Τον Ιούλιο θα παραδοθεί στους θεσμούς ο κατάλογος με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

28 Απριλίου 2017
09:37
Κανένα σχόλιο
Η επιχείρηση θα προσλάβει άμεσα εξειδικευμένο σύμβουλο που θα καταρτίσει τον κατάλογο, αλλά και το γενικότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ. Επί τάπητος θέτει το σχέδιο υλοποίησης πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η κυβέρνηση.
Πριν ακόμη κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές, το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε να προσλάβει και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές σύμβουλο που θα καταρτίσει τον κατάλογο των μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση στη βάση ενός γενικότερου σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που θα λαμβάνει υπόψη την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ και την βιωσιμότητά της στο νέο περιβάλλον.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στην χθεσινή (27/4) συνεδρίασή του αποδέχθηκε την εισήγηση της διοίκησης για πρόσληψη συμβούλου με στόχο η όλη διαδικασία να “τρέξει” άμεσα.
Το έργο του συμβούλου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δίμηνο αφού η συμφωνία με τους πιστωτές δεσμεύει την ελληνική πλευρά να υποβάλλει τον σχετικό κατάλογο μέχρι τον Ιούλιο.
Η χθεσινή μάλιστα εντολή του υπουργού και η σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς οι πιστωτές απαιτούσαν ονομαστική καταγραφή των προς πώληση μονάδων στην συμφωνία.

Διορία τριών μηνών για την παρουσίαση του καταλόγου των προς πώληση μονάδων

Η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση τριών μηνών να προετοιμαστεί, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους δανειστές αφού η κυβέρνηση έδειξε χθες δείγματα αξιοπιστίας.
Το έργο του συμβούλου δεν είναι εύκολο κι αυτό γιατί «τα ορυχεία δεν είναι σπανακόπιτα για να την κόψεις κομμάτια και να την μοιράσεις» όπως στέλεχος της ΔΕΗ είπε στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Πτολεμαΐδα.  Κάθε ορυχείο της ΔΕΗ, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τροφοδοτεί πάνω από δύο μονάδες.

Ο μοναδικός σταθμός που μπορεί να πουληθεί αυτόνομα γιατί έχει δικό του ορυχείο είναι αυτός του Αμυνταίου, ο οποίος όμως έχει περιορισμένες ώρες λειτουργίας λόγω ρύπων και θα πρέπει να αποσυρθεί το 2020.  Ο δεύτερος λιγνιτικός σταθμός με αυτόνομα ορυχείο είναι της Μεγαλόπολης, ο οποίος όμως έχει σχεδιαστεί με υποδομές που στηρίζουν τη λειτουργία και της γειτονικής μονάδας φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, η λύση της οποίας θα πρέπει να έχει ως βασικό παρονομαστή την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα κρίνει και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, απομακρύνοντας την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών. Εξάλλου σύμφωνα παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδέχεται στην παρούσα φάση να μην χρειαστεί να νομοθετηθεί αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, η ποσότητα της προς δημοπράτηση λιγνιτικής παραγωγής συνδέεται άμεσα με το πόσα λιγνιτικά εργοστάσια θα έχει στη διάθεση της η επιχείρηση τα επόμενα χρόνια. Έτσι ενδέχεται το όλο θέμα να συζητηθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.