Κύριε Υπουργέ,
Στις 08/04/2017 στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου νομού Φλώρινας και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βεγόρας, Αντιγόνου και Φιλώτα καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού. Μεγάλες είναι οι καταστροφές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές, κερασιές).
Τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα νεκταρίνια βρισκόντουσαν στο στάδιο σκισίματος κάλυκα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση της παραγωγής από 40% έως 100% αναλόγως την ποικιλία. Τα κεράσια βρισκόντουσαν την ίδια περίοδο στο στάδιο καρπιδίου με αποτέλεσμα να υπάρξει μια μείωση της παραγωγής περίπου 50%. Τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα τα οποία βρισκόντουσαν και αυτά στο στάδιο του καρπιδίου είχαν πλήρη απώλεια παραγωγής. Τα αμύγδαλα τα οποία ήταν κι αυτά στο στάδιο σκισίματος κάλυκα είχαν μείωση παραγωγής 40%.
Στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η εικόνα είναι παρόμοια τόσο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (πχ σε Μεσόβουνο και Πύργους όπου καλλιεργούνται κεράσια), όσο και για τις αρόσιμες.
Επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω πως τον Ιανουάριο του 2017 λόγω του δριμύ ψύχους, οι καλλιέργειες δημητριακών και ζωοτροφών είχαν και αυτές απώλεια παραγωγής από 60% έως 100% ανάλογα με την περιοχή και την τοποθεσία του χωραφιού.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πότε θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και πότε θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι ώστε να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει παραγωγή;
Υπάρχει βούληση ώστε η καταγραφή των ζημιών να είναι όσο το δυνατό πλησιέστερα στην πραγματική ζημία, καθώς σύμφωνα με αναφορές των παραγωγών στο παρελθόν καταγράφηκαν τελικά ζημίες που δεν αντικατόπτριζαν τα πραγματικά μεγέθη;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης