kozan.gr: Αξιοποίηση του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο) Πτολεμαίδας με σκοπό τη στέγαση παραρτήµατος µουσικού εκπαιδευτηρίου – Θα ενταχθεί στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης το έργο αποκατάστασής του, προϋπολογισμού 267.840 ευρώ

16 Ιουλίου 2021
23:21

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης θα ενταχθεί το έργο αποκατάστασης του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο) Πτολεμαίδας, το οποίο παρουσιάζει, επί πολλά χρόνια,  εικόνα εγκατάλειψης. Σκοπός της αποκατάστασης είναι να διατηρηθεί και να αναδειχθούν τα βασικά του χαρακτηριστικά, ώστε το κτήριο να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες και να πληροί τις προδιαγραφές για στέγαση παραρτήµατος µουσικού εκπαιδευτηρίου. Οι επεµβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο κτήριο θα είναι µε τρόπο που να διατηρείται και να προβάλλεται η ιστορική κι η αισθητική αξία του. Ως γνωστόν, ο Σταθµός Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροκήπιο), βρίσκεται στην νότια αγροτική περιοχή της Πτολεµαΐδας. Εκεί ήταν εγκατεστηµένοι Τούρκικοι στρατώνες και στάβλοι. Κατά το παρελθόν παραχωρήθηκαν στην περιοχή του Σταθµού 180 στρέµµατα γης και ιδρύθηκε το Αγροκήπιο της Πτολεµαΐδας, στο οποίο βρισκόταν και η αποθήκη επισιτισµού της πόλεως. Το 1932 χτίσθηκε η αποθήκη πειραµάτων, ένας στάβλος και η κατοικία του σταβλίτου. Το κύριο κτίριο του Σταθµού Γεωργικής Έρευνας, αποτελεί µέχρι και σήµερα σηµείο αναφοράς για την πόλη, καθότι ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός τύπος κι η διακόσµηση του συντέλεσαν στο χαρακτηρισµό του κεντρικού κτιρίου µαζί µε τον περιβάλλοντα χώρο του ως έργο τέχνης. Αν και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, χρόνια τώρα παρέµεινε αναξιοποίητο και σε πλήρη εγκατάλειψη. Το 2013 µάλιστα, καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από πυρκαγιά.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτήριο θα αφορούν την εξωτερική τοιχοποιία, αντικατάσταση κουφωµάτων, αντικατάσταση κεντρικής εισόδου, τη στέγη, αντικατάσταση φθαρµένων ή ελλειπόντων στοιχείων ξύλινου φέροντος, δοκών οροφής, τοποθέτηση θερµοµόνωσης-ηχοµόνωσης, τοποθέτηση νέων εσωτερικών ξύλινων κουφωµάτων, καθαιρέσεις παλαιών δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων, νέων χώρων υγιεινής κ.λ.π. και τέλος εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με τη µελέτη που εκπονήθηκε για την εκτέλεση του εν λόγω έργου ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται σε 267.840 ευρώ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 24%).

kozan.gr

4 σχόλια

  • Θα ήταν πολύ σημαντικό να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί. Η δημοτική αρχή κινείται σε πολλά επίπεδα και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον δήμο μας.

  • ακομα ενα σημαντικο εργο που εαν γινει θα προσδωσει στην σημερινη δημοτικη αρχη ακομη ενα θετικο προσημο

  • Αυτο με το “παράρτημα μουσικού εκπαιδευτηριου” με ξεπερνάει.
    Πρωτα από ολα, το κτήριο ειναι ακατάλληλο για αυτή τη χρήση, αφου ειναι πολυ μικρό για κατι τόσο μεγάλο.
    Και κατόπιν το να δωθεί αδεια απο το κράτος για κατι τέτοιο, ειναι θεωρω πολύ δυσκολο, αφού δεν υπάρχει (απο οσο ξέρω) αναλογη περίπτωση.
    Εδω και λίγο καιρό, γίνεται μια προσπάθεια απο το κρατικο ωδειο Θεσσαλονίκης να γινει Ακαδημία (υποβιβαζοντας ολα τα υπόλοιπα ωδεια της χωρας) κι απο οτι ολα δείχνουν, θα πεσει στο κενο.
    Δίπλα ειναι το παρκο έκτακτων αναγκών, θα μπορούσε να γίνει ενα εξαιρετι αναψυκτηριο, εκθεσιακος χωρος, πινακοθηκη, κλπ.
    Για ωδείο νομιζω ειναι ουτοπία να πιστεύει κανείς οτι θα πετυχει.

    • Τη νεολαία που διψά για υψηλής ποιότητας παιδεία ποιος θα την ξεδιψάσει; Έχουμε ήδη πολλά καφέ που σερβίρουν φρέντο εσπρέσσο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.