Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του διχασμού ή της ενότητας; (Γράφει ο Στέργιος Μάντζιαρης, Γραμματέας Ο.Μ. νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ)

16 Ιουλίου 2021
16:12

 

 

Αύριο ξεκινάει και επίσημα -έμπρακτα- ο διαχωρισμός των πολιτών σε (ακόμα) δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή των εμβολιασμένων ή μπολιασμένων ή ατομικά υπεύθυνων. Η δεύτερη είναι το αντίπαλο στρατόπεδο που αποτελείται από τους αντιεμβολιαστές ή αρνητές ή ψέκες ή κοινωνικά ανεύθυνους. Από αύριο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης θα αποφασίσουν για το αν θα επιτρέπουν την είσοδο και στις δύο αυτές ομάδες πληρώνοντας το κόστος σε τραπεζοκαθίσματα ή αν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους με δυνατότητα να χρησιμοποιούν σχεδόν το σύνολο των καθισμάτων τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει επιβολή του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, ενώ φαίνεται ότι θα παρέχεται νομική διευκόλυνση στους εργοδότες να επιβάλουν καθεστώς υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Προφανώς, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάμπολλα και η κριτική εκατέρωθεν εξαιρετικά αυστηρή. Να ξεκαθαρίσω κάπου εδώ ότι θεωρώ το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όπως και κάθε άλλο εμβόλιο δώρο στην ανθρωπότητα. Επίσης, με τα αναλυτικά μου εργαλεία -που σαφώς είναι περιορισμένα, αν όχι ανεπαρκή- θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο στέρεο επιχείρημα κατά του εμβολιασμού. Από την άλλη, εμβολιάστηκα επιλέγοντας να εμπιστευθώ την επιστήμη, όπως κάνω μέχρι σήμερα σε όλα τα ζητήματα και όχι επειδή με έπεισε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή η περίφημη επιτροπή των λοιμοξιολόγων, που αν έχουμε το Θεό μας, έχουν το ακαταδίωκτο! Είναι λοιπόν σαφέστατη η αποτυχία της κυβέρνησης να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν, ενώ οι συνεχείς αντιφάσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εμβολιασμού έδωσαν απεριόριστο χώρο για δημιουργία θεωριών συνομωσίας και τρομολαγνείας, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο κατά του εμβολιασμού.

Τα προβλήματα και τα εξόχως ευαίσθητα σημεία είναι ποικίλα. Αρχικά, θεωρώ ευθέως ρατσιστική την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων με ειδικό νομοθετικό καθεστώς. Πέραν του διαχωρισμού των πολιτών και της διχαστικής λογικής στην αντιμετώπιση των συμπολιτών μας υπάρχουν και άτομα που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εμβολιαστούν. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια δικλείδα για αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης, η γενίκευση ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι είναι ταυτόχρονα αντιεμβολιαστές εντείνει το πρόβλημα και δημιουργεί συνθήκες γκετοποίησης. Ξαναγυρνάμε λοιπόν στο ότι το πρόβλημα είναι η κυβερνητική αποτυχία να πείσει τους πολίτες τόσο για την αποτελεσματικότητα, όσο και για την ανύπαρκτη επικινδυνότητα του εμβολίου.

Βέβαια, αν κάποιος δει το ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα, θα διαπιστώσει την ταξικότητα του εμβολιασμού. Είναι σαφές από τα ποσοστά του εμβολιασμού ανά τις χώρες, ότι στη Δύση έχει εμβολιαστεί σημαντικά μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων απ’ ότι σε χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως αυτές στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Και κάπως έτσι καταρρέει το επιχείρημα για ανοσία της αγέλης, αφού ειδικά σε χώρες πυκνοκατοικημένες όπου και ευνοείται η μετάδοση του κορονοϊού, οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια με αποτέλεσμα ο ιός να πολλαπλασιάζεται γρήγορα και να προκύπτουν διαρκώς νέες ανθεκτικότερες μεταλλάξεις. Θα πρέπει λοιπόν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί ολιστικά σε παγκόσμια κλίμακα και να συμπεριληφθούν στα προγράμματα εμβολιασμού και οι λεγόμενες τρίτες χώρες.

