Αρχές του 2022 μπαίνει στην «πρίζα» το mega φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά Κοζάνης

12 Ιουλίου 2021
14:18

Μέχρι το τέλους του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το mega φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW των ΕΛΠΕ στην περιοχή των Λιβερών με τη λειτουργία του να εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και να διαρκέσει για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Την ικανοποίηση του για την πρόοδο αυτή, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο  Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και υπεύθυνος του έργο Σωτήρης Καπέλλος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που κατασκευάζει ως εργολάβος Juwi Hellas για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, μετά τη συμφωνία εξαγοράς τον Φεβρουάριο του 2020 (το εργο αρχικά ήταν της Juwi Hellas) , συνολικού κόστους επένδυσης  130 εκατ. Ευρώ.

Το πάρκο αναπτύσσεται σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων δημόσιας γης με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 350GWh/ έτος και  αποτελείται από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Έχει διασφαλίσει 20ετή σύμβαση της παραγόμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή στα 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα.

ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και υπεύθυνος του έργο Σωτήρης Καπέλλος

«Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 50% των εργασιών και η σύνδεση με το δίκτυο αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2022» ανέφερε ο κ. Καπέλλος ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την επίλυση άμεσα τυχόν οχλήσεων.

«Η Juwi Hellas είναι ο κύριος εργολάβος του έργου και εμείς ως ΕΛΠΕ παρακολουθούμε πολύ στενά τόσο την εξέλιξη των εργασιών όσο και την τήρηση όλων των προδιαγραφών, που επιβάλλει η νομοθεσία, την υγιεινή και ασφάλεια αλλά και την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Γίνονται συνεχώς εσωτερικό έλεγχοι αλλά και από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα. Προσπαθούμε σκληρά να μην δημιουργούνται εντάσεις και να έχουμε ομαλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αποτύπωμα

Σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, το έργο θα αφήσει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα καθώς:

  • Από τα 4.400στρ. δημόσιας γης, που έχουν δεσμευτεί, περίπου 1500 στρ. θα αποδοθούν για βόσκηση.
  • Ανάμεσα στα επιμέρους έργα υπάρχουν δρόμοι πλάτους 10μέτρων για την προστασία και μετακίνηση της ενδημικής πανίδας και του ζωικού κεφαλαίου.
  • Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι αρκετή για 75.000 νοικοκυριά και θα αποφεύγεται εκπομπή  330.000 ΜΤ co2, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκ. στρ. δάσους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο σύνολο των 130εκ. ευρώ της επένδυσης, πάνω από 35% είναι η ελληνική συμμετοχή σε υλικά και εργασία, ενώ δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων το 60% από την Κοζάνη) στο χρόνο κατασκευής ενώ περίπου 30 θα είναι οι θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του πάρκου.

Παράλληλα κατά τη φάση λειτουργίας θα αποδίδεται το 3% των εσόδων στην τοπική κοινωνία (περίπου 500.000 ευρώ ετησίως) για περισσότερα από 20 έτη, στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών των όμορων κοινοτήτων αλλά και στους δήμους για έργα περιβαλλοντικών δράσεων και τοπικής ανάπτυξης.

Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει δεσμευτεί επίσης να αποδίδει το προιόν της αποψίλωσης της χαμηλής βλάστης του χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταικών στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς και να αναδασώσει έκταση επιφάνειας που θα υποδείξει το Δασαρχείο (1,5εκ. ευρώ).

Γιάννης Κωσταρέλλας – xronos-kozanis.gr

6 σχόλια

  • Ποιος έδωσε τις εκτασεις? Τι έχει επιστρέψει στην κοινωνια. ερωτηματα, γιατι δεν βλεπουμε την ιδια συμπεριφορα με αλλες εταιρειες.
    1. Ποτε χρονολογικα δοθηκαν οι δημοτικες εκτασεις?
    2. με ποιο τροπο διγωνισμοε – απευθειας?
    3. Ποιο ειναι το τιμημα των εκτασεων?
    4. Ποια τα ανταποδωτικα?
    5. Εγινε διαδικασια να συμμετεχει η τοπικη κοινωνια με καποιο ποσοστο? αν ΟΧΙ γιατι δεν συμμετειχε και ποιος συμμετεχει, ποιος το δεχθηκε αυτο δεν διεκδικησε και απλα παραχωρησε τις εκτασεις?
    6.
    7. Εταιρικη Κοινωνικη ευθυνη δεν βλεπουμε απο την εταιρεια, κανεις δεν διεκδικει?
    8.
    9. Οι εργατες απο που είναι?
    10 Πρωτες υλες σιδερα κλπ απο που τα αγοραζουν?
    11. Φωτοβολταικα πανελ δεν κατασκευαζουμε τουλαχιστος οτι γινεται εδω να αποροφηθει!!!!
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

  • Για αυτά τι κάνετε κύριε περιφερειάρχα; τίποτα. Να κλείσουν ορισμένες προσπάθειες μικρών ιδιωτών που στο σύνολό τους δεν κάνουν ούτε το 5 % των μεγαλοκαρχαριών, αυτό επιδιώκετε και με αυτό σηκώνετε την δήθεν σημαία κατά των ΑΠΕ. Μια τρύπα στο νερό.

  • Διάδρομο 10 μέτρων για να περνά η πανίδα; Μας δουλεύετε; Για να περνά το συνεργείο καθαρισμού είναι! Η πανίδα έχει ήδη εξαφανιστεί απ’ την περιοχή!

  • Τι ωραία που τα φτιάξανε, μπράβο μας που τους τα πληρώσαμε! Από την παραγωγή στην κατανάλωση, τελικά θα μείνω στην Κοζάνη και θα σκίσω τα πτυχία μου, λες να μας πάρουν για αποψιλωτες δασους ή έστω εργάτες στα έργα αποκατάστασης της δεη;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.