Στην ανακοίνωσή της η ΤΑΞική ΕΝότητα (ΤΑΞ.ΕΝ) αμέσως μετά τις εκλογές αναφέρει: «Η ΤΑΞική ΕΝότητα τους τελευταίους δύο μήνες έδωσε μια σημαντική μάχη, που δεν περιορίστηκε μόνο στη μάχη των εκλογών, αλλά κυρίως στη μάχη για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αυτές θα διεξαγόταν. Η ΤΑΞική ΕΝότητα με την ακλόνητη στάση της αποτέλεσε τον σταθερό κορμό της αποτροπής και της ανάσχεσης της προσπάθειας των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να νομιμοποιήσουν επιπλέον 66 αντιπροσώπους στο 35ο Συνέδριο του ΕΚΝΚ» και παρακάτω «Η ΤΑΞική ΕΝότητα με τους 4 συμβούλους στο νέο ΔΣ δεν θα διευκολύνει σε καμία περίπτωση τις παρατάξεις που θέλουν να ανατρέψουν τις αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου, τις σχετικές με την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων. Θα σταθεί ξανά σταθερά απέναντι στο σχέδιο για ολοκληρωτικό εκφυλισμό του ΕΚΝΚ». Η ΤΑΞ.ΕΝ ήταν και παραμένει στην απέναντι όχθη και από τις τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ και ΔΑΚΕ. Και σύντομα κατά τη διάρκεια της δικαστικής προσβολής των αποφάσεων του 35ου Συνεδρίου από μέρους και των τριών αυτών παρατάξεων θα βρεθεί ξανά αποφασιστικά απέναντί τους.

Μετά τις εκλογές, η ΤΑΞ.ΕΝ, κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση Προεδρείου αναλογικού-αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα. Προτείναμε συγκεκριμένα: τη θέση του Προέδρου να την πάρει η ΠΑΣΚΕ, του Γεν. Γραμματέα η ΑΚΕ και του Αντιπροέδρου η ΤΑΞ.ΕΝ. Η ΤΑΞ.ΕΝ δεν παζάρεψε θέσεις και καρέκλες, αντίθετα περιόρισε τις απαιτήσεις της στα ελάχιστα που διασφαλίζουν την δυνατότητα ελέγχου στις αποφάσεις.

Εν τέλει, η ΠΑΣΚΕ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, έκανε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να έχει η ΔΑΚΕ την θέση του Ταμία. Η ίδια η ΔΑΚΕ μάλιστα μέσω του εκπροσώπου της απειλούσε στους διαδρόμους ότι, αν δεν της γίνει το χατίρι, το Εργατικό Κέντρο δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει, ότι ο Ταμίας του μέχρι τώρα ΔΣ δεν πρόκειται να παραδώσει το Ταμείο σε κανέναν κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα θα λυνόταν μέσω των ψηφοφοριών στο ΔΣ με την κατά περίπτωση πλειοψηφία.

Οι τέσσερεις σύμβουλοι της ΤΑΞ.ΕΝ καθώς και οι τέσσερεις σύμβουλοι της ΑΚΕ, περιμέναμε 55 ολόκληρα λεπτά στην αίθουσα συνεδριάσεων την προσέλευση των συμβούλων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, παρουσία των δημοσιογράφων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ήρθαν να καλύψουν την συγκρότηση του ΔΣ, πολλές φορές ζητήσαμε από τους συμβούλους της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να προσέλθουν για να αρχίσει η συνεδρίαση. Χωρίς καμία απόκριση ή έστω μία αίτηση από μέρους τους για μετάθεση της ώρας της συνεδρίασης ή διακοπή της για αργότερα ή οτιδήποτε άλλο, μετά από την παρέλευση μιας ώρας, ήταν πλέον φανερό ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν είχαν κανένα σκοπό να προσέλθουν στη συνεδρίαση. Το γιατί ας το εξηγήσουν οι ίδιοι.

Οι παρόντες οκτώ σύμβουλοι, δεν είχαν άλλο περιθώριο ούτε αναμονής, ούτε παιχνιδιών υπομονής ή πολιτικού πόκερ. Κι αυτό γιατί με βάση το άρθρο 23 παρ. 2 του Καταστατικού του ΕΚΝΚ «Η Διοίκηση συγκαλείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την εκλογή της από τον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού…» συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και τα λοιπά αξιώματα. Η καταστατική προϋπόθεση της σύγκλησης έγινε με την με αριθ. πρωτ. 58/12.04.2017 ενυπόγραφη πρόσκληση του πλειοψηφήσαντα συμβούλου Τολιόπουλου Αθ., όπου προσκαλεί τον κάθε ένα εκλεγμένο σύμβουλο με ατομική πρόσκληση αλλά και δημόσια μέσω του τύπου, την Τετάρτη 19/04/2017 και ώρα 19:00 στην έδρα του ΕΚΝΚ με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση τους σε σώμα και την κατανομή των αξιωμάτων του ΔΣ.

