Αντιπαράθεση στη Βουλή από τροπολογία, του Μίμη Δημητριάδη, για απαλλαγή ιδιοκτητών από παραβάσεις λαθρεμπορίας

27 Απριλίου 2017
17:22

Ένταση πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές επιχειρήσεων, μετά από κατάθεση τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, η οποία προτείνει, οι εταιρείες στις οποίες περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους, έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας, που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

«Εδώ δεν νομοθετούμε όπως στη Μποτσουάνα, να μας πει η κυβέρνηση ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την τροπολογία», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι αθώα.

«Κάνω έκκληση στον υπουργό να μην αποδεχθεί τη διαδικασία, να έρθει στη βουλή και να εξηγήσει ποιος αφορά», τόνισε από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2016 να περάσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά την γενικευμένη κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Αναγκαία ρύθμιση αλλά μη τολμηρό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και τόνισε την ανάγκη διατήρησης θέσεων εργασίας μίας επιχείρησης, η οποία ζητά να υπαχθεί στον διακανονισμό της ρύθμισης.

Καταψηφίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών επιχειρήσεων

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ΝΔ προανήγγειλε ότι θα το καταψηφίσει με βασικό επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ούτε για εξωδικαστική διαδικασία, αφού οι υποθέσεις θα λύνονται στα πρωτοδικεία, ούτε για αποτελεσματικό μηχανισμό αφού δεν έχει κανόνες.

Παράλληλα η ΝΔ, ζήτησε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ταυτόχρονα με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ για περιπτώσεις οφειλών από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ να απλουστευθεί η διαδικασία και να μην χρειάζεται να καταλήγουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου που προχώρησε σε συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις, όπως την ένταξη στο νομοσχέδιο και επιχειρήσεων που είχαν διακόψει την δραστηριότητα τους αλλά έχουν κάνει επανέναρξη εργασιών και αύξησε, κατά περίπτωση, τον αριθμό των διαμεσολαβητών, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ότι το «παρόν σχέδιο νόμου αίρει τα εμπόδια για τις οφειλές των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα τις επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας.

Παράλληλα απέκλεισε αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πλήρη ένταξη στο νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών, τονίζοντας ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ συμφώνησε να ενταχθούν τα κοινωφελή ιδρύματα.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ζήτησε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, να γίνει αποτελεσματικότερος ο μηχανισμός και να μην υπάρχει η χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Τη νύφη θα την πληρώσουν οι αυτό-απασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σάκης Βαρδαλής και συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συγκεντρωθούν πλέον σε λίγα χέρια και θα πληγούν όσες δεν είναι ανταγωνιστικές, ενώ οι τράπεζες δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Στέλλα Παπαμιχαήλ – http://www.athina984.gr/2017/04/27/antiparathesi-sti-vouli-apo-tropologia-gia-apallagi-idioktiton-apo-paravasis-lathreborias/

6 σχόλια

  • Η πρωτη φορα αριστερα με το μεγαλο ηθικο πλεονεκτημα φερνει Ντροπολογια για απαλλαγη ιδιοκτητων απο την λαθρεμπορια,και μαλιστα με εισηγητη βουλευτη συντοπιτι μας ευγε και εις ανωτερα!!!!

  • Απ’ ότι κατάλαβα, η τροπολογία λέει ότι όταν κάποιος αποκτήσει μια εταιρία, ή περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας και αυτή(η εταιρία ή οι διαχειριστές της ) μεταγεννέστερα κατηγορηθούν για λαθρεμπορία, να μην μπορεί να κατηγορηθεί ο νέος ιδιοκτήτης για την παράβαση αν μέχρι την αγορά δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Απλό και ξεκάθαρο, απαλάσσεται ο νέος ιδιοκτητης που δεν έχει σχέση με την παράβαση αν μέχρι την απόκτηση δεν είχε ενημερωθεί, παραμένει η ευθύνη για τον παλιό. Πού είναι το κακό;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.