Oι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία οργανώνουν και φέτος επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα αλλά και με την πιο βαριά ιστορία μέρη της περιοχής, στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη

2 Ιουλίου 2021
22:04

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία οργανώνουν και φέτος επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα αλλά και με την πιο βαριά ιστορία μέρη της περιοχής, στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη, με κεντρικό σταθμό την επίσκεψη στο νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Είναι η συνέχεια των προσπαθειών στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να διδαχθεί από την ιστορία του τόπου, να εμπνευστεί από την ηρωική δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, να γνωρίσει τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Διδασκόμαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946 – 1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού. Τους χιλιάδες νέους και τις νέες που με μαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ. Τον ΔΣΕ στελέχωσαν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες και εργάτριες, άντρες και γυναίκες της υπαίθρου. Τον στήριξε ο ίδιος ο λαός με εφόδια, με έμψυχο δυναμικό, με κάθε είδους βοήθεια.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική κατοχή, σε όλο τον ελλαδικό χώρο οργίαζαν οι συμμορίες που καταδίωκαν τους αγωνιστές για να τσακίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Τις στελέχωναν συνεργάτες των κατακτητών και πληρωμένοι δολοφόνοι, τους οποίους προστάτευαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί με τη συνδρομή του βρετανικού στρατού.

Το ΚΚΕ και το εργατικό – λαϊκό κίνημα βρέθηκαν μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Υποταγή ή νέος ξεσηκωμός. Επέλεξαν να βαδίσουν τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας που επιχειρούσε να ανατρέψει τον συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Ξεκίνησε ως αγώνας πίεσης για δημοκρατικά μέτρα, αλλά αντικειμενικά γενικεύτηκε σε ένοπλη ταξική σύγκρουση.

Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του λαού και του ΚΚΕ. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε αναγκαίος, δίκαιος, διεθνιστικός. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της.

Η δράση του ΔΣΕ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει γνωρίσει η αστική κρατική εξουσία για την ίδια της την ύπαρξη. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

 

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε!

 

Εμπνεόμαστε από τις αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Ο ΔΣΕ στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία. Ο αγώνας του σε μεγάλο βαθμό εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό τους πηγάζουν από την πίστη ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, ότι ο καπιταλισμός – το σύστημα που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους – θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία, που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, όπου ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας μαζί μας κάθε εργαζόμενο, άνεργο, τους μαθητές και φοιτητές από τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, για να χτίσουμε την κοινωνία “στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”.

 Το πρόγραμμα του Διημέρου

Σάββατο 3/7

12 μ. άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης.

6 μ.μ. εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης για τους τρεις νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ.

9 μ.μ. μουσική βραδιά στην πλατεία Νεστορίου με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Κυριακή 4/7

9 π.μ. πεζοπορία στον χώρο του νοσοκομείου του ΔΣΕ. Παρουσίαση για το Υγειονομικό του ΔΣΕ.

4 μ.μ. αναχώρηση των κατασκηνωτών.

  • Η κατασκήνωση θα γίνει στο Νεστόριο, στον χώρο του «River Party». Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διημέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα τηλέφωνα: 6984580879 και 6940145870.

22 σχόλια

    • ΠΗΓΑΜΕ, ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΞΕΥΤΕΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΘΝ.ΣΤΡΑΤΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΟΙ Αμερικάνοι ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΠΑΛΜ, ΘΑ ΣΟΥ΄ΛΕΓΑ ΤΙ ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΧΕΣ. ΕΛΙΓΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Ο ΛΑΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ.ΗΤΑΝΕ ΝΙΚΗ ΑΠΛΩΣ ΤΩΝ Αμερικάνων,μην κορδώνεσαι.

      • Το να καμαρώνεις για το ότι αιματοκυλισαν την Ελλάδα για χάρη της Σοβιετικής Ένωσης δείχνει την έλλειψη και του τελευταίου εγκεφαλικού κυττάρου μέσα στο κεφάλι σου.

        Κάνε και βόλτα στις πρώην σοσιαλιστικές να δεις το όνειρο που ήθελες.

        αλλά άμα ζεις από το δημόσιο το παίζεις επαναστάτης.

        Τζάμπα είναι

      • Αν δεν σας άφηνε ο Τίτο να περνάτε τα σύνορα και να ανεφοδιάζεστε θα είχε τελείωσει 2 χρόνια νωρίτερα ο συμμοριτοπόλεμος

  • Πηγαίνετε. Καλό σας κάνει να θυμάστε που χάσατε, αφού πρώτα καταστρέψατε την Ελλάδα. Φυσικά πρέπει να πάτε και στην Σιβηρία ή στην Τασκένδη μια εκδρομή στα μέρη που είδατε το πραγματικό πρόσωπο της σοβιετικής ένωσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που μόλις σας δόθηκε η άδεια τρεξατε να γυρίσετε πίσω στην κακή,καπιταλιστικη Ελλάδα.

