Ν.Ε. Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Πολιτικής: Ένταξη όλων των “επιλαχόντων” στα σχέδια βελτίωσης

21 Απριλίου 2021
14:08
Κανένα σχόλιο

 

Πολύ έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης είχε εντοπίσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες της περιοχής μας, που έμειναν “ως επιλαχόντες” εκτός χρηματοδότησης, ενώ είχαν καταθέσει επενδυτικό φάκελο στα πλαίσια της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης της Περιφέρειας.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δια των τριών βουλευτριών της Δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το θέμα.

Πρόκειται για 357 αγρότες και κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας και αντίστοιχο αριθμό εκμεταλλεύσεων που είχαν όλες τις προϋποθέσεις που όριζε η προκήρυξη, αλλά ο προϋπολογισμός δεν ήταν επαρκής γι’ αυτούς να ενταχθούν.

Αντί λοιπόν να ψάχνουμε για άλλες επενδύσεις, επενδυτικά προγράμματα, επενδυτές, κλπ, στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής εποχής που προβλέπεται δυσοίωνη και με την ανεργία να μαστίζει κυρίως τους νέους, καλούμε τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο υπουργό να βρουν και να δώσουν λύση στο ζωτικό για το μέλλον της περιφέρειας, αίτημα αυτό.

Οι αιτήσεις που δεν χρηματοδοτούνται είναι άρτιες επενδυτικές προτάσεις, αναγκαίες για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Πολλοί απ’ αυτούς τους “επιλαχόντες” είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα ενταγμένοι στο πρόγραμμα των “Νέων Αγροτών”, που πρόσθετα βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν τους στόχους που έθεσαν μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου, αφού δεν έχουν την χρηματοδότηση που προσδοκούσαν;

Με δεδομένη την δυσμενή κοινωνικοοικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της αποβιομηχάνισης και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνουν επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη συγκράτηση του πληθυσμού.

Σε αυτή τη φάση ο αγροτικός τομέας, μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο και το πυλώνα

επιβίωσης του τοπικού πληθυσμού και τη στήριξη της οικονομίας της περιοχής.

Το αίτημα αυτό είναι και Πανελλαδικό και Παναγροτικό. Το εκφράζει με το καλύτερο τρόπο και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα σημαντικότερα του ΠΑΑ και η επόμενη προκήρυξη θα είναι τουλάχιστον μετά την πενταετία υλοποίησης του παρόντος και ίσως αργότερα, σας ζητάμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων και των 326 επιλαχόντων αγροτών ή έστω να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιλαχόντων υποψηφίων και να υπάρξει η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αυτών των εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες και να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή”.

Ας δείξει και η δική μας περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης ανάλογη ευαισθησία για ένα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου και της περιοχής γενικότερα.

Είναι γνωστό σε όλους το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην ανεργία. Αρκεί να αναφερθεί ότι σημερινές εκτιμήσεις υπολογίζουν να εκτιναχτεί σε πάνω από 35%, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα που υπάρχει είναι σημαντικό και έχει έντονες κοινωνικές προεκτάσεις.

Και για το λόγο αυτό, είναι απόλυτη ανάγκη να αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου του ΠΑΑ, ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις και οι επενδυτικοί φάκελοι, όσων έχουν κριθεί ως «επιλαχόντες» και κατά συνέπεια «εν δυνάμει» δικαιούχοι. Πολύ περισσότερο που το επίπεδο ωριμότητας όλων αυτών των προτάσεων είναι ακριβώς το ίδιο με αυτές που εγκρίθηκαν.

Ν.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.