Φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία   ( ΚΦΕ άρθρ. 39 & 40 του Ν. 4172/13 ) (του Ιωάννου Ρόνα)

26 Απριλίου 2017
11:11

   Εδώ και λίγες μέρες, όπως είχε γίνει γνωστό, άνοιξε η πύλη για την ηλεκτρονική υποβολή , μετά πολλών εμποδίων όμως, των φορολογικών δηλώσεων ( φορολογικού έτους 2016 ), η οποία λήγει την 30/6/2017(!).

Ευκαιριακά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους φορολογούμενους πάνω  στο θέμα αυτό της επικεφαλίδας του παρόντος άρθρου,  ώστε να το έχουν στα υπόψιν τους και ιδιαίτερα  σε εκείνους που ιδιοχρησιμοποιούν ακίνητα για αγροτο- επαγγελματικούς  λόγους, όσον αφορά την άμεση φορολογία.

      Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία», σημαίνει το εισόδημα σε χρήμα ή σε  είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή την δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων  (Α.Υ.Ο πολ.1069/2015).

Με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρ. 39 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι το εισόδημα αυτό, ειδικότερα, προκύπτει από :

α) εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, κατασκευών και κάθε είδους εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους.

β)   εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές, τα φρέατα, (τα υδροτριβεία, τα κλουβιά των γουνοφόρων ζώων, οι σταβλισμένες αγελάδες, τα χοιροστάσια,  τα ποιμνιοστάσια (!) , λέμε εμείς, κατ επέκταση).

——————————————————————————————————————-

——————————————————————————————————————-

Στην έννοια του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται και το εισόδημα που προκύπτει στις παρακάτω περιπτώσεις ( ενδεικτική απαρίθμηση ).

——————————————————————————————————————–

——————————————————————————————————————-

Το εισόδημα που προκύπτει από ιδιοχρησιμοποίηση βιομηχανοστασίων…, καθώς και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα που βρίσκονται μέσα ή έξω από αγροτικές εκτάσεις για την διεξαγωγή των έργων γεωργικής επιχείρησης… (για την  κτηνοτροφική επιχείρηση ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτά ; ερωτάμε εμείς, ζητώντας διευκρινήσεις  αρμοδίως, εκτός αν εννοείται αυτό  και για αυτή την κατηγορία όπως της γεωργικής. Επειδή όμως παραπάνω καταγράφεται η φράση  «σε αγροτικές εκτάσεις», σίγουρα περιλαμβάνονται και οι  κτηνοτροφικές, καθ ότι με τη λέξη «αγροτικές» συγκαταλέγονται    εκεί όλες αυτές, κατά την δική μας άποψη και ερμηνεία.

Στο Ν. 4223/13 άρθρ.22 παρ.6 περ. α΄,  ορίζεται ότι στο εισόδημα της  αγροτικής επιχείρησης εντάσσεται  η παραγωγή των γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών , υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων. Δεν αναφέρεται στην παραγωγή από μελισσοκομικές, κονικλοτροφικές, σαλιγκαροτροφικές, βατραχοτροφικές, μυδιοτροφικές, σηροτροφικές, δασικές και άλλες επιχειρήσεις, που όμως εδώ εντάσσονται και αυτές, ως γνωστόν. Δεν αναφέρεται επίσης στην παραγωγή  από εκτροφή γουνοφόρων ζώων,  που κάποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν,  επειδή  προφανώς είναι μια νέα μορφή σταβλισμένης εκτροφής ζώων στην Ελλάδα και είναι  άγνωστη εν πολλοίς, ακόμα  και σε  αρμόδιες Αρχές. Όμως, δεν παύει να απασχολεί τον κλάδο της κτηνοτροφίας και εκεί εντάσσεται, λέμε πάλι εμείς. Άλλωστε παραπάνω, δεν γίνεται εξειδίκευση των κτηνοτροφικών κατηγοριών   αλλά  αναφέρεται ενδεικτικά   επί  όλων αυτών των «αγροτικών» καλουμένων.

Ο νέος λοιπόν αναπτυσσόμενος κλάδος των γουνοφόρων ζώων είναι κτηνοτροφική  επιχείρηση. Όμως,  ως προς  την  φορολογική του  μεταχείριση , εμείς  διερωτόμαστε αν, συμπεριφέρεται  πράγματι ως κτηνοτροφική ή όχι; Αν όχι, είναι λάθος.