Στα της χώρας μας, είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστήμη και στο σύστημα υγείας, διαδικασία που έχει δυσκολέψει αρκετά λόγω των κακών πολιτικών χειρισμών της πανδημίας και των εμβολιασμών. Πρέπει να σταματήσει η διχαστική πολιτική και η ρατσιστική αντιμετώπιση των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και να πάψει η προσπάθεια της πειθούς μέσω του κοινωνικού αποκλεισμού ομάδων ανθρώπων από την εργασία, τη διασκέδαση κι ενδεχομένως κι από άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

*Στέργιος Μάντζιαρης, Γραμματέας Ο.Μ. νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

24 σχόλια

  • Την ερώτηση στον μεγάλο ηγέτη σου που κάποτε έλεγε η αυτοί οι εμείς, τους τελειώνουμε τους βαρβάρους, κρεμάλες τους γερμανοτσολιαδες στο σύνταγμα, ο διχασμός συμφέρει μόνο αυτόν διότι έτσι επιβιώνει αλλιώς 3,5%

  • Και μονο στην σκεψη οτι εν καιρω πανδημιας θα μπορουσε να ειχαμε πρωθυπουργο τσιπροκιο και υπουργο υγειας τον πολακη με πιανει τρομος, οπως και την μεγαλη πλειοψηφια του ελληνικου λαου αλλωστε!!!!!!

    • Μας έχεις κουράσει με το ίδιο και το ίδιο, του επιπέδου “αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν πατίνι”. Ετοιμαστείτε τώρα οι Γκρούεζες της ΝΔ να μοιραστείτε το παραδάκι με τους Γκρούεζες του Σύριζα και πάλι η χώρα θα την πληρώσει.

      Αλήθεια, το σύνθημα “Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη”, που δονεί πλέον την Αθήνα, όπως το 1965 τη δονούσε το “Μητσοτάκη κάθαρμα”, το άκουσες ή δεν ακούς απ’ αυτό τ’ αυτί;

  • Κύριε Μαντζιάρη μέχρι να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην επιστήμη το υπόλοιπο 39% των ενηλίκων συμπολιτών μας που παραμένει ανεμβολιαστο τι προτείνετε να γίνει για το κομμάτι της εστίασης ? Γιατί καλά τα ευχολόγια και η παρατηρήσεις για την αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας αλλά επι του πρακτέου δεν διαβάζω κάποια πρόταση σας για να περιοριστεί η μετάδοση του ιου στους χώρους εστίασης ,όπου φαίνεται μέχρι στιγμής εκεί να βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα για το τέταρτο κύμα της πανδημίας .Επίσης μην ξεχνάτε ότι αντίστοιχα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και απαγόρευση της εισόδου σε ανεμβολιαστους σε χώρους εστίασης έχουν υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Ε.Ε .

  • Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με το δημοψήφισμα και συνθήματα τύπου “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”,μιλούν για ενότητα.Γελάνε και οι πετρες.Κι μην ξεχνιόμαστε,φαίνεται ότι και στο θέμα του εμβολιασμού και με αυτά που δηλώνουν είναι και με τον αστυφυλαξ και με τον χωροφυλαξ.

    • Οι νουΔΟΥΛΟΙ στο δημοψηφισμα που παρακαλαγαν την Μερκελ να μας πατησει στο λαιμο αρκει να μην γινει το χατιρι του Συριζα μιλανε σημερα για δημοκρατια και ενοτητα
      με τα κολωνατα ποτηρια στο Συνταγμα ψευτουληδες φωναζατε Γερουν Γερα και Α και ΟΥ
      και εχετε το θρασσος να μιλατε κι απο πανω
      γελανε και οι πετρες και τα χαλικακια και τα τσιμεντα και τα πομολα που εχετε φαει μαζι με τις μιζες
      Ελα…περαστικα και καλη επανοδο οσονουπω στην αντιπολιτευση πολυ κουρασε το μπλε τσιρκολικι σας!

