Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα το διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς (Φωτογραφίες)

4 Ιουλίου 2021
19:14

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα το διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα με πεζοπορία προς το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στη θέση «Σκάλα» στο Λιανοτόπι,  σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρων.

Τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ είχαν πραγματοποιήσει καθαρισμό του χώρου όπου είχαν εντοπιστεί οι πρώτοι 3 θάλαμοι του Νοσοκομείου του ΔΣΕ, εντοπίζοντας παράλληλα άλλους 6. Πλέον, έχουν εντοπιστεί οι 9 από τους 13 που σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχουν στην περιοχή.

Στο σημείο οι Οργανώσεις Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα, με την επιγραφή «Σε τούτα εδώ τα χώματα την περίοδο 1946-1949, στο Νοσοκομείο του Γράμμου οι μαχητές του Υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν “ζωή νικώντας το θάνατο”. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε…», όπου λουλούδια απέθεσε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στους θαλάμους που έχουν εντοπιστεί, ενώ επίσης σύντομη ομιλία έκανε η Έλενα Βλάχου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το Υγειονομικό του ΔΣΕ, όπως και το στέλεχος του ΚΚΕ, Κώστας Σταμπολίδης, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και δύο ομάδες από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η μία ομάδα αποτελούταν από συντρόφους που αποφάσισαν μαζί να κλείσουν στον Γράμμο το κύκλο της πρώτης σειράς μαθημάτων πολιτικής οικονομίας, φιλοσοφίας και στρατηγικής του Κόμματος ενώ η δεύτερη από μέλη της ΤΟ Υγείας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας. Οι σύντροφοι από την Κεντρική Μακεδονία δώρισαν στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της Δυτικής Μακεδονίας αντίτυπα της έκδοσης με τίτλο «Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού» που επιμελήθηκε η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων η Έλενα Βλάχου ανέφερε πως η αποκάλυψη του Νοσοκομείου έγινε με βάση τις διηγήσεις των γιατρών του ΔΣΕ, Νώντα Σακελλαρίου και Γιώργη Τζαμαλούκα, όπως και χαρτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κόμματος, και πρόσθεσε: «Το Νοσοκομείο αποτελεί τόπο ζωντανέματος της μεγαλύτερης στιγμής της ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε με απόφαση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ ενόψει της μεγάλης μάχης του Γράμμου ώστε να είναι κοντά στο μέτωπο και στους σταθμούς μεταφοράς των τραυματιών. (…)

Το χτίσιμο του Νοσοκομείου  τελείωσε το Μάη του 1948 και  ήταν υπό την επίβλεψη του εργολάβου Μιχάλη Σουμελίδη όπου μέσα σε λίγο διάστημα κατάφεραν να το διαμορφώσουν δουλεύοντας πραγματικά σαν μελίσσια. Πρόκειται για χιλιάδες τόνους βράχου σε κάθετη διάταξη σε 3 ομάδες των 5 θαλάμων με χωρητικότητα 1.500 θέσεων».

Μιλώντας για το μεγαλείο του έργου των μαχητών του Υγειονομικού του ΔΣΕ, τόνισε πως αυτό που αποκαλύπτει την ατσάλινη θέληση κόντρα στο θάνατο για το δίκιο του αγώνα του λαού είναι το γεγονός ότι «από τα χειρουργεία καταγμάτων κρανίου που καταγράφηκαν στα βιβλία αναφοράς του Νοσοκομείου η θνητότητα έφτανε στο 10% την ίδια ώρα και στιγμή που στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914 – 1918 ήταν 80% και μετέπειτα το ’39 – ’44 στο 25-45%. Το παραπάνω αποτελεί “το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου και του Βίτσι”».