    • Αναθεμα κι αν εχεις διαβάσει μια σταλιά ιστορία και ξέρεις τι πάει να πει κουμμουνισμός και αριστερά ανώνυμο γιδάκι. Που μάθατε όλοι οι μπαρουφολόγοι να λέτε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.
      Το καπιταλιστικό σύστημα έχει στουκάρει εδώ και δεκαετίες και τα βλέπουμε τα χαίρια τι αφήνει πίσω του και εσύ ακόμα νομίζεις οτι ζεις στον παράδεισο που εχεις ολα τα καλα.

      • Προφανώς ο ριζοσπαστης δεν αναφέρει τον παράδεισο των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Σιβηρία, ούτε τα κοντά 20 εκατομμύρια Ρώσους που έστειλε στον Άγιο Πέτρο ο πατερουλης Στάλιν,ούτε την πείνα που ξέσπασε λίγο πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο που έστειλε άλλους τόσους. Διάβασε και κάτι άλλο κακό δεν θα σου κάνει. Ίσως αν βγάλεις τις παρωπίδες μπορέσεις να δεις .

      • Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει κομμουνισμος αριστερε της κονομας. Όπως ξέρει και η οικογένεια μου που έχασε και τους δύο παππούδες από τους κατσαπλιαδες του δσε. Ο ένας έπεσε πολεμώντας με τον ελληνικό στρατό ενάντια στους προδότες της Ελλάδας και ο άλλος εκτελέστηκε από μια ομάδα κλεφτών του δσε όταν αρνήθηκε να τους παραδώσει το βίος του που κρατούσε ζωντανή την οικογένεια του.

      • Μπορεί το καπιταλιστικο σύστημα να έχει στουκαρει, αλλά αυτό έγινε δεκαετίες μετά την καταρρεύσει των κομμουνιστικων παραδείσων της ανατολικής Ευρώπης και της ίδιας της Ρωσίας. Αυτό θα έπρεπε να σας δώσει ένα σημάδι για το τι ενιωθαν όλοι αυτοί οι λαοί που ένιωσαν την κόκκινη αγάπη και ισότητα στο πετσί τους.

  • Tιμη και δοξα στους 23.000 Ελληνες Στρατιωτες και Αξιωματικους που εδωσαν την ζωη τους για να μεινει η Μακεδονια και η Ελλαδα Ελευθερη.

  • Να πάνε και λίγο πιο βορεια, στην Αλβανία. Κι εχεί είχε εγκαταστάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης των τραυματιών στα πλαίσια της βοήθειας του Χότζα προς τους ξενοκίνητους στασιαστές

  • 100 χρόνια πίσω !! Γλυτώσαμε τις ουρές για ψωμί ,λίγο κρέας και να παρακαλαμε τους τουρίστες να μας δώσουν ένα καλσόν ! Τόσα καλά και άλλα τόσα !

  • Εσείς που μιλάτε για αυτούς που “αιματοκύλισαν” την Ελλάδα, έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί αυτοί οι άνθρωποι ανέβηκαν στο βουνό και πολέμησαν εναντίον της επίσημης κυβέρνησης;

    Το ΚΚΕ βγαλτε το απ’έξω, εξουσία ήθελε όπως όλα τα πολιτικά κόμματα, εγώ για τον απλό λαό μιλάω.

    Στον ΔΣΕ κατατάχθηκαν όσοι μετα-κατοχικά κυνηγήθηκαν από το Κράτος και τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα. Τι περιμένατε να κάνουν αυτοί;

  • εσείς εκεί ο νού σας πως θα σφάξετε τον λαό .τότε είχατε 3% αλλά είχατε όπλα τώρα έχετε 5% αλλά σας χρηματοδοτεί η βουλή και κάνετε πως δεν σας αρέσει….αφού είστε μάγκες μη παίρνετε τα λεφτά των καπιταλιστών…..

  • ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ-ΑΣΧΕΤΟΥΣ-ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ : ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ,ΜΠΑΤΙΡΗΔΕΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΙ.

  • Γι αυτό μετά έφυγε όλος ο ανθός της Ελληνικής νεολαίας στην μετανάστευση Γερμανία-Αυστραλία-Βέλγιο και σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Μόνο εσύ ο τσομπάνης έμεινες εδώ!!!

  • Πηγαίνοντας μην ξεχάσετε την αντιπροσωπεία από την Βόρεια Κορέα. Οι τελευταίοι των πιστών θα μπορέσετε να ανταλλάξετε εμπειρίες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.