Eπιστολή στο kozan.gr: Με την απόφαση για το κλείσιμο τις ψυχιατρικής του νοσοκομείου Κοζάνης, αυτομάτως περιθωριοποιούνται οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους και μάλιστα σε επίπεδο όχι νομού, αλλά Περιφέρειας (Γράφει η Σοφία Γεωργιάδου)

16 Απριλίου 2021
12:15

Στην Ελλάδα του 2021

Σε μια χώρα που κάποιος δεν ξέρει αν είναι στην Ευρώπη ή στα Βαλκάνια, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη, δεν βρίσκεται χώρος για τους ψυχικά πάσχοντες.

Η διαιώνιση του στίγματος και της διάκρισης μάλλον περνάει απαρατήρητη.

Με τις δύσκολες συνθήκες που ταλανίζουν την περιοχή μας εδώ και μήνες, η πολιτεία παλεύει να βρει λύσεις ακολουθώντας ίδιες αποτυχημένες συνταγές και κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Με την απόφαση για το κλείσιμο τις ψυχιατρικής του νοσοκομείου Κοζάνης, αυτομάτως περιθωριοποιούνται οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους και μάλιστα σε επίπεδο όχι νομού, αλλά Περιφέρειας.

Κλείνει η μοναδική ψυχιατρική, σε μια περίοδο που αποδεδειγμένα οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται συνεχώς, λόγω και των ψυχοπιεστικών καταστάσεων που βιώνουμε. Σε μια περίοδο, με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιου είδους δαπάνες ακόμη κι αν είναι απαραίτητες.

Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται όλοι οι ιδιώτες να συνδράμουμε – «βάλουμε πλάτη» σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε.

Αλλά δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και πλαισίου προκειμένου να ανακουφιστούν από τα φρικτά συμπτώματά τους. Αυτό είναι επικίνδυνο να το παρέχει ιδιώτης, και για τον ασθενή αλλά και για τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Μήνες τώρα ψάχνουμε τους υπαίτιους και όχι τις λύσεις. Με λύπη παρακολουθώ τους αρμόδιους να αναζητούν φταίχτη. Σαν δικαστές… Εδώ ψάχνουμε για λύσεις. Και λύση δεν είναι κλείνω δομές. Τα λιγοστά κρεβάτια της ψυχιατρικής κλινικής μάλλον δεν λύνουν το πρόβλημα του covid – 19 στην περιοχή.

Θα ήταν αρκετό να κάνει ο καθένας ότι του αναλογεί. Ο καθένας όμως! Και αυτό συμπεριλαμβάνει και την πολιτεία και την ηγεσία της. Το ότι δεν είναι άτομα δεν τους απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη…

Ανήσυχη η κοινή γνώμη παρακολουθεί σωπαίνοντας. Μας κατέστησαν αδιάφορους και το αποδεχθήκαμε

Λυπάμαι. Δεν με αφορά ποιος έχει την ευθύνη. Η ώρα της δίκης δεν ήρθε ακόμη. Με αφορά όμως ποιος θα την αναλάβει.

Σοφία Γεωργιάδου

Ψυχολόγος

6 σχόλια

  • Η Κοζάνη μπαίνει και επισήμως στο περιθώριο το ήδη αποδυναμομένο νοσοκομείο το κλείσιμο της ψυχιατρικής το κλείσιμο των εργοστασίων και η πλήρης έλλειψη πολιτικών ανδρών από την περιοχή καθιστά σαφές πως η περιοχή μας φθίνει τόσο από πόρους όσο και από όνειρα και ελπίδες. Το τέλος πλησιάζει και κανένας από τους διοικούντες δεν κάνει το παραμικρό . Είμαστε στο έλεος του θεού πλέον.

  • Οι επισημανσεις ειναι ευκολες,αλλα οι λυσεις και οι προτασεις δυσκολες.Εσυ δηλ.τι θα εκανες,αφου σε καιρο πολεμου και κρατικος και ιδωτικος τομεας ειναι το ιδιο;

      • Θα σε ψηφιζα αν ησουν γιατρος.Φιλολογο δεν ψηφιζω,γιατι ετσι μ’αρεσει.Μη μου πεις οτι δεν εισαι της φιλοσοφικης;Αν κανεις τα χαρτια ως φιλολογος θα διοριστεις στη Δ.Ε., η κανω λαθος;

  • κ.Γεωργιάδου έξω απο το χορό πολλά τραγούδια λέμε και εσείς και εμείς. Ποιός σας είπε ότι περιθωριοποιούνται οι ψυχικά πάσχοντες? Έχετε δεί κάτι τέτοιο? και αν ναι δώστε παράδειγμα γιατί η μεταφορά τους δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο. Μήνες τώρα ψάχνουμε υπαίτιους. Μαζί και εσείς? με ποιο τρόπο? Επίσης ποιός σας είπε ότι δεν βρίσκεται χώρος για του ψυχικά πάσχοντες?Υπάρχει χώρος και μάλιστα απο τους καλύτερους στα βαλκάνια μια και αναφέρεστε σε αυτά. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις.Απο όσο γνωρίζουμε είστε απο τις καλύτερες στην επιστήμη σας (μιας και σας γνωρίζω προσωπικά και έχω άποψη) είναι κρίμα να λέτε τέτοια πράγματα. Όλοι εκφράζουν απόψεις,φοβίες, γνώμες αλλά και η προσωπική συμμετοχή όλων θα ήταν πολύτιμη. Όχι μόνο πίσω απο το πληκτρολόγιο και την οθόνη. Όταν ένα νοσοκομείο ολόκληρο πραγματικά βουλιάζει απο ασθενείς με covid ναι η μεταφορά άλλων κλινικών είναι επιβεβλημένη για λίγο χρονικό διάστημα. Όταν ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να πεθάνουν ναι θα γίνει μεταφορά άλλων ασθενών που δεν διατρέχουν κίνδυνο σε άλλες κλινικές. Κανένας δεν είναι αδιάφορος και κανείς δεν έχει αποδεχθεί τίποτε. Αδιάφορος θα ήταν αν άφηνε να χαθούν ζωές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Μαμάτσειο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Δ.Μ. και είναι πλήρες.Πάντα μεταβιβάζουμε τις ευθύνες σε άλλους αλλά ποτέ δεν αναφερόμαστε στην ατομική μας ευθύνη και δεν αναφέρομε προσωπικά σε εσάς.

    • Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αν και δεν ξέρω σε ποια/ποιον απευθύνομαι.
      Εκτιμώ ότι δεν είμαι έξω από το χορό αν και σίγουρα δεν τον “σέρνω”.
      Γνωρίζω ότι στην περιοχή μας έχουμε εξαιρετικές δομές που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Θεωρώ όμως ότι μια δημόσια ψυχιατρική έχει πολύ πιο σύνθετο έργο και απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος πολιτών.
      Σαφώς η κατάσταση στο νοσοκομείο μας είναι ασφυκτική και χρειάζονται λύσεις, όπως αναφέρετε, προσωρινές… Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν η καλύτερη.
      Εμφανώς είστε ένας/μία από αυτούς που ενδιαφέρονται για τον τόπο. Χαίρομαι γι’ αυτό. Είμαι σίγουρη ότι είμαστε πολλοί αλλά όχι όλοι. Κάθε κριτική δεκτή.
      Να είστε καλά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.