Καλλιόπη Βέττα: Οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να αποζημιωθούν για τη φετινή μειωμένη συγκομιδή – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

12 Ιουλίου 2021
13:48

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Άμεση ανάγκη για ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης».

Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Σταύρο Αραχωβίτη, καταγράφει το πρόβλημα με τη φετινή συγκομιδή δημητριακών στην Π.Ε. Κοζάνης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή είναι μειωμένη έως 60% σε σχέση με πέρυσι καθώς οι παρατεταμένοι παγετοί του χειμώνα, η ανομβρία της άνοιξης, οι όψιμες χαμηλές θερμοκρασίες και οι θερμοί άνεμοι των τελευταίων ημερών κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αναμενόμενης συγκομιδής. Οι ζημιές αφορούν το σύνολο της Π.Ε. Κοζάνης και, ιδιαιτέρα, τις περιοχές των διοικητικών ορίων των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων και Βοίου.

Η καταστροφή της παραγωγής δημιουργεί προβλήματα και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο ενώ επιπλέον εμπόδιο δημιουργείται από το γεγονός ότι, λόγω της φαινομενικά καλής κατάστασης των σιτηρών την περίοδο υποβολής αιτήσεων στις προκαθορισμένες ημερομηνίες του ΕΛΓΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των σιτοπαραγωγών δεν έχει υποβάλει αίτημα ενίσχυσης.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.  Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα ενεργοποιήσετε ώστε οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης να αποζημιωθούν για τις φετινές τους απώλειες και να ενισχυθούν εν όψει και της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου;

2.  Θα δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ;

3.  Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να καλύπτονται πλήρως περιπτώσεις προφανών ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες;

H κοινοβουλευτική ερώτηση.

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.