Δεν πρόκειται για την Υγειονομική Υπηρεσία ενός στρατού γενικά, αλλά την Υγειονομική Υπηρεσία  που δεν θα μπορούσε να είναι ξεκομμένη από το χαρακτήρα και τους σκοπούς, τα ιδανικά του ΔΣΕ ως οργανωμένου λαϊκού στρατού που απείλησε όσο ποτέ ξανά ο αγώνας του την κυριαρχία της αστικής τάξης. Που έδινε έναν αγώνα αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό. Ο ΔΣΕ, δημιούργημα του ΚΚΕ  είχε βαθιές ρίζες μέσα στο λαό μας, κανένας αστικός στρατός δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα επιτεύγματα που είχε το Υγειονομικό του. Αποδεικνύει τι μπορεί να φτιάξει ο λαός όταν καταλάβει το δίκιο του. Αποκαλύπτει την ατσάλινη θέληση των κομμουνιστών που δεν λυπήθηκαν ούτε τη ζωή τους. Των κομμουνιστών γιατρών και άλλων όμως γιατρών που αιχμαλωτίστηκαν από το ΔΣΕ και συνειδητά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ΔΣΕ, που στο δίλημμα καριέρα και λεφτά που τότε μπορούσαν να κάνουν, επέλεξαν την άσκηση της Ιατρικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μόνο όταν η επιστημονική γνώση συναντιέται με την πίστη στο δίκιο του αγώνα, την αυτοθυσία την επιμονή να κερδηθεί η ζωή έχεις τέτοια αποτελέσματα. Μόνο όταν δεν συμβιβάζεσαι με τις κακουχίες και τις ελλείψεις και βλέπεις τις δυνατότητες της εποχής κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό προχωράς μπροστά.

(…) Αποδείχτηκε η ανωτερότητα του νέου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, στη Λεύτερη Ελλάδα όπως αυτή εκφράστηκε σε αδρές γραμμές μέσα από τη συγκρότηση του Υγειονομικού του ΔΣΕ και της υπεράνθρωπης μάχης ενάντια στο θάνατο. Μπήκαν οι κατευθυντήριες ιδέες ενός συστήματος Υγείας που κριτήριο έχει την ανύψωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του εργαζόμενου λαού καλύπτοντας τις ανάγκες του στην Υγεία από την πρόληψη ως την αποκατάσταση».

Το βράδυ του Σαββάτου είχε προηγηθεί γλέντι με παραδοσιακή μουσική της περιοχής από τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα», στην έναρξη του οποίου χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς  – Βοΐου του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Χατζηδαμιανός, ενώ την ίδια ώρα οι μικροί φίλοι του Κόκκινου Αερόστατου ολοκλήρωσαν την ημέρα τους με προβολή παιδικής ταινίας.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στα τιμημένα χώματα του Νεστορίου έχουν ως βασικό σκοπό να «διδαχθούμε από την ιστορία, να βαδίσουμε στα χνάρια που βάδισαν οι αγωνιστές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ, να τιμήσουμε όσους δίνοντας ακόμα και την ζωή τους πάλεψαν για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ξεχωριστή, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου στο Νεστόριο που ετοιμάζει το ΚΚΕ βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Ένα κτίριο, μέσα στο Νεστόριο Καστοριάς, που πρόσφερε στο ΚΚΕ ο Χάρης Τουτούνης, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Με αφορμή τη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντρόφους και φίλους των Κομματικών Οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εθελοντική τους προσφορά στην κατασκευή του Μουσείου που βασίστηκε στην ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του καθενός και της καθεμιάς. Να ευχαριστήσουμε επίσης το δήμαρχο Νεστορίου καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου για τη συμβολή τους με κάθε τρόπο στην κατασκευή του Μουσείου».

Ο Κ. Χατζηδαμιανός τόνισε πως ως ελάχιστο φόρο τιμής, στη πρόσοψη του Μουσείου θα παρατεθούν με ειδική μνημειακή κατασκευή τα ονόματα των άνω των 500 νεκρών αγωνιστών  – μαχητών της περιόδου 1940-1949. «Είναι ακόμα μια εκπλήρωση της υπόσχεσης πως δεν τους ξεχνάμε! Τιμάμε ιδιαίτερα, τους νεκρούς από τα χωριά της περιοχής του Νεστορίου, όλων όσων έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ» είπε.

Σε άλλο σημείο, τόνισε ακόμα πως «συνεχίζουμε να τιμάμε, να γράφουμε την ιστορία, να αναδεικνύουμε το μεγαλείο του ΔΣΕ, των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Συνεχίζουμε να στήνουμε μνημεία και μουσεία, και πάνω απ’ όλα συνεχίζουμε να διδασκόμαστε, να αντλούμε δύναμη και πείρα για την ολοκλήρωση αυτού του αγώνα μέχρι τέλους, ως την τελική δικαίωσή του».

