Την ανάγκη να στελεχωθεί άμεσα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το τμήμα αγροτών ΕΦΚΑ στο υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνει o Γιώργος Κασαπίδης

28 Απριλίου 2017
13:48
Κανένα σχόλιο

Την ανάγκη να στελεχωθεί άμεσα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το τμήμα αγροτών ΕΦΚΑ στο υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπως προβλέπει το οργανόγραμμα, επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Με δεδομένο ότι εξυπηρετεί τέσσερις περιφερειακές ενότητες με μεγάλο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων η καθεμιά, σοβαρή είναι η δυσλειτουργία που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Επιπλέον ασαφές παραμένει το πλαίσιο καθηκόντων των αναποκριτών του ΟΓΑ στο νέο Οργανισμό.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Έφη Αχτσιόγλου   

2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Άμεση λειτουργία τμήματος αγροτών ΕΦΚΑ στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών σε θέματα ασφάλισης, οικογενειακών επιδομάτων, εξόδων κηδείας, επιδομάτων μητρότητας κ.α. Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Κοζάνης εξυπηρετούνται περίπου 10.526 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, στην Π.Ε. Γρεβενών περίπου 4.092, στην Π.Ε. Καστοριάς περίπου 3.622 και στην Π.Ε. Φλώρινας περίπου 5.857.

Σύμφωνα και με την υπαριθμ. 57604/15285/28-12-16 Κοινή Υπουργική Απόφαση οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1 Ιανουαρίου του 2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας παραμένει υποστελεχωμένο. Παράλληλα δε διαθέτει τμήμα αγροτών ΕΦΚΑ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ προβλέπεται στο οργανόγραμμα. Αφενός μεν το οργανόγραμμα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, επειδή δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και αφετέρου λόγω της μεταβατικής περιόδου οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δε γνωρίζουν σε ποια υπηρεσία να απευθυνθούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον δεν υφίσταται κανονισμός παροχών των δικαιούχων ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία έκδοσης του συνόλου των εφαρμοστικών και κανονιστικών πράξεων που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία του νέου Οργανισμού.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια και των υπό συνταξιοδότηση γεωργών και κτηνοτρόφων που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών τους, λόγω της έλλειψης τμήματος αγροτών ΕΦΚΑ που είναι πλέον αρμόδιο για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. Οι δικαιούχοι απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ οι οποίοι τις περισσότερες φορές αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν καθώς δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση σχετικά με τη θέση τους και τα καθήκοντά τους στο νέο οργανισμό του ΕΦΚΑ, ενώ η επικοινωνία με τον τέως Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων(ΟΓΑ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Επειδή οι μέχρι σήμερα προσφερόμενες προς τους αγρότες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι υποβαθμισμένες, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους,

Επειδή η εξέλιξη της τεχνολογίας και η σύγχρονη διοικητική αντίληψη επιτάσσουν αποκεντρωμένα οργανωτικά μοντέλα,

Επειδή μέχρι και σήμερα οι περιφερειακές υπηρεσίες των εντασσόμενων φορέων στον ΕΦΚΑ δεν έχουν ενιαίο οργανωτικό χαρακτήρα,

Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε κατά τη μεταβατική περίοδο ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΟΓΑ και των τμημάτων αγροτών ΕΦΚΑ;

2. Είναι στις προθέσεις σας άμεσα η λειτουργία τμήματος αγροτών ΕΦΚΑ Δυτικής Μακεδονίας;

3. Ποια είναι τα καθήκοντα των ανταποκριτών του ΟΓΑ στο νέο οργανισμό του ΕΦΚΑ;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.