Eλληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά – Τσάι του βουνού από περιοχές της Κοζάνης

3 Ιουλίου 2021
14:45
Κανένα σχόλιο

 

Η περιοχή της Κοζάνης έχει να επιδείξει πλήθος αυτοφυών πληθυσμών τσαγιού, το υψόμετρο (ακόμα και άνω των 700 μέτρων) και η ιδιαίτερη μορφολογία που παρουσιάζει το μικροκλίμα της περιοχής προσφέρουν πληθώρα ποικιλιών τσαγιού με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο φυτό, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τσάι του βουνού συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως είναι η νόσος Alzheimer, η υπέρταση, η οστεοπόρωση τέλος σημαντικά είναι τα οφέλη στο πεπτικό σύστημα στην ανακούφιση από στομαχόπονο και την δυσπεψία. Κατανοώντας λοιπόν τα ανωτέρω πολλοί επαγγελματίες αγρότες της Κοζάνης άδραξαν την ευκαιρία και σε συνδυασμό ένα καλό εισόδημα που μπορεί να προσφέρει η νέα αυτή ανθεκτική και δυναμική καλλιέργεια, ασχολούνται με προσήλωση και προσπαθούν να αναδείξουν και να κάνουν γνωστό σε όλη την Ελλάδα το προϊόν τους. Στόχος τους να γνωρίσουν όλοι τα οφέλη στην βελτίωση της υγείας μας και στην απόλαυση ενός γευστικότατου αφεψήματος. Η συγκομιδή γίνεται πριν την πλήρη άνθιση και όταν τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Τότε η περιεκτικότητα των φύλλων σε αιθέριο έλαιο και σε άρωμα είναι η καλύτερη. Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και συλλέγεται το υπέργειο τμήμα του φυτού. Τα ανθοφόρα στελέχη ξηραίνονται υπό σκιά με φυσική ξήρανση. Τις δύσκολες στιγμές που περνάει η περιοχή της Κοζάνης ίσως δώσει μια ανάσα σωτηρίας σε ανθρώπους που αναζητούν θέσεις εργασίας σε παροιμίες καλλιέργειες σε αρωματικών φυτά.

AΠΕ-ΜΠΕ/Στραβού Δ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.