Αντιθέτως με τα παραπάνω, στον προγενέστερο  Νόμο 2238/94 (περί ΚΦΕ) αρθρ. 21 παρ. 2 περίπτ. α΄, από την ιδιοχρησιμοποίηση βιομηχανοστασίου, δεν προέκυπτε τέτοιο εισόδημα, λόγω μη φορολόγησης του, όπως τώρα γίνεται με τον Ν. 4172/13 άρθρ. 39, που κάπως εκτενέστερα  αναφερόμαστε  ( σχετ: Σ. 13921/66, Ζ.1247/62 έγγραφα).

Το ίδιο ίσχυε και για την ιδιοχρησιμοποίηση οικοδομημάτων, που χρησιμοποιούνταν για την άσκηση κτηνοτροφικής επιχείρησης, και βρίσκονταν αυτά μέσα ή έξω από αγροτικά  κτήματα ( άρθρ. 21 παρ. 2 περίπτ. β΄), και  ας πούμε για τα  ποιμνιοστάσια.

Το αυτό και για τις πτηνοτροφικές, τις μελισσοκομικές, τις σηροτροφικές, τις δασικές,  τις αλιευτικές επιχειρήσεις.

        Καταγράφουμε  τέλος,   ότι το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γης ή ακινήτων αποτελεί  τεκμαρτό εισόδημα, για τον κύριο του ακινήτου και ταυτόχρονα εκπιπτόμενη δαπάνη  για την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρ. 22 του Ν. 4172/2013 (εγγραφή δηλαδή στα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών, ως μια δαπάνη πραγματική και βεβαίως παραγωγική, και τούτο αποδεικνύεται από  τα δικαιολογητικά που υπάρχουν).

Αυτό ισχύει και για τις δαπάνες επί του εισοδήματος, από τον τεκμαρτό υπολογισμό  , όπως το εισόδημα αυτό τεκμαίρεται με τον προβλεπόμενο συντελεστή και σε τιμές που καθορίζονται, ως το άρθρ. 41 του Ν. 1249/82, για το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ή γης.

Αν δεν καταγραφεί, ως άνω, ως εισόδημα του τεκμαρτού υπολογισμού, τότε δεν θα υπάρξει και η έκπτωση του ίδιου ποσού, για να μηδενισθεί αυτό το ύψος του εισοδήματος της ιδιοχρησιμοποίησης, που προαναφέρθηκε.

Με τον Ν. 2238/94 , ο οποίος κωδικοποίησε τον Ν. 3323/55, υπήρξε τότε  λόγος εγγραφής ως τεκμαρτό μίσθωμα και λόγω απαίτησης, εν πρώτοις, συμπληρωματικού φόρου. Σήμερα ο λόγος αυτός εξέλειπε και ο καθένας μπορεί να σταθμίσει  ανάλογα, την εγγραφή αυτή (!!!).

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ  ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Του Ιωάννου Ρόνα

Φορο-συμβούλου

Ένα σχόλιο

  • Τα τεκμήρια σαν σύστημα φορολόγησης είναι για υπανάπτυκτες χώρες τύπου Ζάμπια και Μπαγκλαντές, όχι για σοβαρά κράτη.

    Σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν μητρώα επαγγελματιών, αγροτών, επιχειρήσεων, πολλοί κάτοικοι δεν είναι γραμμένοι ούτε καν στα ληξιαρχεία, και το κράτος βασίζει τα έσοδά του σε κουτουράδες.

    Εδώ όμως αφού έφαγαν και ρήμαξαν τον κόσμο, βάζουν και την κουτουράδα επιπρόσθετα, για να ξαναφάνε και να ξαναρημάξουνε. Ένα παράδειγμα μόνο, τα τεκμήρια και το πόθεν έσχες των αυτοκινήτων: Παίρνοντας σαν δεδομένο πως η μισή αξία του αυτοκινήτου στην αγορά και στη λειτουργία του είναι ΦΟΡΟΙ, σε βάζουν τεκμήριο και πόθεν έσχες, δηλ. ΦΟΡΟ για το ΦΟΡΟ που ήδη πληρώνεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.