Η Τετάρτη 19/04/2017 ήταν όμως και η τελευταία προθεσμία, με βάση το καταστατικό, για να συγκροτηθεί το ΔΣ. Οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του ορίου θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για ακύρωση της νομιμότητας των εκλεγμένων συμβούλων και προσφυγή για επανάληψη των εκλογών λόγω αδυναμίας συγκρότησης ΔΣ. Πιθανόν αυτός και να ήταν ο στόχος των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξάλλου δεν απέχει και πολύ από τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία προσέφυγαν ήδη πριν τις εκλογές ζητώντας την ματαίωση των εκλογών της 9ης Απρίλη.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχείρησαν να εμποδίσουν την συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα και τη συγκρότηση Προεδρείου με στόχο να στηρίξουν τα ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο, την ακύρωση των εκλογών, την ανατροπή των αποφάσεων του 35ου Συνεδρίου που απέκλειε αντιπροσώπους από νόθα σωματεία.

Συμπερασματικά:

Α] Η ΠΑΣΚΕ όφειλε να σεβαστεί τους εκλεγμένους συμβούλους, τις καταστατικές διαδικασίες, την κατανομή αξιωμάτων με μυστική ψηφοφορία και την πρόταση που της εξασφάλιζε τον Πρόεδρο, να παραστεί στη συνεδρίαση, να εξηγήσει, να διεκδικήσει ότι θεωρούσε και να σεβαστεί τις κατά περίπτωση πλειοψηφίες. Επέλεξε να μην το κάνει. Έπραξε σαν μικρό παιδί που κρατάει την αναπνοή του μέχρι να του γίνει το χατίρι και προκάλεσε ασφυξία στον εαυτό της. Το να προσδοκά να πέσουμε στα γόνατα και να την παρακαλάμε να μας κάνει την τιμή να προσέλθει για να εκλέξουμε Πρόεδρο από τις τάξεις της, αρμόζει σε σπαραξικάρδιες φιγούρες από μελοδράματα του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου όχι όμως στους συμβούλους της ΤΑΞ.ΕΝ.

Β] Η μη συγκρότηση του ΔΣ και του Προεδρείου, θα καθιστούσε την ΤΑΞ.ΕΝ ασυνεπή ώς προς την δήλωσή της ότι «Η ΤΑΞική ΕΝότητα με τους 4 συμβούλους στο νέο ΔΣ δεν θα διευκολύνει σε καμία περίπτωση τις παρατάξεις που θέλουν να ανατρέψουν τις αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου». Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα παρέδιδε αμαχητί στις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βάσιμα επιχειρήματα για την υποστήριξη των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο για την ανατροπή των αποφάσεων του 35ου Συνεδρίου.

Γ] Με την ΑΚΕ δεν έχουμε καμία πολιτική ταύτιση ή σύμπλευση ή συμπόρευση. Την θεωρούμε ότι ανήκει στην ίδια πολιτική-ιδεολογική όχθη με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Την καταγγείλαμε για την στάση της τους δύο τελευταίους μήνες, σταθήκαμε αταλάντευτα ενάντια την νομιμοποίηση των συνέδρων των σωματείων που πατρονάριζε (το Σωματείο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανέργων Περιφ. Ενότ. Κοζάνης και το Σωματείο Μαγείρων, Σερβιτόρων και συναφών επαγγελμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης και στις τουριστικές επιχειρήσεις), όπως και των υπόλοιπων, σταθήκαμε απέναντί της στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων και θα το κάνουμε ξανά υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου.

Δ] Δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει η ΤΑΞική ΕΝότητα παιγνίδι ή υποχείριο στα χέρια κανενός. Δεν κάναμε πολιτικά παζάρια με κανέναν, δεν αφήσαμε στιγμή από την οπτική μας την μάχη για τη διασφάλιση της αποτροπής του ολοκληρωτικού εκφυλισμού του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για «πραξικόπημα» είναι τουλάχιστον παιδαριώδεις. Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να εκλέξει κάποιον που δεν θέτει καν υποψηφιότητα και δεύτερον αν μη τι άλλο σκοντάφτει στην απλή αριθμητική. Το 8 είναι μεγαλύτερο από το 7 και σαφώς και αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο από το ΜΗΔΕΝ της μη παρουσίας τους στο ΔΣ. Η αναγωγή από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ του ΜΗΔΕΝΟΣ στον υπέρτατο αριθμό εκφράζει μαθηματικά το βάθος της πολιτικής και συνδικαλιστικής τους σκέψης.