Νέα, επώνυμη, καταγγελία στο kozan.gr, με αποδέκτη το Δήμαρχο Βελβεντού Μανώλη Στεργίου

17 Ιουλίου 2021
16:10

Προς Δήμαρχο Βελβεντού Κοζάνης,

Σε συνέχεια προηγούμενων καταγγελιών παίρνω επώνυμα θέση ευθύνης, Κε Δήμαρχε Βελβεντού η πανδημία ’COVID 19’ μας έχει περικυκλώσει μας έχει αλλάξει τη ζωή και εσάς η φροντίδα είναι η διαστρέβλωση, η παραχάραξη, και η απόκρυψη της Ιστορίας του Καταφυγίου;; Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό! Οι απόγονοι
Ηρώων πεσόντων Καταφυγιωτών απαιτούν να δουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων επιτέλους ξανά γραμμένα όπως παλιά, για να μπορούν να αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά τους και να εξηγούν ποιος ήταν ο παππούς τους , ο προπάππος τους ή η προγιαγιά τους, το αντιλαμβάνεστε αυτό; Το κατανοείτε; Δεν νομιμοποιήστε να το κάνετε αυτό! Μήπως τελικά πρέπει να ενημερωθεί η άλλη εξουσία και να παρέμβει για τις πράξεις σας; Μάλλον έτσι πρέπει να γίνει Κε Δήμαρχε Βελβεντού αν δεν διορθώσετε έγκαιρα το ατόπημά σας. Αναρωτιέμαι γιατί τέτοια άρνηση για τη μεταφορά του “μνημείου” σε περίοπτη
θέση, πλατείας ή σχολείου στο χωριό του Καταφυγίου;;; Γιατί τέτοια εμμονή να παραμείνει σε ένα “άκυρο” σημείο, που δεν συνηθίζεται να βλέπουμε μνημεία, πουθενά στον Ελλαδικό χώρο;;;

Η πλατεία του χωριού είναι τόπος κρεμάλας και εκτέλεσης των Καταφιωτών από τους Ναζί. Γιατί όχι εκεί;;; Εκεί που ξεψύχησαν;;; Στο Βελβεντό υπάρχει αντίστοιχο μνημείο, πεσόντων Καταφιωτών με τα ονόματααυτών που πυρπόλησαν και εκτέλεσαν οι Ναζί, στην πλατεία του Αγίου Διονυσίου (φωτο 1). Σήμερα όμως συνεχίζετε να κρατάτε επικαλυμμένα με πρόσθετες  κάθετες πλάκες τα ονόματα των πεσόντων Καταφυγιωτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα σε όλες τις πολεμικές περιόδους της χώρας.Η αντιστήριξη δε σημαίνει σε καμία περίπτωση απόδοση τιμής. Απόδοση τιμής σημαίνει, ένα μνημείο σε περίοπτη θέση, με τα ονόματα πάνω των τέκνων του  χωριού μας που έπεσαν για την πατρίδα σε όλες τις Ιστορικές στιγμές .Εδώ μιλάμε σήμερα για ένα “μνημείο ” τοποθετημένο σε σαθρό έδαφος (φωτο2). Ας το… Αγκαλιάσουμε… Ας το τοποθετήσουμε με αγάπη και ευθύνη και εν συναίσθηση… σε σημείο που υπάρχει και του αρμόζει αποκαλύπτοντας επιτέλους τα ονόματα!

Και έτσι, θα μας συνδέει πάντα με τη συλλογική και ιστορική μνήμη, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Καταφύγι επισήμως είναι ένα από τα πολλά μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, το γνωρίζετε αυτό Κε Δήμαρχε έτσι; Κάνετε κάτι για αυτό; Τίποτε, απλά με ευθύνη σας διχάζετε την τοπική κοινωνία!

Δεν μπορείτε να θάψετε τα γεγονότα, πόσο μάλλον την αλήθεια…

Με σεβασμό και τιμή στην πραγματικότητα και την αλήθεια

Θεοδωροπούλου Δέσποινα

 

 

8 σχόλια

  • Το ηρώο με τα ονόματα στον Άγιο Διονύσιο είναι στη θέση που έγιναν οι σφαγές κια τα ολοκαυτώματα; Όχι κυρία Θεοδορωπούλου. Είναι συμβολικά τοποθετημένο σε μια γωνία της πλατείας Καλλιθεάς στο Βελβεντό. Αυτά για να μην γράφετε ότι σας κατέβει.

    • Προφανώς αν διαβάσεις σωστά το κείμενο της κυρίας λέει ξεκάθαρα για νεο μνημείο στην πλατεία Καταφύγιου όπου εκεί έγιναν οι σφαγές!

      • Το μνημείο αφορά το Ολοκαύτωμα που έζησαν τα χωριά των Πιερίων το 1943 από τους Γερμανούς. Στα χωριά που κάηκαν είναι αφιερωμένο. Οι σφαγές έγιναν στα χωριά και όχι στην πλατεία της Καλλιθέας. Στην πρεμούρα σας να στηρίξετε έναν ιδιώτη και όχι τον τόπο σας γράφετε οτι σας βολευει.

        • Καλά άστο… Μάλλον δεν μπορείς να κατανοήσεις το άρθρο…. Δεν λέει για την πλατεία Καλλιθέας. Λέει για την πλατεία Καταφύγιου. Ξέρουμε το συμβολισμό απλά συγκρίνουμε τα 2 μνημεία. Τελικά υπάρχει γενικότερο πρόβλημα αντιλειψης.

    • Πολύ ευχαρίστως! Αρκεί το χωριό να σταματήσει επιτέλους να ριμαζει από κάτι κολλημένους σαν εσάς που νομίζουν πως το Καταφύγι είναι ένας τόπος για να το παίζουν διαχειριστές και κουμανταδοροι! Είστε ο ορισμός της φράσης “Καλύτερα πρώτος στο χωριό πάρα τελευταίος στην πολη”. Ευτυχώς όμως πλέον είστε ανύπαρκτοι και στο χωριό, για την πόλη δεν το συζητώ καν…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.