περιοχές
    Αλήθεια μήπως θα μας φέρουν θάλασσα και δεν το γνωρίζουμε η να γίνουμε σύγχρονοι αγρότες που δεν το υποτιμούμε αλλά χωρίς γή
    Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολίτες που τους στηρίζουν Άξιοι της τύχης μας

  • Δυστυχώς η περιοχή ατύχησε,με Καρυπίδη και τώρα από ότι φαίνεται ,με Κασαπίδη.Η Ζυμπιλιαδου θα είχε καταφέρει πολλά περισσότερα.

  • Δυο φορες που κυβερνησε η οικογενεια Μητσοτακη το ένιωσε καλα ονομος Κοζάνης….. Το 1991 ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ ΕΛΣΙ…. 2020 ΑΠΟΛΙΓΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ….ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΟΤΑΝ ΤΟ 1993 ΕΠΕΣΕ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΟΥ…. ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΕΒΑΛΕ 3000 ΑΤΟΜΑ ΣΧΕΔΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ….. Με αποτελεσμα να φρακαρει το συστημα ολο….. ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!!ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΣΕ ΔΥΙ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ…

  • Βαθιά νυχτωμένος δεν υπερασπίζομαι τον Τσίπρα
    Οι αλήθειες πονάνε Ενώ τώρα που μας επαναφέρουν στην εποχή του ηλεκτρικού και τις ουλεν είναι καλά
    Και εάν θες να γνωρίζεις ο ίδιος ο Καραμανλής κρατικοποίησε την ΔΕΗ από τα πολλά τρωκτικά τις ενέργειας που επανέρχονται με αγγελικό μανδύα
    Άλλο η λαϊκή Δεξιά και άλλο η νεοφιλελεύθερη

  • Μας φλόμωσαν στη θεωρία ο Κασαπίδης και η παρέα του στην Κυβέρνηση. Βουλευτές ανύπαρκτοι μας άφησαν στην τύχη μας. Καθρεφτάκια παντού να κερδίζουν οι λίγοι και για μας ανεργία και φτώχεια.

  • Επισης ενα μειον ειναι οτι δουλευει με συγκεκριμένα ατομα ενω ο συνδυασμός του αποτελούνταν απο τεχνοκρατες κ νεα προσωπα δεν ανακατεβει την τράπουλα! Μεχρι στιγμης ατομα γυρω του εκτος ψηφοδελτιου απο τους 30-40 κανενας τους. Υπο αλλες συνθηκες εκλογων θα ειχε 20

  • “…αντιπεριφερειάρχες μαζί με τον Περιφερειάρχη, μαζί και με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, ας στρωθούν στη δουλειά και ας κάνουν κάτι… είπε η “εργατικότατη” κα Ζεμπιλιάδου σε ένα δελτίου τύπου γεμάτο ανακρίβειες που για ακόμα μια φορά ξεχειλίζει ο λαϊκισμός!

    • Εσύ πρέπει να την πας πολύ την Ζεμπιλιάδου…. ΖΕΠ κατοικοεδρεύεις να υποθέσω. Κα Ζεμπιλιάδου μάλλον ενοχλείς πολύ με αυτά που λες και γιαυτό σε πάμε. Προχώρα και μη μασα΄ς καταλαβαίνουμε τι γίνεται ακριβώς

  • Λαϊκίστικη επιχειρηματολογία για άλλη μια φορά.Γνωρίζετε ενδόμυχα την αλήθεια και προτείνετε μια πολιτική που δεν είναι εφικτή. Χωρίζετε απλοϊκά τον πολιτικό λόγο σε όσους ¨λένε την αλήθεια¨και σε όσους ¨λένε ψέματα¨, χωρίς να υπάρχει θεμιτή πολιτική αντιπρόταση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.