Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ζητήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για να αποφασίσει ο λαός τι μέλλει γενέσθαι.

Σε επικοινωνία με το energypress, ο Γ. Αδαμίδης υπενθυμίζει ότι η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ δεν είναι καινοφανής, καθώς αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει το 2014 και ο – τότε αντιπολιτευόμενος – ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Δεν μπορεί τότε να είχες κάνει σημαία σου το δημοψήφισμα και τώρα να αγνοείς την ίδια πρόταση, σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Άλλωστε, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μια τέτοια εξέλιξη αφορά συνολικά το λαό και δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος. Γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα και, μιλώντας με απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουμε ότι είναι ευρύτατη η αντίθεση στην προοπτική πώλησης μονάδων, λέει ο Γ. Αδαμίδης. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία.

Όπως εκτιμά η ΓΕΝΟΠ, δεν θα υπάρξει ανταπόκριση και επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες στο market test του Σεπτεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει στα προς πώληση πακέτα και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Με αυτό το σκεπτικό η Ομοσπονδία οργανώνει τις δράσεις της για το επόμενο διάστημα, σχεδιάζοντας την κορύφωσή τους από Σεπτέμβριο και μετά.

Εξάλλου, από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις αρχές Απριλίου, η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και μετά να αποφασίσει.

Δεν είναι λύση η ιδιωτικοποίηση

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος έθιξε και χθες ο Γ. Αδαμίδης, αναφέροντας τα εξής: «Η εκποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη. Πολύ περισσότερο όταν σχεδιάζεται η εκποίηση κρίσιμων εγκαταστάσεων για την παραγωγή και διανομή βασικών αγαθών (ρεύμα και νερό) , όπως οι λιγνιτικοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, η κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Ποιος θα είχε αντίρρηση να αποφασίσει με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός;».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έκανε την αναφορά αυτή σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την ενεργειακή πολιτική που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας με το energypress, ο Γ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν όσα υποστήριξε σχετικά με τη ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανεξάρτητα από τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία όντως βρίσκεται αντιμέτωπη η επιχείρηση, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς εκεί που τον οδήγησαν κι αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Δεν μπορεί να εκποιούνται «μπιρ παρά» νερά και λιγνίτες με μόνο στόχο κάποιοι να αποκομίζουν κέρδος, υπογραμμίζει ο Γ. Αδαμίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι, σε περίπτωση που τελικά δε ματαιωθούν τα σχέδια αυτά, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

energypress.gr