Απεμπλοκή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από τις ΒΙ.ΠΕ ζητά εκ νέου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

18 Φεβρουαρίου 2021
14:24

Το ζήτημα της απεμπλοκής της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από την διαχείριση των ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. της Δυτικής Μακεδονίας, έθεσε εκ νέου ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Κασαπίδης στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε τηλεδιάσκεψη που είχε για το σκοπό αυτόν.

 Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στις δύο «ενεργές» ΒΙ.ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς καθώς και στην ανέτοιμη εδώ και 25 χρόνια μέχρι και σήμερα ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης, επισημαίνοντας την επείγουσα αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην πρωτεύουσα της ανεργίας στη χώρα και στην ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη, η κωλυσιεργία είκοσι πέντε ετών (25) για τη ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης και τριάντα έξι (36) για τη ΒΙ.ΠΕ Φλώρινας έχει επιδεινώσει τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την αδιαφορία που επιδεικνυόταν όλα αυτά τα χρόνια και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και πρόσθετα έξοδα την επιχειρηματική κοινότητα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας. Ο κ. Κασαπίδης άσκησε για ακόμα μια φορά έντονη κριτική στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ για τις δικές της ευθύνες, επισημαίνοντας την ύψιστη αναγκαιότητα και προτεραιότητα οργανωμένων χώρων στη Δυτική Μακεδονία εν όψει και των ευνοϊκών κινήτρων για επενδύσεις που θα ισχύσουν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει και την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης, κινδυνεύει η διαδικασία της μετάβασης με ομαλό και δίκαιο τρόπο.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης πρότεινε να απεμπλακεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από τις ΒΙΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας ως φορέας διαχείρισης και τη δημιουργία ενός νέου φορέα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων, των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης, υπεραμύνθηκε των ζητημάτων που έθεσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας την επείγουσα αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ολοκληρωμένων και σύγχρονων ΒΙ.ΠΕ και άλλων παρεμφερών χώρων στη Δυτική Μακεδονία, για να είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα ευνοϊκά κίνητρα κατ’ αρχάς του αναπτυξιακού νόμου και στη συνέχεια της μετάβασης και να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της η ΕΤΒΑ αποποιήθηκε των ευθυνών της για τη χρόνια κωλυσιεργία ολοκλήρωσης και αποπεράτωσης των ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, επιρρίπτοντας την ευθύνη είτε στις αδειοδοτούσες αρχές του Δημοσίου είτε στη μικρή συμμετοχή των επιχειρήσεων στους χώρους αυτούς.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα του κ. Κασαπίδη, ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς από την Περιφέρεια η πρόταση για την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ και του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης από το νέο σχήμα, ώστε να τη μελετήσει και να πάρει τις όποιες αποφάσεις.

      Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ιωάννης Κυριακού, η Επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος και Συντονιστής του ΣΔΑΜ κ. Κων/νος Μουσουρούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιος Κιάνας, η Νομική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη κα Μπήινα Ελένη, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΤΒΑ ΒΙ.Π.Ε.

        .

Ένα σχόλιο

  • Eκτός από τους όποιους επενδυτές έρθουν (αν έρθουν) να επενδύσουν εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά επιχορήγησης προτίθεται κανείς απο ΠΕ Κοζανης να εγκατασταθεί στην ΒΙΠΕ; ΟΧΙ γιατι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πλέον ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Δυστυχως οι περισσότερες ΒΙΠΕ εχουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.