Ελάτη – Λαζαράδες – Φρούριο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης (Φωτογραφίες)

8 Μαρτίου 2021
12:44
Κανένα σχόλιο

 

 

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Καμβούνια ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης επισκέφτηκε χθες Κυριακή 7/3/2021 τις πλέον απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες Ελάτης – Λαζαράδων – Φρουρίου.

Στην Ελάτη

Στην πανέμορφη και πλέον απομακρυσμένη κοινότητα της Ελάτης ο κ. Τσιούμαρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιάννη Τσιτσόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Σερβίων Βασίλη Αγοραστό και την Δημοτικό Σύμβουλο Σερβίων Μαρία Χριστοδούλου (καταγωγής από την Ελάτη) και συζήτησαν :

  • για την εξέλιξη του δρόμου Ελάτης – Βουνάσας που καθυστερεί λόγω της διαδικασίας κάποιων απαλλοτριώσεων
  • για την κατασκευή περιφερειακού δρόμου για την αποφυγή της διέλευσης των βαρέων οχημάτων μέσα από την κοινότητα
  • για την συγκέντρωση των όμβριων υδάτων και πιθανή αξιοποίηση τους για κάποιο τοπικό αρδευτικό έργο
  • για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μέσω προγράμματος και την δημιουργία καταλυμάτων φιλοξενίας των επισκεπτών
  • για τον καθαρισμό του ρέματος που διασχίζει την κοινότητα
  • για την σύνδεση με τον Τύρναβο μέσω εγγύτερης υπάρχουσας διαδρομής
  • για την βελτίωση πρόσβασης των υποδομών προς τους κύριους οδικούς άξονες.

Ο κ. Τσιούμαρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με κατοίκους του χωριού που με το πέρασμά τους από την πλατεία επεσήμαναν την αναγκαιότητα κατασκευής της παράκαμψης Κήπου – Καισαρειάς που αν και βρίσκεται πολύ μακριά της κοινότητας δημιουργεί πρόβλημα στην μετακίνηση όλων των κατοίκων των Καμβουνίων στην πρόσβασή τους στην Κοζάνη και αντιστρόφως.

Ακολούθησε επίσκεψη σε διάφορα σημεία της κοινότητας και της περιοχής καταλήγοντας στο γεφύρι προς τους Λαζαράδες που πρόκειται σύντομα να επισκευαστεί με την εργολαβία αποκατάστασης που εισηγήθηκε ο κ. Τσιούμαρης.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κάλεσε τον πρόεδρο το συντομότερο δυνατό στο γραφείο του στην Κοζάνη για να διευθετήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις εκκρεμότητες και να δρομολογήσουν τις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου για να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κατοίκους που παρά την γεωγραφική τους απομάκρυνση από τα διάφορα κέντρα, επιμένουν να κρατήσουν «ζωντανό» το χωριό τους στηρίζοντας μάλιστα την τοπική οικονομία με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία ενάντια σε όλες τις αντίξοες προς αυτούς συνθήκες.

Στους Λαζαράδες

Με τον πρόεδρο των 3 τοπικών κοινοτήτων (Τρανοβάλτου, Λαζαράδων και Φρουρίου)και πρώην Δήμαρχο Καμβουνίων Αχιλλέα Ντοβόλη επισκέφτηκαν τον πατέρα Ιωάννη Τρεύλα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1883) που συνεχίζει να είναι υποστυλωμένος και «δεμένος» μετά το ισχυρό χτύπημα που υπέστη από τον Εγκέλαδο του 1995 και αναζητά τώρα χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τμήματος της οροφής που οι βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις εισέρχονται στο εσωτερικό και καταστρέφουν τις αξιόλογες αγιογραφίες του.

Ο κ. Ντοβόλης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τις μαρτυρίες των επιζώντων κατοίκων για τους συμπατριώτες τους ήρωες της πρώτης μάχης των Βαλκανικών Πολέμων στην περιοχή μας του 1912 που παραμένουν ενταφιασμένοι σε διάφορα σημεία της περιοχής και θα πρέπει η πολιτεία τιμής ένεκεν να τους αναζητήσει και να τους συγκεντρώσει στο μνημείο των Ηρώων της Κοινότητας.

Στο Φρούριο

Το Φρούριο φαίνεται να είναι από τις πλέον ξεχασμένες κοινότητες της περιοχής παρά την προσφορά των ξεχωριστών κατοίκων της σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγορευτική πρόσβαση των κατοίκων στην λαϊκή αγορά του Τρανοβάλτου λόγω του επικίνδυνου και δύσβατου δρόμου που ενώνει τις δύο κοινότητες και τους αναγκάζει να αναζητήσουν είδη πρώτης ανάγκης σε αγορές αρκετά απομακρυσμένες λόγω ομαλής προσβασιμότητας.

Ο κ. Τσιούμαρης διαπίστωσε ότι ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1745) με το αριστοτεχνικό του τέμπλο και τις σπάνιες αγιογραφίες του είναι ετοιμόρροπος.

Παραμένουν αναξιοποίητες οι πανοραμικές τοποθεσίες με θέα τον Αλιάκμονα στο μεγάλο Κράκουρο και όπου φτάνει το αχόρταγο βλέμμα ως την Λίμνη Πολυφύτου, όπως αναξιοποίητες παραμένουν και οι δραστηριότητες (καγιάκ, ψάρεμα κ.λ.π.) στο πέρασμα του Αλιάκμονα.

Ενδιαφέρον στις προσπάθειες του κ. Ντοβόλη έδειξε από την πρώτη στιγμή ο κ. Τσιούμαρης για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής κυρίως το τρέχον χρονικό διάστημα για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Πρόσκληση 136) των διαφόρων φυσικών διαδρομών.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.