Γ.Κασαπίδης: “Ζημιές από χαλαζόπτωση και παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στη Π.Ε. Κοζάνης-Ακόμη εκκρεμούν η καταβολή αποζημιώσεων, από αντίστοιχες ζημίες της άνοιξης του 2016”

25 Απριλίου 2017
13:59
Κανένα σχόλιο

Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει στην Κυβέρνηση για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, με ερώτημά του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Λόγω των εσφαλμένων αποφάσεών της, απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί ανά την επικράτεια για τις ζημιές που υπέστησαν την περυσινή χρονιά, ενώ εκκρεμεί και η πληρωμή των ενστάσεων του 2015. Ιδιαίτερα οι καλλιεργητές στο Ν. Κοζάνης δεν έχουν λάβει ούτε το μισό του προϋπολογισθέντος κονδυλίου, την ώρα που εκ νέου δοκιμάστηκαν από χαλαζόπτωση και παγετό.

Με δεδομένα αυτή την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και τα αυξημένα ασφάλιστρα και εκτιμητικά που θα καταβάλλουν φέτος οι παραγωγοί, είναι προφανής η δημιουργία προβλήματος ρευστότητας σε αυτούς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                                              ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                                          κ. Βαγγέλη Αποστόλου

  1. Οικονομικών

                                          κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση και παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στο Ν. Κοζάνης. Ακόμη εκκρεμούν με ευθύνη της Κυβέρνησης η έκδοση ΚΥΑ για την πληρωμή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και η καταβολή αποζημιώσεων των παραγωγών, από αντίστοιχες ζημίες της άνοιξης του 2016.

 

Μεγάλη είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί – δενδροκαλλιεργητές του Βελβεντού Κοζάνης εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Σε αυτή συνέβαλαν τόσο η εκτεταμένη γεωγραφική έκταση της χαλαζόπτωσης (περισσότερο από 70% του κάμπου), όσο και η ένταση αυτής. Το χαλάζι είχε μέγεθος φουντουκιού, καταστρέφοντας είτε ολοσχερώς στην πλειονότητα, είτε μερικώς τις δενδροκαλλιέργειες.

Δεύτερο πλήγμα στη φυτική παραγωγή στο Ν. Κοζάνης προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου. Δεντροκαλλιέργειες σε όλο το εύρος του Νομού επλήγησαν σοβαρά, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε αγωνία και ανησυχία για το μέλλον τους.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται και από το γεγονός της μη καταβολής μέχρι σήμερα αποζημιώσεων του 2016, ακόμη και του 2015. Βασικός υπεύθυνος της δυσλειτουργίας του οργανισμού είναι η ίδια η Κυβέρνηση και οι εσφαλμένες αποφάσεις της που υπονομεύουν εδώ και δύο χρόνια την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Αυτό που επείγει τώρα είναι ή άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αναγγελίας και καταγραφής των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, όπως προβλέπεται. Όμως, ορατό είναι το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η διαδικασία αυτή δεδομένου ότι οι εκτιμητές ανά την επικράτεια εξετάζουν το ενδεχόμενο να απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2015 για τις εκτιμήσεις που διενήργησαν.

Επιπλέον, μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για της ζημιές που καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά, παρά τις πληρωμές που έλαβαν χώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από προϋπολογισμό 125-130 εκ. € δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα μισά χρήματα. Για συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες όπως στην Κοζάνη και τη Βέροια δεν έχει καταβληθεί ούτε το ένα τρίτο του προϋπολογισθέντος κονδυλίου.

Επειδή παρά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση ΚΥΑ που θα λύνει το πρόβλημα,

Επειδή η καθυστέρηση στη διαδικασία εκτιμήσεων επηρεάζει την εγκυρότητα αυτών,

Επειδή η κωλυσιεργία αυτή έχει παράλληλα αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα της επόμενης παραγωγικής περιόδου,

Επειδή παραμένουν απλήρωτες στο Ν. Κοζάνης ακόμη και ενστάσεις παραγωγών για ζημίες στις καλλιέργειές τους από το 2015,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιους λόγους καθυστέρησε η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ; Πότε επιτέλους θα υπογραφεί για να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα που χρονίζει και επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα;
  2. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιεργητές στο Ν. Κοζάνης;
  3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων για τις ζημιές της περυσινής χρονιάς;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.