Καίτη Δαρδουφα: Η διάσημη Κοζανίτισσα σχεδιάστρια μόδας που έκανε γνωστή την Κοζάνη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη (γράφει ο Πολυνείκης Αγγέλης)

17 Ιουλίου 2021
00:05

Η Καίτη Δαρδουφα ήταν μια ξεχωριστή Ελληνίδα συμπατριώτισσα. Ζούσε και εργαζόταν στην Κοζάνη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εδώ δούλευε το υφαντό της μαζί με τις συνεργάτριες της.

Ξεκίνησε από το κέντημα. Κεντούσε τα σπιτικά προικιά. Αργότερα ασχολήθηκε με το υφαντό. Μέσα από την πλούσια λαϊκή μας παράδοση εμπνέεται τα μοτίβα και μετά με τέχνη και ευαισθησία τα προσαρμόζει στην εποχή της.

Την πρώτη επίδειξη μόδας έκανε το 1964 όπου έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει.

Το 1965 στο Μόναχο κερδίζει ένα χρυσό μετάλλιο και από τότε αρχίζει η ανοδική πορεία που την οδήγησε στην πρώτη σειρά των Ελλήνων σχεδιαστών μόδας
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από την επίδειξη των υφαντών της στην Αθήνα παρουσία της Βασίλισσας Φρειδερίκης και της σημερινής Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας.

Γνώρισα από κοντά την ίδια και το οικογενειακό περιβάλλον της και θαυμάζω το έργο της και την μεγάλη κοινωνική προσφορά της.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης Φιλοξενούμε πολλά δείγματα της δουλειάς της και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Παραθέτω φωτογραφίες από το σπουδαίο έργο της.

 

7 σχόλια

  • Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, δε γνώριζα ότι είχαμε τόσο καταξιωμένη κοζανιτισσα σχεδιάστρια. Μπράβο μας!

  • Μπράβο και ευχαριστώ στον κ.Αγγέλη που θύμισε στους παλιότερους και γνώρισε τους νεότερους την Κοζανίτισσα δημιουργό!

  • Να μια όμορφη και χρήσιμη είδηση!
    Πολύ γούστο είχε, μπράβο της. Υπέροχα ρούχα… να φανταστώ είναι μικρό δείγμα της συλλογής της. Η κομψότητα σε συνδυασμό με τη λαϊκή τέχνη σε όλο της το μεγαλείο!

  • Ήμουν μαθήτρια δημοτικού, θυμάμαι μαζί με την μητέρα μου πήγαμε στο σπίτι της, ήταν κοντά στην Μητρόπολη, μας έδειξε τα υπέροχα υφαντά της, μας πήρε τα μέτρα, και μας έκανε δύο υπέροχα φουστάνια!!! Ευχαριστώ κύριε Αγγελή,που μας μεταφέρεται,σε μια γλυκιά εποχή,,

  • Συγχαρητήρια κ. Αγγελη!
    Σώσατε ένα μεγάλο όνομα γράφοντας αυτό το άρθρο! Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και δημιουργός χαρισματικός! Μοναδικά έργα υφαντικης και ραπτικής.
    Το ρούχο, έλεγε, το αναδεικνύεις εσύ που το φοράς!
    Υπήρχαν βέβαια κ κάποιες ακόμη κυρίες που υφαιναν επίσης αξιόλογα υφαντά ρούχα που δεν θυμάμαι ακριβώς επίθετα. Μηπως κανείς θυμάται να μας τα γράψει; κάτι νομίζω σε σχέση με ένα καθαριστήριο που υπήρχε πιο πάνω από την Εθνική τράπεζα; Βουχαρα μήπως; δεν θυμάμαι. Πάντως θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η ποιοτική κατεύθυνση με σύγχρονη γραμμή και σχέδια. Όπως αξιολογοτατα μοναδικά κομμάτια κάνει σήμερα η Ευγενία (όνομα και πράγμα) συνεχίζοντας τις δημιουργίες της μητέρας της Κιτσας. Καλό είναι να τα αναδεικνυουμε ώστε να διασώζονται. Το φωτογραφικό αρχείο άκρως ενδιαφέρον! Αξιόλογα κ ποιοτικά ήταν κ τα χειροποίητα χαλιά Σκαφιδιου με αργαλειούς που αγνοείται η τύχη τους όπως κ τα μπαχτά της μονής Ανάληψης. Μοναδικά έργα που κάποτε εκτίθενταν κ πωλούνταν. Και πάλι ευχαριστώ!

  • Αξιόλογα υφαντά ρούχα έκανε η Κική Μούτου κοντά στην πλατεία Αλώνια.Προσωπικά έχω φορέσει δικά της κομμάτια υπέροχα. Μιλάμε για 1980-81.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.