Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους πολύχρονους αγώνες και τους χιλιάδες αγωνιστές του Εργατικού Κινήματος, του κόσμου της μισθωτής εργασίας, που υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο πως όλα κατακτήθηκαν με αγώνες και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα ο κόσμος της εργασίας βιώνει την πιο σφοδρή επίθεση με στόχο την κατάργηση μεγάλου μέρους των δικαιωμάτων που κατέκτησε με μόχθο και αίμα στην διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Πλήρης ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μισθοί κάτω από τα όρια της φτώχειας, απολύσεις, κατάργηση οκταώρου, ανασφάλιστη εργασία.

Στην χώρα μας ειδικότερα, η επίθεση των ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ με την αρωγή του πολιτικού προσωπικού τους – τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και που την εισήγαγαν στα μνημόνια- οδήγησε στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την κυριολεκτική λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας, με πρωταρχικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζιτών και της ολιγαρχίας.

Σήμερα, παρόλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, γίνεται μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια για την προάσπιση και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, την αναχαίτιση της περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας και την νομοθέτηση για την επαναφορά από 1 Σεπτεμβρίου του 2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ).

Το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν πρέπει να αυξηθεί, ούτε να θεσμοθετηθεί η ανταπεργία.

Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Αγωνιζόμαστε για μέτρα που θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος και θα στηρίξουν τη νέα γενιά δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την οικογένεια.

Είμαστε απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και των δυνάμεων συντήρησης, απέναντι στα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των πολιτικών δυνάμεων που τα προστατεύουν, είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη που μοχθεί για γνώση και παραγωγή. Για να σταματήσει η εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και η καταστροφή του κοινωνικού ιστού. Για την οριστική απαλλαγή της χώρας απ’ τα μνημόνια και την επιτήρηση.

Την 1η του Μάη στις 09:30 π.μ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης όλες και όλοι δίνουμε δυναμικό παρόν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Απαντάμε στους εκβιασμούς. Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για δημοκρατία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν.

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