Στάσσης: Ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις λιγνιτικές μονάδες – Απαραίτητος ένας μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για τη μετάβαση

31 Μαρτίου 2021
10:34

Το αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση εκ μέρους των Βρυξελλών για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων επανέλαβε σήμερα από το Power and Gas Supply Forum του energypress ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με το σύνολο του ενεργειακού τομέα ότι το ελληνικό σύστημα πέρασε πλέον μια σημαντική αλλαγή από ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης προς ένα μοντέλο με τους νόμους της αγοράς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το target model. Το μοντέλο αυτό είναι ο βασικός πυλώνας όπου η σύζευξη συμβάλει προς μια εννιαία αγορά. Η μετάβαση επέτρεψε στη χώρα μας να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία και σύντομα με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για μια πιο αποδοτική διαχείριση των διασυνδέσεων με βέλτιστες ροές.

Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκαν τέσσερις αγορές που λειτουργούν υπό την εποπτεία διαφορετικών φορέων. Τα οφέλη από τα παραπάνω είναι η μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια, ότι οι συμμετέχοντες έχουν περισσότερα εργαλεία διαχείρισης του ρίσκου, καθώς και ένα ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο με περισσότερα δεδομένα για σωστή λειτουργία που οδηγεί σε βέλτιστη αξιολόγηση των επενδύσεων.

Ο κ. Στάσσης εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για μια ώριμη αγορά, η οποία θα βοηθήσει εν τέλει να ενσωματωθούν περισσότερες ΑΠΕ με ασφάλεια. Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος, αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα ασφάλειας σύμφωνα και με τον ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δηλώνει πως είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό στις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα, τόνισε πως είναι γνωστό ότι όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για ευελιξία. Αυτή τη στιγμή παρέχεται από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά, όμως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα υδροηλεκτρικά για περαιτέρω υποστήριξη λόγω των τεχνικών τους περιορισμών. Η τεχνολογία που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση είναι το αέριο, καθώς η ευελιξία τους καλύπτει εύκολα τη μεταβλητότητα. Όμως και αυτές χρειάζονται ένα ξεκάθαρο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος για να φτάσει το σύστημα ομαλά στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε ότι αν και το αέριο είναι απαραίτητο μέσο μετάβασης, δεν πρέπει να επισκιάσει τις άλλες μονάδες ευελιξίας όπως το demand response. “Οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν να το εκμεταλλευτούμε σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές και πρέπει να δούμε το πλάισιο για αυτές τις υπηρεσίες. Η αποθήκευση σε επίπεδο συστήματος έχει ωριμάσει. Τέλος, ένα νέο είδος κατανάλωσης, η έξυπνη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αντλιών θερμότητας αποτελούν ακόμη μια πηγή ευελιξίας”, σχολίασε.

Καταλήγοντας, ο κ. Στάσσης ανέφερε πως ο ενεργειακός τομέας βιώνει μια επανάσταση από το μείγμα ως τη λειτουργία των νέων αγορών και νέων υπηρεσιών και τίποτα δε θυμίζει το πρόσφατο ενεργειακό παρελθόν. “Η ΔΕΗ με στόχο τη μετάβαση, έχει προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση επενδύοντας στις ΑΠΕ και χρησιμιοποιώντας το αέριο ως μέσο μετάβασης. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους αγοράς και ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό. Η ΔΕΗ έχοντας αναγνωρίσει την αλλαγή του ρόλου της, μετασχηματίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο”.

energypress.gr

4 σχόλια

  • κρατικο μονοπωλειο που βυθιστηκε απο τα μεσα ή για να τα λεμε καλυτερα που το βυθισατε απο μεσα. ΑΞΙΟΙ!

  • Ο κ Στάσσης ήρθε ως “άριστος” CEO απο τον ιδιωτικό τομέα για να σώσει τη ΔΕΗ και η στρατηγική του είναι η ζητιανιά απο την Ευρώπη; Με 220.000€ μισθό το χρόνο εγώ περίμενα κάτι καλύτερο. Αν η τακτική της κυβέρνησης ήταν η επαιτεία ας άφηνε στη διοίκηση τον όποιον άσχετο συνδικαλιστή, πιο φθηνά θα μας έβγαινε… Μιλάμε για σχέδιο, όχι αστεια… Διώχτε τον…

    • ο Στασσής είναι από τις ελάχιστες σωστές επιλογές της ΝΔ.

      Δεν είναι επαιτεία αυτό που ζητάει. Ζητάει αποζημίωση για την λειτουργία των λιγνιτικών.
      Γιατί ο διαχειριστής όποτε ζητάει την λειτουργία του, η ΔΕΗ μπαίνει μέσα.

      Άρα λογικό να ζητάει αποζημίωση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.