To “καρφί” του Π. Κουκουλόπουλου με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: “Μεγάλοι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής που αποξενώνονται από τη γη τους – Oι θεσμικοί μας εκπρόσωποι παρακολουθούν άβουλοι κι ανήμποροι”

7 Ιουνίου 2021
10:47

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χθες και αντί ανέξοδων διακηρύξεων και ευχολογίων είναι πολύ πιο χρήσιμο να τεθεί ένα μείζον ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του τόπου. Η αποκατάσταση εδαφών μετά την εξάντληση των ορυχείων, νομοθετημένη και συνταγματικά προβλεπόμενη υποχρέωση της ΔΕΗ, τελειώνει εξίσου βίαια με το λιγνίτη.
Με νόμο που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση η ΔΕΗ απαλλάσσεται των υποχρεώσεων της για αποκατάσταση των εδαφών αφού από τα 160.000 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν, στη ΔΕΗ παραμένουν 40.000 στρέμματα για τοποθέτηση αποκλειστικά και μόνο Φωτοβολταϊκών. Εντελώς συμπτωματικά (τόση ακριβώς είναι η έκταση που σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων προορίζεται για καλλιεργήσιμη γη. Τα υπόλοιπα εδάφη, δάση και λίμνες σύμφωνα με τις πιο πάνω μελέτες, περνάνε στο Δημόσιο το οποίο θα αναλάβει την αποκατάσταση με προϋπολογισμό 300 εκ ευρώ, ποσό που απέχει ιλιγγιωδώς από αυτά που προέβλεπαν οι αρχικές μελετες. Η ΔΕΗ εν τω μεταξύ στα 40,000 στρέμματα εξασφάλισε ήδη άδεια εγκατάστασης 2 GW ΦΒ και υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική RWE στην οποία παραχωρεί το 49% του έργου.
Κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι:
Η ΔΕΗ που απαλλάσσεται της υποχρέωσης αποκατάστασης των εδαφών
Οι Γερμανοί που αποκτούν έσοδα για 30 χρόνια από τα εδάφη της περιοχής και
Η κυβερνητική προπαγάνδα περί επίτευξης των στόχων στην ανάπτυξη ΑΠΕ
Μεγάλοι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής που αποξενώνονται από τη γη τους η οποία μετατρέπεται σε κρανίου τόπο χωρίς κανένας να τους ρωτήσει και οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι που παρακολουθούν άβουλοι και ανήμποροι…

16 σχόλια

  • Μας καλούν να γίνουμε μέτοχοι
    Χάνουμε η περιοχή χιλιάδες θέσεις εργασίας
    Οι θεσμικοί εκπρόσωποι μας μάλλον Συνηγορούν και αυτοί στην λογική της κυβέρνησης τρέχουν και πολύ από αυτούς να γίνουν μέτοχοι
    Κρίμα για τους Νέους τους Ανέργους αλλά και τους κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένους
    Νόμος Κοζάνης στην πρώτη γραμμή
    Ισχύει

  • Δυστυχώς Πάρι η Γερμανική RWE Θα είναι κάτοχος του 51% του έργου. Ωστόσο όταν ήσουν υπουργός του Σαμαρά εγκατέλειψες την λιγνιτική παραγωγή μαζί με το φίλο σου τον Βενιζέλο αφού δεν θέλατε δωρεάν δικαιώματα ρύπων και τώρα δήθεν κάνεις αντιπολίτευση

  • ΠΑΡΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΧΑΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΦΟΡΤΟΣΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΕΣΥ , ΒΛΕΠΕ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗΡΑ ΜΕ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ! ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ? ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΦΘΑΡΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΚΑΤΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ . ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ? ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΤΩΡΑ ΑΣΤΑ. ΤΣΑΚΩΣΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΝΑΝΤΕΒΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ…ΕΒΑΛΕΣ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΤΩΡΑ ΤΙ ΖΗΤΑΣ?????

  • ΡΕ ΣΥ ΚΟΥΚΟΥΛΠΠΟΥΛΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ???
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗ ΔΕΗ ΤΟ 2001 ???
    ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ …..

  • είναι σιγουρο οτι οι κατοικοι θα κλαιν.και τωρα κλαιν.μονο οι δεητζηδες που επαιρναν και παιρνουν παχυλους μισθους θα κλαιν πιο πολύ.

  • Όταν είσαι ΔΕΗτζής και η επιχείρηση που δουλεύεις καταστρέφει 200.000 στρέμματα και το κόμμα σου της τα χαρίζει μετά την εκμετάλλευση όλα είναι μια χαρά.
    Το να θέλεις να κατέβεις Περιφερειαρχης επίσης είναι μια χαρά.
    Το να θεωρείς όμως τους συμπολίτες σου χωρίς μνήμη και ηλίθιους είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
    Οι Πολίτες και ξέρουν και θυμούνται ….

  • ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.ΑΡΑΓΕ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ Η ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ?

  • Όταν ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ανακοίνωνε το φωτοβολταικο των 200MW της ΔΕΗ ΤΟ 2011 Κουκουλοπουλε χειροκροτουσες, βουλευτής γαρ….
    Σήμερα που ενδθαφερεται για την Περιφέρεια όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει…
    Όπως έκανε πάντα…

  • Δηλαδή αν κατάλαβα καλά Κασαπιδης και Κουκουλοπουλος, είναι αντίθετοι στις ΑΠΕ και λένε τα ίδια;;;
    Τότε γιατί να ψηφίσουμε τον Κουκουλοπουλο;;;
    Μία χαρά είμαστε με τον Γιώργο!!!!

  • Η συνήθης μίζερη μικροπολιτική από κάποιον που προσπαθεί να κουκουλώσει τις δικές του αμαρτίες στις αμαρτίες των επόμενων. Το δήθεν εκσυγχρονιστικό Σημιταριό κατέστρεψε τη χώρα και το πρωτοπαλίκαρο/καφετζής του Βενιζέλου συνεργάστηκε με το Σαμαρά για να την αποτελειώσουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.