Ένταση πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές επιχειρήσεων, μετά από κατάθεση τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, η οποία προτείνει, οι εταιρείες στις οποίες περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους, έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας, που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

«Εδώ δεν νομοθετούμε όπως στη Μποτσουάνα, να μας πει η κυβέρνηση ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την τροπολογία», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι αθώα.

«Κάνω έκκληση στον υπουργό να μην αποδεχθεί τη διαδικασία, να έρθει στη βουλή και να εξηγήσει ποιος αφορά», τόνισε από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2016 να περάσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά την γενικευμένη κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Αναγκαία ρύθμιση αλλά μη τολμηρό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και τόνισε την ανάγκη διατήρησης θέσεων εργασίας μίας επιχείρησης, η οποία ζητά να υπαχθεί στον διακανονισμό της ρύθμισης.

Καταψηφίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών επιχειρήσεων

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ΝΔ προανήγγειλε ότι θα το καταψηφίσει με βασικό επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ούτε για εξωδικαστική διαδικασία, αφού οι υποθέσεις θα λύνονται στα πρωτοδικεία, ούτε για αποτελεσματικό μηχανισμό αφού δεν έχει κανόνες.

Παράλληλα η ΝΔ, ζήτησε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ταυτόχρονα με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ για περιπτώσεις οφειλών από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ να απλουστευθεί η διαδικασία και να μην χρειάζεται να καταλήγουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου που προχώρησε σε συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις, όπως την ένταξη στο νομοσχέδιο και επιχειρήσεων που είχαν διακόψει την δραστηριότητα τους αλλά έχουν κάνει επανέναρξη εργασιών και αύξησε, κατά περίπτωση, τον αριθμό των διαμεσολαβητών, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ότι το «παρόν σχέδιο νόμου αίρει τα εμπόδια για τις οφειλές των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα τις επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας.

Παράλληλα απέκλεισε αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πλήρη ένταξη στο νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών, τονίζοντας ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ συμφώνησε να ενταχθούν τα κοινωφελή ιδρύματα.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ζήτησε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, να γίνει αποτελεσματικότερος ο μηχανισμός και να μην υπάρχει η χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Τη νύφη θα την πληρώσουν οι αυτό-απασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σάκης Βαρδαλής και συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συγκεντρωθούν πλέον σε λίγα χέρια και θα πληγούν όσες δεν είναι ανταγωνιστικές, ενώ οι τράπεζες δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Στέλλα Παπαμιχαήλ – http://www.athina984.gr/2017/04/27/antiparathesi-sti-vouli-apo-tropologia-gia-apallagi-idioktiton-apo-paravasis-lathreborias/