902.gr

 

14 σχόλια

  • Δόξα και τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ που εξώθησαν στα βουνά καταπατώντας τη Συμφωνία της Βάρκιζας οι δωσίλογοι και πάσης φύσεως συνεργάτες Γερμανών (πρώτα) και Άγγλων (μετά). Ας ζήσουμε σήμερα τη φτώχεια και την κακομοιριά της Ελλάδας του βάρβαρου Καπιταλισμού.

    • Ναι ναι δόξα κ τιμή σε αυτούς που σκωτανε αθώους.σε αυτούς που κατέστρεφαν περιουσίες.αυτοι αξίζουν μόνο περιφρόνηση.

    • Αυτόν τον βάρβαρο καπιταλισμό δεν υιοθέτησαν όλα τα κράτη του ανατολικού μπλοκ , συμπελιβανομενης και της ίδιας της Ρωσίας, μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία; . Μια ερώτηση προς τον σύντροφο κάνω.

      • ΩΩΩΩΠ, ΠΙΑΣΑΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ!!!ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ?ΝΑΙ!!!ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΜΟΡΦΗ!!ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?? ΓΙΑ ΤΡΑΒΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΛΑ!!! ΣΕ ΚΑΜΙΑ 50ΕΤΙΑ ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΙΣΟΥΝ,ΥΠΟΜΟΝΗ,ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!ΜΗΠΩΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙς ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΟΣΑΛΙΣΜΟ???!!! ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΝΕΤ Κ ΔΕΣ ΤΕΣ!!!
        (παρε μονο μια για την όρεξη)

        • Τραβα μια βόλτα στους συντρόφους στην Β. Κορέα εάν θέλεις να ζήσεις το κόκκινο όνειρο σου τι μένεις εδώ;. Αλλά όπως πάντα θεωρεία και μεγάλα λόγια. Το βόλεμα δεν το χάνεται με τίποτα και για κανένα.

  • Η κλασική μάζωξη των 20-30 χασομεριδων που ζουν στο 49 μη μπορώντας να καταλάβουν το κακό που έφεραν στην Ελλάδα με τον εμφύλιο ο Ζαχαριάδης και οι υπόλοιποι.

    • Περίεργο πάντως αυτό που συμβαίνει με τους συντρόφους. Όλοι σας κατηγορείται την κακή καπιταλιστικη Ελλάδα αλλά κανένας σας δεν πάει να ζήσει σε κάποιον από τους κόκκινους παραδεισους που έχουν μείνει. Εντάξει δεν σας έχουν μείνει και πολλές επιλογές αλλά το βόλεμα Όλοι το κυνηγάτε.

  • Δηλαδή ακόμη και σήμερα πιστεύετε ότι τα όπλα και η υποχρεωτική στράτευση από τα 14,είναι τρόπος να καταλάβει κάποιος την διοίκηση?

  • Σε ποιό “μεγαλείο” αναφέρονται; Τι το “μεγαλειώδες” είχε ο συμμοριτοπόλεμος με τα χιλιάδες θύματα αθώων και ανάμεσα τους μικρών παιδιών; Ποιά τελική δικαίωση” ζητούν αυτοί που άρπαζαν τα μωρά από τις μάνες τους και τα έστελναν για πλύση εγκεφάλου σε κομμουνιστικά σχολεία στη Βουλγαρία;

  • Εμφυλιος πολεμος,η χειροτερη μορφή πολέμου,τραγική σελιδα για την χώρα μας.Περισσότεροι νεκροί ακομή και απο τον β παγκόσμιο πόλεμο στην χωρα μας.Δεν ξεχνάμε την περίοδο αυτη,για νσ μην επαναληφθεί ποτέ ,αλλά δεν μπορεί να την αναμοχλεύουμε συνεχώς ειδικα απο το κκε και τα κόμματα της αριστεράς όταν ο υπόλοιπος κόσμος κοιτάζει προς το μέλλον.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.