  • Αν ολα τα κομματικα στελεχη,ολου του πολιτικου φασματος, ειχαν στο συγκεριμενο θεμα την προσεγγιση και αναλυση του κ.Μαντζιαρη,ισως η κατασταση να ηταν αρκετα καλυτερη.Για μια ακομη φορα,ο γραμματεας με τη δημοσια παρεμβαση του,δειχνει το δρομο προς τη σωστη κατευθυνση.Τετοιες φωνες απο τη νεολαια ειναι απαραιτητες.

  • αντε στο γράμμο για την ενότητα του λαού……κούνια που σας κούναγε…..

    σας πήρε χαμπάρι ο λαός ο διχασμένος

    • Οταν υποστηρίζεις κόμματα θα είσαι πάντα διχασμένος.
      Εάν όμως υποστηρίζεις το λαό, τους συνανθρώπους σου, τους γείτονες σου τότε θα είσαι αλληλέγγυος!!!
      Διάλεξε δρόμο…

  • Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που μιλούν ενωτικά και όχι διαχαστικά από όποιο πολιτικό χώρο κι αν είναι.

  • Πολύ ορθά τά περιγράφεις αγαπητέ μου, έτσι ακριβώς είναι ή πραγματικότητα, αλλά όπως είθισται σαν πολιτικός φορέας αφήνεις και πολιτικές αιχμές και μηνύματα, επέτρεψε μου να σου κάνω μία πρόταση, στείλε το κείμενο σου στον επί σειρά ετών υπουργό υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολακη, και ειλικρινά είμαι πολύ περίεργος νά δω ,με τι είδους κρητικά μαντινάδα,θα σου απαντήσει! Στολίσει !! Πρέπει λοιπόν πρώτα να κοιτάμε τά τού οίκου μας και έπειτα των υπολοίπων…

  • Επιτέλους μια φωνή σύνεσης που δεν απειλεί, δεν προσβάλλει, δεν καταλογογραφεί και δεν κατηγοριοποιεί τους πολίτες, άρα μια φωνή που αξίζει να την ακούσεις είτε συμφωνείς μαζί της είτε όχι.

  • κ. Μάντζιαρη, φυσικά την οδό της ενότητας θα βαδίσει ο Σύριζα και θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, την οποία πλέον μερίδα του λαού αποκαλεί “χούντα του Μητσοτάκη”. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει, έλεγαν οι αρχαίοι!

  • θυμήθηκα τώρα άλλη μια δήλωση ενότητας του λαού από τον Τσίπρα , ότι όσοι διαδηλώνουν για το θέμα της Μακεδονίας είναι φασίστες. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ παιδιά, όπως επίσης δεν ξεχνάμε και την προδοτική στάση του Κούλη στο θέμα αυτό.

    • Και εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανεγκέφαλοι σαν και εσένα.. Σου δείχνουν την Σελήνη και κοιτάς το δάκτυλο..

      • Το ποιος είναι ανεγκέφαλος φαίνεται, εγώ μιλάω για πραγματικά γεγονότα κι εσύ βρίζεις, αυτό είναι το επίπεδό σου. Επιχειρήματα έχεις;

  • Καταρχήν αγαπητέ μου κυριε είναι τραγικο κ απαράδεκτο να αποκαλείτε ψεκες τους τόσους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν τεράστιο φοβο για το συγκεκριμένο εμβόλιο!Αλλά τι να λέμε αφου ο πρωθυπουργούς τους αποκαλύψει τζαμπατζήδες κ ψεκασμενος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.